Ειδήσεις

Τσίπρας στο υπουργικό: Θέλουμε διάλογο με τους αγρότες

Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε στις 10:30 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με όλα τα θέματα της επικαιρότητας - αγροτικές κινητοποιήσεις, πορεία αξιολόγησης και προσφυγικό - να μπαίνουν στο τραπέζι.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό

Βρισκόμαστε μπροστά σε πρόκλησεις. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, υπομονή και αποφασιστικότητα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Η Ευρώπη είναι στη δίνη πολλαπλών κρίσεων Οι αναταρράξεις στην Κίνα επηρρεάζουν και την Ευρώπη.

Στο απόγειό της είναι και η προσφυγική κρίση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μετακίνηση μετά τον β' παγκόσμιο, μια μετακίνηση που περνά από την χώρα μας. Το κύμα της κρίσης σκάει πάνω στα νησιά του Αιγαίου.

Οι δυνάμεις των νησιών μας δίνουν παραδείγματα ανθρωπιάς, την ώρα που η Ευρώπη δείχνει αμήχανη σε ένα πρόβλημα που φαίνεται να την υπερβαίνει.

Η Ελλάδα έως την Σύνοδο Κορυφης θα έχει υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις για τα hot spots. Περιμένουμε την Ευρώπη να υλοποιήσεις τις δικές της δεσμεύσεις.

Οδηγούν σε παλλινωδίες και κυνήγι μαγισσών από χώρες που μετακυλίουν διαρκώς τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα μέχρι τη σύνοδο Κορυφής θα έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για τα κέντρα.

Οι δύο κρίσεις συμπληρώνονται από την κρίση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα για να γίνει από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης.

Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής αποδίδει καρπούς. Δεν περιοριζόμαστε σε χώρα αναμονής. Από χώρα που θεωρούσε τον εαυτό της αδύναμο γίνεται χώρα κόμβος για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική μεσόγειο. Χώρα γέφυρα ανάμεσα σε δύση και ανατολή.

Με την αναβάθμιση των σχέσεων στην Παλαιστίνη και το Ιράν ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις διεθνείς μας σχέσεις. Εκεί κάναμε σημαντικά βήματα στην ενέργεια, στην μεταποίηση, τις τεχνολογίες. Ανοίξαμε πόρτα σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.

Σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό θα έχει αλλάξει. Βλέπουμε το ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό, που ήδη έχει ανοίξει παράθυρο ελπίδας για την επίλυση μέσα στο 16'.

Στόχος και η αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Λίγοι έχουν να κερδίσουν από την ένταση και παλεύουμε για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινά από την απομάκρυνση των στρατευμάτων.

Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από την συνεχή λιτότητα. Εχουμε ένα δύσκολο κάβο, αλλά μετά θα δούμε φως. Γιαυτό προσβλέπουμε να ολοκληρωθεί έγκαιρα, χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών.

Τα έσοδά μας αποδεικνύουν. Πέτυχαμε κατά 2 δισ. υπέρβαση του προυπολογισμού σε ταμειακή βάση, με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ τηρούμε κάτα γράμμα τη συμφωνία, έχοντας όμως προτεραιότητα την προστασία των χαμηλών στρωμάτων. Αυτό μένει να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν την χώρα, προκειμένουνα ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και να ανακτήσουμε το έδαφος που χάσαμε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αρκεί όλοι να δείξουν διάθεση συνεργασίας.

Το ασφαλιστικό είναι κύριο θέμα. Αυτό που απομένει είναι να καλυφθεί από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, κάτι το οποίο έχουμε συμφωνήσει με τους φορείς. Είναι αυτονόητο ότι θα γίνει δεκτή από τους θεσμούς.

Αυτό είναι όμως μια λεπτομέρεια μπροστά στη μεταρρύθμιση. Η πρόταση που θέσαμε είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά. Δεν μας δόθηκε, όπως παλαιότερα, γραμμένη από τους θεσμούς. Είναι μια πρόταση που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού γιατί το ερώτημα είναι αν θα μπορούμε σε λίγα χρόνια να δίνουμε συντάξεις.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν μας υποχρέωσαν γιαυτό.

Η πρόταση μας είναι ανοικτή σε διάλογο, περιμένουμε προτάσεις και βελτιώσεις. Εχει όμως λογική: Προστατεύει τους ασθενέστερους με την εθνική συντάξη και θέλει να μην υπάρχει πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι είναι μια μεταρρύθμιση αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά, να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής.

