Ειδήσεις

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Βόμβα Κουρουμπλή για το νέο "Καλλικράτη"

Διπλή "τορπίλη" για τα σχέδια δημάρχων και βουλευτών της Κρήτης από το υπουργείο Εσωτερικών. Μόλις χθες αποδεσμεύτηκε διά χειρός Παναγιώτη Κουρουμπλή η πρώτη με στόχο τον "Καλλικράτη¨", ενώ η δεύτερη "τορπίλη" αναμένεται να πλήξει τον εκλογικό νόμο τινάζοντας στον αέρα τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται και στο Ηράκλειο.

Σε μία αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", η οποία αναμένεται να συζητηθεί, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αποκαλύπτει ότι η διάταξη για τη σύσταση της επιτροπής που αναλαμβάνει την αναδόμηση του "Καλλικράτη" κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι οι αλλαγές στην υπάρχουσα δομή της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού δρομολογούνται άμεσα.

Οι αλλαγές αποτελούσαν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αναμένεται να βάλουν "φωτιά" στα τηλέφωνα των δημάρχων προς την ηγεσία του υπουργείου. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην αποκλειστική του συνέντευξη στη "Ν.Κ." απαντάει και στις αλλαγές του εκλογικού νόμου, οι οποίες έρχονται από την άνοιξη για δημόσιο διάλογο και πρόκειται να φέρουν τα πάνω κάτω στη διαδικασία ανάδειξης βουλευτών και ειδικά σε όσες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να "σπάσουν". Μία από αυτές και η εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου, η οποία εκλέγει 8 βουλευτές και θεωρείται ως μία από τις μεγάλες περιφέρειες.

Η Επιτροπή Αναθεώρησης

Δύο είναι οι άξονες στους οποίους θα βασιστούν οι αλλαγές στον "Καλλικράτη", όπως περιγράφει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη "Ν.Κ.". Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλές φορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισημάνει ότι η καλλικρατική δομή των Δήμων θέλει αλλαγές, απαντά χαρακτηριστικά: «Σας δίνω λοιπόν μία είδηση την οποία τη δίνω πρώτη φορά. Αυτή τη στιγμή (χθες) καταθέσαμε στη Βουλή μια διάταξη στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου για το Παράλληλο Πρόγραμμα, που προβλέπει τη σύσταση της επιτροπής για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη". Μιλάμε για μία ριζική παρέμβαση, η οποία αφορά την πραγματική αποκέντρωση, με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση. Θα πρέπει, αν θέλουμε να κάνουμε αποκέντρωση, να περάσουμε και πόρους και, δεύτερον, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, να χτυπηθούν τα φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων που πραγματικά πνίγουν κάθε προσπάθεια αναπτυξιακή. Αν θέλουμε να πάμε πραγματικά σε μία αποκέντρωση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με ένα επιτελικό κράτος και με την αυτοδιοίκηση να έχει το ρόλο που μπορεί να έχει, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε το κουράγιο να μην υποκύψουμε στον πειρασμό του διαχειριστικού μεγέθους της κεντρικής εξουσίας».

Εκτός το χωροταξικό

Στόχος του υπ. Εσωτερικών με τη νέα καλλικρατική πρωτοβουλία είναι να μπει τέλος στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γνωρίζει καλά πως μία χωροταξική αλλαγή των Δήμων θα μπορούσε να αποφέρει εκρηκτικές αντιδράσεις στους Δήμους, παρότι μια μεγάλη μερίδα δημάρχων τις αποζητά με στόχο να αποτινάξει από πάνω της "αμαρτίες" καποδιστριακών Δήμων που κληρονόμησαν στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Ωστόσο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και απαντά ότι προς το παρόν δεν μπαίνει τέτοιο θέμα: «Το χωροταξικό δεν είναι στις προτεραιότητές μας διότι, αν ανοίξουμε το χωροταξικό, κάηκε η όλη υπόθεση η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και ουσία μέχρι τώρα. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπους, γιατί, ξέρετε, ένα από τα ζητήματα τα οποία εγώ θέτω είναι ότι η χώρα αναπτύσσεται με πολύ μεγάλες αποκλίσεις και μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

«Άνισες ευκαιρίες»

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στέκεται ιδιαίτερα και στις άνισες ευκαιρίες που έχουν οι μεγαλύτεροι Δήμοι σε σχέση με τους μικρότερους, γεγονός που προκαλεί μία σειρά από παθογένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Γόρτυνας, όπου μαζί με αυτόν της Σαλαμίνας έχουν κηρύξει πτώχευση, για τους οποίους ο υπουργός Εσωτερικών απαντά λακωνικά, αλλά κάθετα: «Τα ξέρω τα προβλήματα αυτά - κοιτάζουμε να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Γι' αυτό σας λέω, οι μικροί Δήμοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

