default-image

Η μάχη κατά της αφίσας αποδεικνύεται "άνιση" για το Ηράκλειο

Κρήτη
Η μάχη κατά της αφίσας αποδεικνύεται "άνιση" για το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το απόλυτο χάος, ο κακός χαμός. Μόνο με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο με την αφισορύπανση που αν και είναι θέμα γνωστό και συνάμα πληγή για την πόλη έχει πάρει διαστάσεις τέτοιες που τουλάχιστον θλίψη προκαλεί το καθημερινό αυτό θέαμα.

Σε κάθε γωνιά της πόλης, ακόμη και στις πιο "καθαρές" γειτονιές, αντικρίζει κανείς κολλημένες αφίσες από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κι εκδηλώσεις, διαφημίσεις, κηδειόχαρτα, κόμματα κι ενοικιαστήρια που κατακλύζουν κτήρια, κολόνες φωτισμού, δέντρα, ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, κάδους, ακόμη και στάσεις λεωφορείων.

Δεκάδες αφίσες, κολλημένες η μία πάνω στην άλλη, ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου, καλύπτοντας από παράθυρα μέχρι πόρτες δημόσιων κτηρίων, αλλά κυρίως εγκαταλελειμμένων σπιτιών και καταστημάτων, παραμένουν. Ενώ συγκεκριμένοι δρόμοι έχουν την τιμητική τους. Γιόφυρος, Πεταλοειδής, Λεωφόρος 62 Μαρτύρων, κέντρο, Λεωφόρος Κνωσσού.

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι κάθε σημείο της πόλης μας μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν χώρος τοποθέτησης αφισών. Θυμίσουμε πως η αφισοκόλληση δεν επιτρέπεται (άρθρο 57, παρ. 2 του Ν. 1416/84, άρθρο 8, παρ. 5 και άρθρο 10 του Ν. 2946/01), εκτός από ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Και φυσικά δεν εφαρμόζεται αυτή η νομοθεσία, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις.

Όπως τονίζουν πολίτες με οικολογική συνείδηση, θα πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για... το αυτονόητο: την καθαριότητα και την αξιοπρεπή εμφάνιση των δημόσιων χώρων και των κτηρίων. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να πάρουν θέση και ο Δήμος να κάνει κάτι για την αφισορύπανση και με το δεδομένο ότι πρόσφατα είχε δει το φως της δημοσιότηταςμία έρευνα σύμφωνα με την οποία το Ηράκλειο κρατούσε τη δεύτερη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο με εκτεταμένη αφισορρύπανση.

Η καθαριότητα και η αξιοπρεπής εμφάνιση των δημόσιων χώρων προφανώς και είναι  στις προτεραιότητες της Λότζια με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας κ.Ρασούλη να τονίζει στο neakriti.gr ότι καθημερινά απο πολύ νωρίς το πρωί, συνεργείο του Δήμου, βγαίνει στους δρόμους για να κατεβάσει αφίσες από σημεία που απαγορεύονται οι αφίσες αλλά το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί με τον τρόπο αυτό.

Ενώ όπως προσθέτει ο κ. Ρασούλης υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που επιτρέπεται η αφισοκόλληση και τα οποία οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν  ενώ  ενεργό δράση έχει αναλάβει και η δημοτική αστυνομία εφαρμόζοντας το νόμο και επιβάλλοντας τα αντίστοιχα πρόστιμα όπου απαιτείται.

Αισθητικό και όχι μόνο..το πρόβλημαδύσκολα να αντιμετωπιστεί.Και το παράλογο είναι ότι οι αφίσες παραμένουν εκεί για πολύ καιρό ως... υστερόγραφα μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.Όλα στο "χορό" μιας αισθητικής μιζέριας, που κατά καιρούς προκαλεί όχι μόνο το απλό, κοινό αίσθημα, αλλά και το οικολογικό.

Ρεπορτάζ:

Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News