Ειδήσεις

Αθώος ο Ρίχτερ για τις θηριωδίες.Ένταση κατά την απόφαση

Με μία απόφαση που αφήνει ανοικτές όλες τις μελλοντικές εξελίξεις, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου έκρινε σήμερα τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ αθώο λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας του νόμου με τον οποίο του απαγγέλθηκαν κατηγορίες (ο νέος αντιρατσιστικός).Ο δικηγόρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944», Γιώργος Σταράκης, δήλωσε ότι ο σύλλογος θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση δηλαδή δεν επισέρχεται στην ουσία του θέματος ,για το αν δηλαδή τα όσα υποστηρίζει στο επίμαχο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης ο Χάινς Ρίχτερ συνιστούν δόλο ,υπεράσπιση των νεοναζιστικών απόψεων ή παραχάραξης της αλήθειας.

Αντίθετα δημιουργεί νομικό πονοκέφαλο αφού κρίνει αντισυνταγματικό το νέο αντιρατσιστικό νόμο με άγνωστες ενδεχόμενες συνέπειες στην εκδίκαση μιας άλλης υπόθεσης με άλλες βέβαια διατάξεις του ίδιου όμως νόμου, αυτή της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο στο σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με πληροφορίες   του neakriti.gr γίνεται αναφορά σε λάθος νομοθετικές πράξεις μέσω προεδρικών διαταγμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 90 μέσω της Βουλής με τα οποία δεκάδες χωριά της πατρίδας μας ανακηρύχτηκαν ως "μαρτυρικά". Έτσι εκτός από την αντισυνταγματικότητα του νέου αντιρατσιστικού νόμου για πρώτη φορά Ελληνικό δικαστήριο θέτει και θέμα ανακήρυξης των μαρτυρικών χωριών .

Σε πρώτο επίπεδο αυτό δεν απασχολεί την επικαιρότητα όμως με δεδομένο ότι αρκετοί μαρτυρικοί δήμου θέτουν το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι σαφές ότι στο μέλλον νομικοί της Γερμανία θα μπορούν να επικαλεστούν αυτό το τμήμα της απόφασης . Κάτι που ήδη κινητοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο  διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών αφού ένα σημαντικό του κομμάτι στελεχώνεται από εκπροσώπους των μαρτυρικών δήμων.

Ωστόσο η αθώωση ρίχτερ με μόνο σκεπτικό την αντισυνταγματικότητα του νόμου δίωξης χωρίς το δικαστήριο να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης ουσιαστικά επιστρέφει το θέμα εκεί από όπου ξεκίνησε.

Δηλαδή στην απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να τον αγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα όταν μάλιστα από την παρούσα ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο καταδείχτηκε ότι η πλειοψηφία των μελών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης όταν τον αναγόρευε σε επίτιμο διδάκτορα δεν είχε διαβάσει καν το βιβλίο του.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση ,σύμφωνα με τη nea-tv, όσων βρέθηκαν στην δικαστική αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, στο άκουσμα της απόφασης από την έδρα, για την πολύκροτη υπόθεση της δίκης του Γερμανού Χάινς Ρίχτερ.«Ο κατηγορούμενος κρίνεται αθώος» ειπώθηκε από την έδρα και αμέσως οι αποδοκιμασίες ήταν εντονότατες, από πλευρά μερίδας κόσμου που ήταν συγκεντρωμένοι στη αίθουσα.

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια