Ειδήσεις

Στον "αέρα" οι ενοικιαστές των δημοτικών ακινήτων

Με... "λυπητερή" από το πουθενά κινδυνεύουν δεκάδες ιδιώτες που ενοικιάζουν ακίνητα του Δήμου Ηρακλείου και οι οποίοι έχουν βρεθεί στη μέση μιας ακόμα "διένεξης" μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης...

Τους τελευταίους μήνες, σε ένα πρωτόγνωρο, είναι η αλήθεια, αυτοδιοικητικό σκηνικό για το νησί μας, έχουν πέσει "βροχή" οι ακυρωτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης σε αποφάσεις της Λότζιας.

Κι αν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή της μείωσης των δημοτικών τελών, ο Δήμος σπεύδει να διορθώσει τον εαυτό του, σε άλλες περιπτώσεις, όπως το άκυρο στο "πάγωμα" των ενοικίων για το 2015, η δημοτική Αρχή θα προσφύγει κατά του... άκυρου που έπεσε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Την προσφυγή καλείται να αποφασίσει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, που συνεδριάζει εκτάκτως και υπό το βάρος του πρωτοφανούς μπαράζ εις βάρος του ακυρωτικών αποφάσεων.

Στη σχετική εισήγησή της η αρμόδια αντιδήμαρχος Στέλλα Αρχοντάκη επισημαίνει πως η απόφαση που πάρθηκε από το Δήμο για τη διατήρηση του "παγώματος" στα ενοίκια ιδιωτών ήταν καθ' όλα ορθή. Και ως εκ τούτου προτείνει την άμεση προσφυγή του Δήμου στην αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 152.

Δηλαδή ο Δήμος θα επιχειρήσει να ανατρέψει νομικά-διαδικαστικά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που βγάζει ως μη σύννομο το "πάγωμα" των μισθωμάτων για το 2015.

Το χρονικό

Πώς προέκυψε όμως η νέα αυτή ακύρωση απόφασης του Δήμου; Ως γνωστόν, το 2010 αποφασίστηκε αρχικά το "πάγωμα" όλων των μισθωμάτων των αστικών ακινήτων και των καταστημάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου για το διάστημα 01/01/2010 έως 31/12/2011. Με νέα απόφαση, επίσης το 2010, θεσπίστηκε μείωση ύψους 20% για τα εκμισθούμενα από ιδιώτες δημοτικά ακίνητα...

Ο Δήμος Ηρακλείου βεβαίως δεν ήταν ο μοναδικός που είχε προχωρήσει τότε στην κίνηση αυτή. Ανάλογες μειώσεις, σε ένδειξη ευαισθησίας στην οικονομική κρίση και προσαρμογής στα νέα οικονομικά-κοινωνικά δεδομένα, είχαν αποφασίσει πολλοί ακόμα ΟΤΑ.

Τα επόμενα χρόνια, το 2012, το 2013, και το 2014, είχε αποφασιστεί "πάγωμα" των ενοικίων στα επίπεδα της μείωσης που είχε ήδη γίνει από το 2010.

Το Νοέμβριο του 2014 το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού είχαν μεσολαβήσει οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου και η αλλαγή σκυτάλης στη δημοτική Αρχή, αποφάσισε νέο "πάγωμα" των ενοικίων για το 2015.

Εδώ όμως παρουσιάστηκε εμπλοκή.

Στη δημοτική Αρχή θεώρησαν πως έπρεπε να κινηθούν με την ίδια διαδικασία όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Να θεσπίσουν "πάγωμα" των μισθωμάτων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ωστόσο διαφορετική άποψη. Έκρινε πως ο σχετικός νόμος βάσει του οποίου ενήργησε ο Δήμος αφορά σε μείωση και όχι στη διατήρηση ενοικίων δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Στη βάση αυτή ακριβώς θεώρησε νομικά λανθασμένη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ακύρωσε, επισημαίνοντας πρωτίστως μία παράλειψη. Την έλλειψη αιτήσεων από πλευρά των εμπλεκόμενων ενοικιαστών στις οποίες και θα δικαιολογούνταν η ανάγκη διατήρησης των μισθωμάτων...

Ο Δήμος επανήλθε με νέα απόφαση το Νοέμβριο του 2015 και με περισυλλογή, εντωμεταξύ, των αιτήσεων των ιδιωτών ενοικιαστών.

Ωστόσο και η νέα απόφαση ακυρώθηκε εν μέρει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως προς την ισχύ της αναδρομικότητας.

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ...

Στον "αέρα" δεκάδες ιδιώτες

Σε αυτό το σκηνικό, δεκάδες ιδιώτες, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες που νοικιάζουν δημοτικά ακίνητα είναι στον "αέρα"! Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." η αρμόδια αντιδήμαρχος, αν η προσφυγή του Δήμου στην Επιτροπή του άρθρου 152 απορριφθεί και ισχύσει η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης, τα ποσά των ενοικίων που έχουν πληρώσει οι ενοικιαστές για το 2015 δεν ισχύουν. Και οι ίδιοι θα κληθούν να πληρώσουν κι άλλα χρήματα!

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια