default-image

Η ώρα της Κρήτης έφτασε, φεύγουν απόψε για Αθήνα οι αγρότες

Κρήτη
Η ώρα της Κρήτης έφτασε, φεύγουν απόψε για Αθήνα οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ώρα του αγώνα για την αγροτιά της Κρήτης έφτασε. Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι απ' όλο το νησί θα ταξιδέψουν απόψε από τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας για τον Πειραιά, με τελικό προορισμό την Αθήνα, όπου θα βρίσκονται αύριο το πρωί, για να διαμηνύσουν  στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ότι είναι ανυποχώρητοι.

Ο παλμός των αγροτών θα χτυπάει από το απόγευμα και μετά στο λιμάνι του Ηρακλείου εκεί όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν άνθρωποι από κάθε γωνιά των δύο νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και κυρίως της ενδοχώρας . "Ο αριθμός των αγροτών που θα αναχωρήσουν σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ δεν μπορεί να υπολογιστεί" αλλά όπως προσθέτει ο κ.Τζωρτζάκης στο neakriti.gr "υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο που επιθυμεί  να ταξιδέψει προς την πρωτεύουσα για να διατρανώσει την αντίθεση του στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό τους".

Αγρότες του Ηρακλείου αλλά και του Λασιθίου δίνουν ραντεβού στο λιμάνι από νωρίς το απόγευμα για να επιβιβαστούν εν συνεχεία συντονισμένα στο πλοίο της γραμμής. "Τα τρακτέρ δεν ενδείκνυνται σε αυτή την περίπτωση να βρεθούν στο λιμάνι για να φθάσουν στην Αθήνα ", τονίζει με νόημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, συνιστώντας να επικρατήσει η λογική , η σύνεση και η ψυχραιμία και ο αγώνας τους να μην στιγματιστεί από άσχημα γεγονότα.

Φθάνουν στην Αθήνα και καταλαμβάνουν το Υπουργείο

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συντονιστικού των Αγροτών, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, η απόφαση που έχει ληφθεί από τους Κρητικούς αγρότες είναι, άμα τη αφίξει τους στην πρωτεύουσα, να μεταβούν στην πλατεία Βάθης, στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. "Θα κάνουμε κατάληψη του υπουργείου», αποκάλυψε ο κ. Ιερωνυμάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι Κρήτες αγρότες δε σκοπεύουν να συναντηθούν με κανέναν, εάν "η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα μέτρα". "Θα νιώθουν καυτή την ανάσα μας κάθε στιγμή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συντονιστικού.

Τι θα κάνουν όμως οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας; Ενώ οι Κρητικοί έχουν κάνει γνωστό ότι θα μείνουν στην πρωτεύουσα μόνο αύριο, καθώς το ίδιο βράδυ θα πάρουν το πλοίο της επιστροφής για το νησί, οι συνάδελφοί τους από τις άλλες περιοχές της χώρας έχουν προαναγγείλει ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Την ίδια ώρα, μπορεί οι Κρητικοί αγρότες να ετοιμάζονται για τη μεγάλη απόβαση στην πρωτεύουσα, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι παραμελούν το μέτωπο εντός του νησιού: Αντιθέτως, όσο πλησιάζει η ώρα του ταξιδιού οι κινητοποιήσεις τους κορυφώνονται.

Τα μπλόκα

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο μετα τις 9.30 το πρωί ο κόμβος του Κλαδισού στη δυτική είσοδο της πόλης μετά και την απόφαση των αγροτών να αποχωρήσουν από το μπλόκο στο οποίο βρίσκονταν από την προηγούμενη Πέμπτη.

Από νωρίς το πρωί, συνεργεία του δήμου απομάκρυναν από το σημείο λάστιχα και αλλά αντικείμενα που είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του αποκλεισμού του δρόμου, έγινε πλύση του οδοστρώματος από την Πυροσβεστική και ο δρόμος παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Όπως δήλωσε το μέλος του συντονιστικού των αγροτών Γιώργος Γωνιωτάκης, αγρότες από το μπλόκο Κλαδισού θα πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας. Όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται μετά τις έξι το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας. Στη θέση τους στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια θα παραμείνουν μέχρι και το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, και σήμερα μέχρι το μεσημέρι το μπλόκο θα παραμείνει στην εθνική οδό Ηρακλείου-Μοιρών στο ύψος των Δαφνών (Σταυρακιανή Καμάρα). Ενώ θα συνεχιστεί σήμερα αλλά και αύριο η κατάληψη που τελείται τις τελευταίες ημέρες στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού.

Στο Ρέθυμνο, αγρότες παραμένουν και σήμερα έξω από την εφορία της πόλης, ενώ κάποιοι από αυτούς θα είναι παρόντες αύριο στην Αθήνα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο πλευρό των αγροτών

Έκκληση προς τα αγροτικά μπλόκα να μην παρεμποδίζουν τη διέλευση γιατρών που εκτελούν τα καθήκοντά τους, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ζητά, επίσης, από τους αγρότες να επιτρέπουν τη διέλευση όσων γιατρών έχουν λάβει φύλλο πορείας, ώστε να συμμετάσχουν σε Επιτροπή του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), τονίζοντας ότι η ακύρωση αυτών των Επιτροπών συνεπάγεται τεράστια ταλαιπωρία για τα Άτομα με Αναπηρία, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά δύσκολη την οικονομική τους επιβίωση.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, επισημαίνει ωστόσο, ότι «στηρίζει και συστρατεύεται με τους αγρότες καθώς και με όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις Επαγγελματικές Ενώσεις που δίνουν δίκαιο αγώνα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στα εξοντωτικά μέτρα που επιβάλουν η κυβέρνηση και η τρόικα».

Στήριξη στους αγρότες από τον ΟΕΒΕΝΧ

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα που πραγματοποιούν οι αγρότες. «Όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να αγωνιστούμε για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε.  Είμαστε δίπλα σας στον αγώνα που κάνετε.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βάλια Μπούη-Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News