Ειδήσεις

Απειλούνται με πρόστιμα οι επιχειρηματίες λόγω...παράλειψης

       Τις δύο νέες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου- που απέρριψε η αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης καταλήγοντας ότι δεν τηρήθηκαν όσα προέβλεπε ο νόμος- προσπαθεί με κινήσεις τώρα να ανατρέψει η δημοτική αρχή,προκειμένου να μην μείνουν εκτεθειμένοι οι δημότες που απειλούνται άμεσα με πρόστιμα, σε ότι αφορά τα τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και για τα ποσά που αντιστοιχούν στο μίσθωμα ακινήτων του δήμου, σε ιδιώτες.

  Να πληρώσουν και μάλιστα αδρά…ποσά που αντιστοιχούν σε χιλιάδες ευρώ κινδυνεύουν άμεσα δημότες του Ηρακλείου που μισθώνουν ακίνητα του δήμου από τη μια,και από την άλλη επιχειρηματίες που καταβάλλουν χρήματα για τα  τέλη στους κοινόχρηστους χώρους. Αιτία, η απόρριψη δύο ακόμη αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σχετικά με το "πάγωμα" των ενοικίων και της μείωσης των δημοτικών τελών για τους κοινόχρηστους χώρους που αποφάσισε η δημοτική αρχή λόγω κρίσης για το 2015.

Αν και η ίδια διαδικασία  γίνεται από το 2010 δίχως κανένα πρόβλημα, αυτή τη φορά σκόνταψε καθώς σύμφωνα με την αποκεντρωμένη διοίκηση δεν πληρούνταν οι όροι, με αποτέλεσμα απορριφθούν  και οι  δύο,γεγονός που δεν αποκλείει οι δημότες που πλήρωναν όλο το προηγούμενο έτος το ποσό με βάση τις μειώσεις αυτές, να απειλούνται τώρα με καταβολή αναδρομικών.

Στην Οικονομική επιτροπή του δήμου Ηρακλείου συζητήθηκε το θέμα των μισθωμάτων που αφορούν περίπου 70 ιδιώτες στο Ηράκλειο. Με ομόφωνη απόφαση της η επιτροπή κατέληξε η απορριπτική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης ,που είχε μη ουσιαστικές όπως χαρακτηρίστηκαν  ελλείψεις να πάει στην  επιτροπή του άρθρου 152 , με την  εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για θέματα δημοτικής περιουσίας,να δηλώνει αισιόδοξη για την εξέλιξη.

"Υπήρξε παράλειψη και όχι λάθος"

Για το θέμα των κοινόχρηστων χώρων όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπήρξε παράλειψη και όχι λάθος,καθώς ένα έγγραφο που θα έπρεπε να συμπληρωθεί και να κατατεθεί από την πλευρά του δήμου, δεν κατατέθηκε, με αποτέλεσμα την απορριπτική απάντηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, που όμως όπως εξήγησε ο κ. Καραντινός, είναι σίγουρος ότι δεν θα επιβαρύνει τους επαγγελματίες, αφού η διαδικασία για να εγκριθεί εκ νέου η άδεια έχει ήδη προχωρήσει.

Εκείνο πάντως που επισημάνθηκε είναι ότι οι απορριπτικές αποφάσεις που φτάνουν  η μία μετά την άλλη για θέματα που μέχρι και το 2014 ρυθμίζονταν δίχως προβλήματα, σχετίζονται και με το ότι  στην αποκεντρωμένη διοίκηση σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, πλέον δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος, οπότε οι αποφάσεις λαμβάνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες που τηρούν το γράμμα του νόμου.

Ράνια Μωραϊτη

Σχόλια