Εκλογικός νόμος

Η δεύτερη "τορπίλη" λοιπόν αφορά βουλευτές και... εν δυνάμει βουλευτές, καθώς, εφόσον οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο περάσουν, τότε αλλάζουν ριζικά τα σχέδια μεγάλης μερίδας του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Άλλωστε είχε προαναγγελθεί το "σπάσιμο" όσων εκλογικών περιφερειών εκλέγουν πάνω από 6 βουλευτές, συνεπώς μέσα σε αυτές είναι και ο νομός Ηρακλείου. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ξεκάθαρος: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να απασχολήσει το νομοθέτη είναι ότι έχουμε μια πραγματικότητα όπου το 40% της ελληνικής κοινωνίας απέχει από τα δημόσια πράγματα, ιδιωτεύει και αποστρέφεται την πολιτική. Αυτό τον κόσμο πρέπει να μην τον αποτρέπουμε. Αυτό σημαίνει ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να επιφέρει ριζικές αλλαγές. Ένα πονεμένο ζήτημα είναι οι Περιφέρειες. Πρέπει να σπάσουν οι Περιφέρειες, κάτι που για πολλά χρόνια πηγαινοερχόταν στη Βουλή αλλά ως από μηχανής θεός κάποιο χέρι έπαιρνε πίσω αυτή τη ρύθμιση. Άρα να σπάσουν αυτές οι Περιφέρειες, όπως η Β' Αθηνών που ήταν το εκκολαπτήριο της διαφθοράς», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των εδρών που θα μπει ως πλαφόν για να «σπάσουν» οι Περιφέρειες είναι κάτι που είναι συζητήσιμο. Ως προς το πώς θα χωριστούν οι εκλογικές περιφέρειες σημείωσε ότι οπωσδήποτε ο διαχωρισμός θα έχει μία σχέση με τους Δήμους και τη γεωγραφική τους διάταξη.

Βλέπει «θετικά»

Ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε το Μάρτιο ή τον Απρίλιο το αργότερο ως αφετηρία έναρξης διαλόγου με τους φορείς και τα κόμματα, χωρίς όπως σημειώνει στη "Ν.Κ." να υπάρχει καμία διάθεση αιφνιδιασμού. Μάλιστα εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η όλη προσπάθεια θα βρει θετικό έδαφος». Μπορεί ο υπουργός να στηρίζεται στην... καλή διάθεση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν αλλά και οι αντιδράσεις ως προς την αλλαγή στις εκλογικές περιφέρειες θα αφορούν και... κυβερνητικούς βουλευτές, που θα δουν τα «δυνατά τους χαρτιά», δηλαδή συγκεκριμένες περιοχές, να βγαίνουν εκτός παιχνιδιού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στην εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές (ο 4ος είναι ο Αλ. Τσίπρας) έλκουν την καταγωγή τους από τη Βιάννο, και άρα έχουν μεγαλύτερα... ατού στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Εξυγίανση κομμάτων με εσωκομματική δημοκρατία  

Αίσθηση ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει η αναφορά του υπ. Εσωτερικών στη συνέντευξή του στη "Ν.Κ." και για την εσωκομματική δημοκρατία που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πολλές φορές δεν αφήνει όλα τα λουλούδια στον κήπο να ανθίσουν», προαναγγέλλοντας εξυγίανση και των ίδιων των κομμάτων. Κληθείς να απαντήσει πώς ακριβώς εννοεί την εσωκομματική δημοκρατία μέσα και εάν φοβάται ενδεχόμενη κριτική που θα κάνει λόγο για υπερβολική παρέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων, ο ίδιος απαντά ότι «όλα τα ζητήματα που μπορούν να μπουν στο τραπέζι είναι ώριμα για όλα τα κόμματα», ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το Σύνταγμα έχει τέτοια πρόνοια που μπορεί να εξειδικευτεί, να υπάρξει σειρά διατάξεων. Ας πούμε, γιατί να διαγράφει ένας αρχηγός κόμματος με απόφασή του έναν βουλευτή; Είναι ένα θέμα. Θα βάζει ένα πλαίσιο με βάση το οποίο θα οργανώνεται η εσωκομματική ζωή. Γιατί ένας βουλευτή που διαφωνεί να διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα; Είναι ένα θέμα δημοκρατίας. Ένα θέμα κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του βουλευτή που την ορίζει ρητά το Σύνταγμα». Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο ενδεχομένως να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση για αποδέσμευση της σταυροδοσίας συγκεκριμένου υποψηφίου με την επιλογή του κόμματος, με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να απαντά: «Αν κατοχυρώσουμε την εσωκομματική δημοκρατία, τότε μπορεί εύκολα να πάει κανείς σε μία λογική που δε θα έχει το σταυρό. Αλλά ξέρετε μπορούμε να συζητήσουμε και ένα μικτό σύστημα. Υπάρχουν δυνατότητες και εναλλακτικές για να γίνουν συνδυασμοί».

Συνέντευξη στη Νικολέτα Σφακιανάκη

Σχόλια