Ειδήσεις

Ηλεκτρονική λίστα για να δοθεί τέλος στα "φακελάκια"

"Βαριά" περιστατικά χρειάζονται να περιμένουν μέχρι και 6 μήνες για να χειρουργηθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπως δηλώνει η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης Άννα Τριχοπούλου.Κατάσταση που προκαλεί την οργή των ασθενών όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, όπου ο χρόνος αναμονή για τακτικά χειρουργεία ξεπερνά τους έξι μήνες, φθάνοντας ακόμη και τον έναν χρόνο.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο « Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», το υπουργείο υγείας στοχεύει να υπάρξει λίστα προτεραιότητας ώστε να καταστεί διαχειρίσιμος ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία στο ΕΣΥ αλλά και να υπάρξει διαφάνεια στη σειρά που γίνονται οι επεμβάσεις και με σκοπό να δοθεί ένα τέλος στο "φακελάκι".

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα προηγείται ιατρική τεκμηρίωση και στη συνέχεια αξιολόγηση της σοβαρότητας κάθε περίπτωσης και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από ειδικευμένους γιατρούς των ΤΕΠ, των εξωτερικών ιατρείων, των νοσηλευτικών τμημάτων και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας.Όσο για τον τρόπο κατάρτισης της λίστας, αυτός θα διασαφηνίζεται σε μετέπειτα υπουργική απόφαση.

Προσλήψεις προσωπικού οι οποίες θα ανάψουν το πράσινο φως για τη διενέργεια περισσότερων χειρουργείων, ζητούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.Την ίδια ώρα, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λίστες αναμονής ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία, καθώς οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό.

Δοκιμαστική λειτουργία ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων

Ήδη, στο Παγνή βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων, όπως στη Γενική Χειρουργική, νευροχειρουργική και οφθαλμολογική.  Με την ολοκλήρωση της επίμαχης εφαρμογής θα καταγράφονται τα πάντα ώστε να υπάρξει διαφάνεια στην όλη διαδικασία, ενώ προς τη κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών, ο οποίος επεκτείνεται σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια