Ειδήσεις

Αθώος ο Ρίχτερ με απόφαση που ανοίγει θέμα για τα μαρτυρικά χωριά

Αθώος, όπως κατά κοινή ομολογία το τελευταίο διάστημα υπήρχε η διαρρέουσα αίσθηση,  κρίθηκε  από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη για το περιεχόμενο βιβλίου του για τη «Μάχη της Κρήτης». Ο Ρίχτερ στο  επίμαχο βιβλίο του χαρακτηρίζει τη σημασία της μάχης της Κρήτης «στρατιωτικό μύθο» και επικρίνει τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στον κατακτητή χαρακτηρίζοντάς τον «μη έντιμο, βρόμικο και κτηνώδη» την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες».

Ανοίγει θέμα Αναγνώρισης των Μαρτυρικών
Χωριών και Δήμων

Σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο στο βιβλίο του υπάρχουν αναφορές που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και προκάλεσε πανελλαδικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη δίκη που έγινε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Προκλήθηκαν ποικίλες αντιδράσεις για το αν η δίωξη του Γερμανού καθηγητή πλήττει ή όχι την ελευθερία του λόγου.

Ο Ρίχτερ δεν παρουσιάστηκε στη δίκη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γερμανού ακαδημαϊκού προσκόμισαν ιατρική βεβαίωση, η οποία πιστοποιούσε ότι έχει υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργείο στα μάτια και δεν μπορεί να ταξιδέψει.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ιωάννης Καργόπουλος, ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση  το μεσημέρι. Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν πλήθος κόσμου. Η αντίδραση αυτού του κόσμου ήταν σφοδρή στο άκουσμα της απόφασης από την έδρα, για την πολύκροτη υπόθεση της δίκης του Γερμανού Χάινς Ρίχτερ.«Ο κατηγορούμενος κρίνεται αθώος» ειπώθηκε από την έδρα και αμέσως οι αποδοκιμασίες ήταν εντονότατες, από πλευρά μερίδας κόσμου που ήταν συγκεντρωμένοι στη αίθουσα.

Η απόφαση , το σκεπτικό και οι προεκτάσεις της.

   Μπορεί στο επικοινωνιακό προσκήνιο, η αθωωτική απόφαση να είναι αυτή που τυγχάνει της μέγιστης προβολής, όμως η ίδια η απόφαση , αφήνει ανοικτές όλες τις μελλοντικές εξελίξεις.  Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου έκρινε σήμερα τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ αθώο, λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας του νόμου με τον οποίο του απαγγέλθηκαν κατηγορίες (ο νέος αντιρατσιστικός).Ο εκπρόσωπος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944», Γιώργος Σταράκης, δήλωσε ότι ο σύλλογος θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

  Η απόφαση , δεν επισέρχεται στην ουσία του θέματος ,για το αν ,  τα όσα υποστηρίζει στο επίμαχο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης ο Χάινς Ρίχτερ συνιστούν δόλο, υπεράσπιση των νεοναζιστικών απόψεων ή παραχάραξης της αλήθειας.

 Κρίνει αντισυνταγματικό το νέο αντιρατσιστικό νόμο

 Αντίθετα δημιουργεί νομικό πονοκέφαλο αφού κρίνει αντισυνταγματικό το νέο αντιρατσιστικό νόμο με άγνωστες ενδεχόμενες συνέπειες στην εκδίκαση μιας άλλης υπόθεσης με άλλες βέβαια διατάξεις του ίδιου όμως νόμου, αυτή της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο στο σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με πληροφορίες , γίνεται αναφορά σε λάθος νομοθετικές πράξεις μέσω προεδρικών διαταγμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 90 μέσω της Βουλής με τα οποία δεκάδες χωριά της πατρίδας μας ανακηρύχτηκαν ως "μαρτυρικά". Έτσι εκτός από την αντισυνταγματικότητα του νέου αντιρατσιστικού νόμου για πρώτη φορά Ελληνικό δικαστήριο θέτει και θέμα ανακήρυξης των μαρτυρικών χωριών .

Σε πρώτο επίπεδο αυτό δεν απασχολεί την επικαιρότητα, όμως με δεδομένο ότι αρκετοί μαρτυρικοί δήμου θέτουν το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι σαφές ότι στο μέλλον νομικοί της Γερμανία θα μπορούν να επικαλεστούν αυτό το τμήμα της απόφασης .Κάτι που ήδη κινητοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών αφού ένα σημαντικό του κομμάτι στελεχώνεται από εκπροσώπους των Μαρτυρικών Δήμων.

Απόφαση όχι για την ουσία των ισχυρισμών Ρίχτερ

Η αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου στη βάση της αντισυνταγματικότητας του αντιρατσιστικού νόμου ήταν από πολλούς αναμενόμενη έως και αυτονόητη με βάση τη λογική ότι δεν μπορεί να δικαστεί ένα βιβλίο. Το γεγονός όμως ότι στο σκεπτικό της απόφασης δεν αναφέρεται τίποτε για τον κ. Ρίχτερ και το προβληματικό έργο του (προσβολή, μίσος, κακοβουλία, δόλος κλπ) ουδόλως αθωώνει επί της ουσίας τον γερμανό καθηγητή. Διότι δεν αναφέρει ούτε δικαιολογεί με κάποιον τρόπο το χοντροκομμένο αναθεωρητισμό που επιχειρεί ο κ. Ριχτερ, που υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματολογία του Στούντεντ και των άλλων εγκληματιών στις δίκες της Νυρεμβέργης για να δικαιολογήσουν τα απάνθρωπα αντίποινα που εφήρμοσαν στην περίοδο της Κατοχής.

 Αντιθέτως, με τον τρόπο αυτό επαναφέρει το θέμα στις αρχικές του διαστάσεις και στο πλαίσιο στο οποίο θα έπρεπε να είχε εξαρχής επιλυθεί το ζήτημα, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στην ακαδημαϊκή κοινότητα που θα πρέπει τώρα -χωρίς την δικαστική διαδικασία να εκκρεμεί- να επανεξετάσει το θέμα της ανάκλησης του τίτλου που του απένειμε.  

Ανοίγει θέμα για τα Μαρτυρικά Χωριά;

Το σκεπτικό όμως της απόφασης κρύβει και μια πολύ περίεργη και νομικά  πτυχή σχετικά με τα Μαρτυρικά χωριά. Στη ουσία ο Πρόεδρος ακύρωσε τις αποφάσεις της Βουλής και τα ΠΔ (1998, 2000, 2004) με τα οποία θεσπίστηκαν τα Μαρτυρικά χωριά της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Στο ερώτημα αυτό ο Πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου , ίσως θα είχε ενδιαφέρον ο Πρόεδρος του δικαστηρίου να εξηγήσει πως το θέμα Ρίχτερ συνδεέται με την ανακήρυξη των Μαρτυρικών χωριών.  

  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 &5 του Ν. 2503/1997 η κήρυξη ενός χωριού, κωμόπολης κλπ ως μαρτυρικού γίνεται με ΠΔ κατόπιν θετικής εισήγησης και του Συμβουλίου Επικρατείας , το οποίο σε δεκάδες σχετικές εισηγήσεις του φυσικά δεν έβαλε κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας. Επιπλέον τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν κυρωθεί από τριες διαδοχικούς Προλεδρους της Δημοκρατίας.

  Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός, πως μέχρι την διακοπή της δίκης για τα Χριστούγεννα, το δικαστήριο δεν είχε διαπιστώσει την αντισυνταγματικότητα του νέου αντιρατσιστικού νόμου και την είδε μόλις τώρα με την έκδοση της απόφασης του;  

  Κατά την συζήτηση του αντιρατσιστικού Ν. 4285/2014 η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εξέφρασε μεν επιφυλάξεις ως προς την ελευθερία της έκφρασης ακαδημαικά, δεν αμφισβήτησε όμως και μάλσιτα ως αντισυνταγματική την παρεχόμενη από τον νομοθέτη αναγνώριση των Γενοκτονιών και των Εγκλημάτων του Ναζισμού , όπως πράττει τώρα το Μονομελές του Ρεθύμνου. Άλλωστε, ούτε οι νομικοί παραστάτες του κ. Ρίχτερ έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

 Υπενθυμίζεται ,ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία και πανεπιστημιακός Αντώνης  Λιάκος, που ήταν μάρτυρας υπεράπσισης του Ρίχτερ, στο Δικαστήριο  είπε, ότι συμμετέχει στις σχετικές Τριμελείς Εισηγητικές Επιτροπές του ΥΠΕΣ για την ανακήρυξη μαρτυρικών χωριών. Επιπλέον, η απόφαση του Μονομελούς Ρεθύμνου να θεωρήσει αντισυνταγματικό τον νεό αντιρατσιστικό νόμο, δημιουργεί και επιχειρήματα για άλλα θέματα , όπως για παράδειγμα , τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, που αμφισβητεί ευθέως την ανακήρυξη από την Ελληνική Βουλή της 19ης Μαίου ως ημέρας Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το Πανεπιστήμιο για τον Ρίχτερ

    Ωστόσο σε μικρότερο κάδρο ,η αθώωση Ρίχτερ με μόνο σκεπτικό την αντισυνταγματικότητα του νόμου δίωξης ,χωρίς το δικαστήριο να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης ουσιαστικά επιστρέφει το θέμα εκεί από όπου ξεκίνησε.

 Δηλαδή στην απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να τον αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα όταν μάλιστα από την παρούσα ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο καταδείχτηκε ότι η πλειοψηφία των μελών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης όταν τον αναγόρευε σε επίτιμο διδάκτορα δεν είχε διαβάσει καν το βιβλίο του. Το ερώτημα είναι πλέον, αν μετά τα όσα αναδείχθηκαν γύρω από το βιβλίο, τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις του ίδιου του Γερμανού Ιστορικού, που εμφανίζεται αμετανόητος , στη οπτική οτι οι Γερμανικές θηριωδίες στη Κρήτη, ήταν αποτέλεσμα του "βρώμικου αντάρτικου αντίστασης" των Κρητικών , συνιστούν ή όχι λόγο για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, να επανεξετάσει τη στάση με την αναγόρευση του Ρχίτερ σε επίτιμο διδάκτορα του.

Οι νέες πρυτανικές αρχές, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτό το θέμα, με δεδομένο μάλιστα και τα όσα είχαν πει δημόσια προεκλογικά για τις πρυτανικές στην υπόθεση Ρίχτερ, αλλά και προσωπικά με επιστολή του ο νεός Πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας, ως καθηγητής τότε της Ιατρικής Σχολής , όταν είχε ξεσπάσει ο αρχικός θόρυβος για το θέμα Ρίχτερ.

Διαβάστε παρακάτω το σκεπτικό της απόφασης.

Σχόλια