Το μόνο που ακούσαμε ήταν η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, τον συμψηφισμό των αγροτών στον ΟΓΑ. Μα αυτά είναι που παλεύουμε να αποφύγουμε. Παλεύουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας, η αντιπολίτευση μας καλεί να αποσύρουμε την πρόταση, αδιαφορώντας για αξιολόγηση, για το χρέος, για την επανέναρξη της ανάπτυξης.

Προσπαθούμε να κάνουμε σωστή κατανομή βαρών και αυτό μπορεί να δημιουργεί επιβαρύνσεις. Και αυτό θα κάνουμε και με τους αγρότες. Αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου να βρούμε λύσεις. Γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις.

Είμαστε ανοιχτοί για έναν ουσιαστικό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Μπορούμε να βρούμε λύσεις για τις εισφορές τους, την μεταβατικότητα των διατάξεων, για την προστασία των εισοδήματών τους.

Πρέπει να τους πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια είναι ότι κάνει λάθος σε αυτούς που τους υποστηρίζουν, αλλά για πολλά χρόνια τους λοιδωρούσαν. Προσπαθούν κάποιες δυνάμεις να τους εκμεταλλευτούν. Τους καλώ να σκεφτούν ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα ;

Την ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή όταν πρότεινε τον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τους φόρους.

Τους καλώ να σκεφτούν γιατί άραγε τα συστημικά ΜΜΕ τους αποθεώνουν, τους πολεμούσαν με τον πιο φανατικό τρόπο.

Η απάντηση δεν βρίσκεται στην αγάπη για τον αγρότη. Η απάντηση συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση έχουν με τη αγωνία με τους αγρότες, αλλά με την  αγωνία για τις άδειες, με την αγωνία να μην ελεγχθούν τα δάνειά τους, να μην συνεχιστεί ο έλεγχος στις καταθέσεις τους. Καλά κάνουν και φοβούνται.

Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Αυτό θα υπηρετήσουμε χωρίς αλληγορίες, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε πριν τέσσερις μήνες να υλοποιήσουμε την συμφωνία κρατώντας τις κόκκινες γραμμές μας.

Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις, θα προστατεψουμε την πρώτη κατοικία.Δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις. Θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για τους αδύναμους, το παράλληλο πρόγραμμα, θα βάλουμε τέλος στην διαφθορά και την αναρχία του τηλεοπτικού τοπίου. Αυτό το δόγμα αποτυπώνεται στο νομοθετικό μας έργο.

Ο καιρός της υπομονής απέναντι στην αντιπολίτευση προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση για το ΕΣΡ έλαβε τέλος. Μιλώ για θεσμική εκτροπή. Η συναίνεση δεν είναι προερατική επιβάλεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Είναι κρίμα που ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε την θητεία του έτσι. Αυριο στη Βουλή καταθέτουμε και ψηφίζουμε διάταξη που θα ορίζει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις. Ετσι θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες τουπαρελθόντος.

Οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Η διαπλοκή που βάρυνε το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία, την οικονομία, βιώνει τις τελευταίες ημέρες τις εξουσίας της. Η διαπλοκή το επόμενο διάστημα τελειώνει. Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.

Για το θέμα της αξιολόγησης, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στη Βουλή ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι «αν πάει Μάιο-Ιούνιο, καήκαμε».

Την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η «μπάλα είναι πλέον στην πλευρά των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση».

Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε τη θέση της για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, από την Ολλανδία, ο Γ.Ντάισλεμπλουμ, δήλωσε ότι το Eurogroup περιμένει «περισσότερη σαφήνεια στις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό», ενώ μίλησε και για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Στο αγροτικό, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι είναι ανοικτή σε «εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο, όχι όμως από μηδενική βάση».

Οι αγρότες παραχωρούν την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί κατεβαίνουν στην Αθήνα και ποια είναι τα αιτήματά τους.

Στο προσφυγικό, η κυβέρνηση διά του υπουργού Άμυνας επαναλαμβάνει ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ στην οποία ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο μπορεί να γίνει αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θαα τεθεί και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση.

Είχε προηγηθεί μια ακόμα άκαρπη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ.

Σχόλια