default-image

Τα δάση κωνοφόρων δέντρων ευνοούν την Κλιματική Αλλαγή

Τα δάση κωνοφόρων δέντρων ευνοούν την Κλιματική Αλλαγή

Η επέκταση των δασών κωνοφόρων δέντρων στην Ευρώπη μπορεί να τροφοδοτήσει την Κλιματική Αλλαγή αντιθέτως με την ευρέως διαδεδομένη άποψη που θέλει τα δάση να λειτουργούν ανασχετικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι αλλαγές στη «σύνθεση» των ευρωπαϊκών δασών ευθύνονται για μια αύξηση της μέσης θερινής θερμοκρασίας στην Ευρώπη κατά 0,12?C από το 1750.

—Ο ρόλος της σύνθεσης των δασών

Κατά το διάστημα αυτό, πολλές χώρες έχουν αντικαταστήσει τα δάση από πλατύφυλλα δέντρα, όπως η δρυς και η σημύδα με κωνοφόρα όπως το πεύκο και ο έλατο.

Τα δέντρα με πιο πλατιά και ανοιχτόχρωμα φύλλα αντανακλούν περισσότερο ηλιακό φως πίσω στο διάστημα -και άρα λειτουργούν ως φυσικά κλιματιστικά- αλλά έχουν χάσει τη θέση τους από δέντρα πιο χρήσιμα στις οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου, από την παραγωγή οικοδομικών υλικών ως χαρτοπολτού.

Τα κωνοφόρα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα και άρα απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα από άλλα είδη δέντρων.

Επίσης απελευθερώνουν λιγότερο νερό στην ατμόσφαιρα (άρα δημιουργούν λιγότερα σύννεφα που μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία), ενώ δεσμεύουν και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

—Η συρρίκνωση των ευρωπαϊκών δασών

Από το 1750 μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά δάση έχουν επεκταθεί κατά 196.000 τετρ. χιλιόμετρα, μια έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα, στα 2,13 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα το 2010.

Κατά την ίδια περίοδο, τα δάση κωνοφόρων επεκτάθηκαν κατά 633.000 τετρ. χλμ, ενώ τα δάση πλατύφυλλων συρρικνώθηκαν κατά 436.000 τετρ. χλμ, ενώ οι ευρωπαίοι απόσπασαν συστηματικά ξυλεία από τα δάση περιορίζοντας την ικανότητά τους να αποθηκεύουν άνθρακα.

Σήμερα, εκτιμάται ότι τα δάση στη Γηραιά Ήπειρο καταλαμβάνουν μια έκταση 10% μεγαλύτερη από αυτή που κάλυπταν πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Όμως, η μέση θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες έχει αυξηθεί.

—Τα δάση ως οικονομικός πόρος

Αιτία για αυτό είναι η σύνθεση των δασών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ. Κιμ Νάουντς του γερμανικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας Μαξ Πλανκ στο Αμβούργο.

Σήμερα περίπου το 85% των ευρωπαϊκών δασών αντιμετωπίζονται ως πηγές πρώτων υλών για την οικονομική δραστηριότητα του ανθρώπου, η οποία ευνοεί τα κωνοφόρα δέντρα.

Έτσι, αν και οι αναδασώσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν θεωρηθεί θετική εξέλιξη, καθώς τα δέντρα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα, φαίνεται πως το τελικό «ισοζύγιο» δεν έχει θετικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν η φύση είχε αφεθεί μόνη της, τα ευρωπαϊκά δάση θα είχαν πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στη μάχη κατά της ανόδου της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι τα σημερινά ευρωπαϊκά δάση δεσμεύουν 3,1 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα λιγότερους από ό,τι το 1750.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, εκτός της Ευρώπης, και σε άλλες ηπείρους έχει συμβεί κάτι ανάλογο με τα δάση, γι" αυτό εισηγούνται την αναδάσωση περιοχών με πλατύφυλλα και φυλλοβόλα δέντρα αντί για κωνοφόρα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Πηγή: econews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News