Ειδήσεις

Θλιβερή πρωτιά στις καταγγελίες για παιδική πορνογραφία

    Πρώτες σε αριθμό είναι στην Ελλάδα οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία, ρατσισμό, οικονομικές απάτες και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου και προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Οι καταγγελίες που δέχθηκε η SafeLine με θέμα την παιδική πορνογραφία σύμφωνα με το , ξεπέρασαν το 2015 τις 160, ενώ όσον αφορά τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, υπήρξαν 830 καταγγελίες μόνο για τo Facebook.

Η SafeLine, μια δράση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και από το 2003 το επίσημο μέλος της Ελλάδας στον INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών).

Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών που δέχθηκε η SafeLine πέρυσι, έφθασε περίπου τις 4.000. Οι καταγγελίες για ρατσιστικά εγκλήματα τριπλασιάστηκαν από το 2014 (152 από 46). Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε και στις καταγγελίες για εγκλήματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στον κυβερνοχώρο, συγκεκριμένα τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου και τον κυβερνοεκφοβισμό (cyberbullying).

Εξάλλου, η Γραμμή Βοηθείας 210-6007686/info@help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δέχτηκε το 2015 συνολικά 1.497 αιτήματα. Η πλειονότητα των αιτημάτων (75%) προήλθε από ενήλικες, ενώ οι επαγγελματίες και οι ανήλικοι που απευθύνθηκαν στη γραμμή, ακολουθούσαν με παρόμοιο ποσοστό (από 13% περίπου).

Τα περισσότερα αιτήματα αφορούσαν σε θέματα διαδικτυακής εξάρτησης (41%), διαδικτυακού εκφοβισμού (17%) και παραβίασης της ιδιωτικότητας (κλοπή κωδικών, παραβίαση λογαριασμού κ.α.) με 13%.

Πηγή - Φωτογραφίες :ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια