default-image

Με λύρα και λαούτο οι αγρότες στο μπλόκο του Στομίου

Κρήτη
Με λύρα και λαούτο οι αγρότες στο μπλόκο του Στομίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να συγκεντρωθούν στο Στόμιο, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στις άκρες της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου,αποφάσισαν μετα το μεσημέρι της Τετάρτης αγρότες της Ιεράπετρας

«Πήραμε αυτή την απόφαση το βράδυ της Τρίτης στοχεύοντας να μείνουμε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης στο μπλόκο του Στομίου κάνοντας συμβολική κατάληψη στο δρόμο χωρίς όμως να δημιουργούμε πρόβλημα στους διερχόμενους.Περιμένουμε και τοπικά μουσικά σχήματα κρητικής μουσικής με τα οποία θα κρατήσουμε σε εγρήγορση τον κόσμο, προετοιμάζοντας τον για την απόβαση το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί στο Σύνταγμα, όπου θα γίνει το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Αγγελάκης, ο οποίος μας είπε ακόμη ότι, «η ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δεν αξίζει καμιάς απάντησης. Όσοι είδαν στην τηλεόραση ποιοι αγρότες ήταν στη διαμαρτυρία αυτή γνωρίζουν αν είναι ακροδεξιοί».

Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ: Τα προβλήματα δεν λύνονται με βανδαλισμούς

«Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με βανδαλισμούς», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παράσταση διαμαρτυρίας και την ένταση που δημιουργήθηκε από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ιεράπετρας, του Οροπεδίου και της Κριτσάς, ρίχνοντας όμως λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας ακροδεξιά ρητορική τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε μια μερίδα αγροτών για να διαμαρτυρηθεί.

«Περίπου 40 αγρότες ήρθαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Νικόλαο για να διαμαρτυρηθούν για την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Η αγωνία για το μέλλον της παραγωγικής τους δραστηριότητας μετά από έξι χρόνια υφεσιακών πολιτικών και μνημονίων ήταν διάχυτη στις τοποθετήσεις τόσο του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλη Μαλλιωτάκη όσο και του Μανόλη Πατεράκη από το Οροπέδιο.

Πολλά από τα θέματα που έθεσαν και αφορούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας, είναι υπαρκτά και αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να τα αντιμετωπίσει, πάντα σε συνεργασία και διάλογο με τους αγρότες. Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ήταν φανερό ότι σε πολλά θέματα κυριαρχούσε η παραπληροφόρηση αλλά και η άρνηση συζήτησης και αναζήτησης λύσεων στα όποια υπαρκτά προβλήματα.

Εμείς πιστεύουμε ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν, αν γίνει πραγματικός

διάλογος και αναδειχτούν οι όποιες προβληματικές πτυχές. Εκ μέρους της Νομαρχιακής υποστηρίχτηκε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, στο μεγαλύτερο μέρος τους, δίνουν δύναμη στην κυβέρνηση, στην

διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τονίστηκε ότι το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά ολόκληρη την κοινωνία και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αφορά και τον φτωχό αγρότη που σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του ΟΓΑ, τον μακροχρόνια άνεργο που πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητά του σε αξιοπρεπή συνταξιοδότηση, τον επαγγελματία ή τον νέο επιστήμονα που πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει τη δουλειά του. Ταυτόχρονα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν τελειώνουν με το ασφαλιστικό αλλά συνδέονται άμεσα και με το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και την συνεταιριστική οργάνωση. Μαγικό ραβδί για όλα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως και βούληση και σχέδιο και δυνατότητες να αντιστρέψουμε την καταστροφική πορεία. Αρκεί να υπάρχει διάθεση για ειλικρινή διάλογο», αναφέρει η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διάθεση για διάλογο δεν υπήρχε από ένα μέρος των συγκεκριμένων αγροτών πουήρθαν όχι μόνο για να διαμαρτυρηθούν αλλά και να δώσουν μια παράσταση για τις τηλεοράσεις που είχαν καλέσει. Οι ύβρεις, οι προσβολές, η παραποίηση στοιχείων αλλά και η ακροδεξιά ρητορική για σύμφωνα συμβίωσης !!!, κομματικούς στρατούς και για "λαθρομετανάστες" έδειχναν ότι κάποιοι ήθελαν απλά να προκαλέσουν επεισόδια με συγκεκριμένη στόχευση», υπογραμμίζει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλη Μαλλιωτάκη.

«Ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας δεν περπάτησε ποτέ πάνω σε κομματικές γραμμές. Ποτέ δεν υιοθέτησε χρυσαυγίτικες και ακροδεξιές πρακτικές. Μεταξύ των διαμαρτυρόμενων αγροτών ,που εμείς τους γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά , δεν υπήρχε ουδείς τραμπούκος η ακροδεξιός , όπως φαντάζεται ο συντάκτης της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που εισέπραξε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Νικόλαο, ήταν η αγανάκτηση και ο θυμός του αγροτικού κόσμου, που μετά από 6 χρόνια λανθασμένων επιλογών που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε, το ποτήρι της οργής ξεχείλισε, γι' αυτό αντιδρούμε με τρόπο δυναμικό.

Σκοπός μας δεν είναι να ρίξουμε καμία κυβέρνηση. Δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα κυβερνά, αλλά ποια πολιτική εφαρμόζει. Ζητάμε διάλογο και λύσεις στα προβλήματα μας», απαντά στη Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Τα προβλήματα που υπάρχουν απαιτούν συναινέσεις, και η κυβέρνηση και ο

ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδείξει πως σέβονται τον διάλογο και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο για να στηρίξουμε και να στηριχτούμε από την κοινωνία. Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν στα γραφεία μας όπως είμαστε σίγουροι ότι τα καταδικάζει και η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και ζητάμε την ξεκάθαρη καταδίκη τους από τους αγροτικούς συλλόγους που ήρθαν να εκφράσουν τις θέσεις τους και τη διαμαρτυρία τους» καταλήγει η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίζει τους αγρότες η Λαϊκή Ενότητα

Στο μεταξύ η εκδήλωση της ΛΑΕ Λασιθίου με θέμα "Το 3ο μνημόνιο, οι συνέπειες και η πρόταση της ΛΑΕ για διέξοδο" που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 12/2/2016 αναβάλλεται λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Το συντονιστικό της ΛΑΕ Ιεράπετρας καλεί τα μέλη και τους φίλους του κινήματος να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η εκδήλωση της ΛΑΕ Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17/2/2016 και ώρα 19.30 στη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Ενότητα Ιεράπετρας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News