default-image

"Κυριάκο σπάσε τα καρτέλ"

Κρήτη
"Κυριάκο σπάσε τα καρτέλ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηνύματα με βαθύ πολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο, που εμπεριέχουν και συγκρουσιακά στοιχεία από τη βάση της Ν.Δ. στην Κρήτη προς τη νέα ηγεσία της "γαλάζιας" παράταξης, αναδεικνύονται μέσα από την επιστολή του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Αντωνακάκη.

του Χρήστου Κώνστα

Είναι από τις λίγες φορές που στέλεχος που προέρχεται από την κομματική βάση αναλαμβάνει να θέσει επί τον τύπον των ήλων δύο από τις πιο σοβαρές παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος στη χώρα, για τις οποίες ευθύνη είχε και η παράταξη από την οποία προέρχεται κατά τις περιόδους που βρισκόταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Ν. Αντωνακάκης με προσωπική επιστολή προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά εδώ και τώρα ευθεία σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις συντεχνίες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία, ενώ δε διστάζει να "φωτογραφίσει" με συγκεκριμένα παραδείγματα τις παθογένειες, καλώντας τη νέα ηγεσία της "γαλάζιας" παράταξης να "σπάσει" το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί εάν επιζητά την αναγνώριση και στήριξη των πολιτών.

Στο πολιτικό στόχαστρο της επιστολής βρίσκεται το καθεστώς στις αγορές των καυσίμων και των αερομεταφορών, με το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. να παραθέτει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεκριμένο παράδειγμα που αφορά στην Κρήτη. «Δεν αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς γιατί να έχει πέσει πάνω από 70% διεθνώς η τιμή του πετρελαίου και οι πολίτες στη χώρα να υποφέρουν από το κρύο μέσα στα σπίτια τους, όπως επίσης δεν αντιλαμβάνεται ο Ηρακλειώτης που θέλει να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα γιατί θα πρέπει να πληρώνει το εισιτήριο σαν να κάνει υπερατλαντικό ταξίδι, την ίδια ώρα που από τα Χανιά το κόστος είναι κάτω από το μισό», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακάκης, καλώντας την ηγεσία της Ν.Δ. να διαμορφώσει άμεσα πολιτική πρόταση για την ανατροπή του καθεστώτος που πλήττει τους πολίτες.

«Απαιτούνται ριζικές παρεμβάσεις για να διορθωθούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς και κυρίως οι πάγιες πρακτικές που ακολουθούν για δεκαετίες τα καρτέλ και τα μονοπώλια, τα οποία νέμονται προνομιακά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, ιδίως εκείνες που χαρακτηρίζονται από ανελαστικότητα της ζήτησης (τρόφιμα, υγρά καύσιμα κ.ά.)», τονίζει χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΤΑΣΗ

«Έτσι θα αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός»

Στην ίδια επιστολή, η οποία ήδη βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρα από την περιγραφή της κατάστασης, κατατίθεται και συγκεκριμένη πρόταση ως "εργαλείο" για να ανοίξουν τα καρτέλ της αγοράς. «...Παρά τις όποιες θεωρίες περί ελεύθερης αγοράς, ίσως, η συντεταγμένη Πολιτεία θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πορεία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να προτείνει τολμηρά μέτρα ανοίγματος των αγορών και αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού. Να καταργήσει ρυθμίσεις που ευνοούν τα ιδιωτικά ειδικά συμφέροντα, και να επιβάλει εφαρμογή αυστηρών νόμων κατά των καρτέλ τιμών και των συμπαιγνιών που χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να πετύχουν τιμές έξω από τα ανταγωνιστικά επίπεδα της οικονομίας. Να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, αντί των σφραγισμένων προσφορών και να παρέχει εργαλεία που θα μετατοπίσουν το κέντρο βάρους από την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στα καρτέλ. Να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τις συντεχνίες και να "σπάσει" τη δύναμή τους, ώστε συνολικά οι τιμές στην οικονομία να προσαρμοστούν στη νέα χαμηλότερη αγοραστική δύναμη των πολιτών», εξηγεί ο κ. Αντωνακάκης και καταλήγοντας στην επιστολή του τονίζει ότι δε θα πρέπει για άλλη μια φορά οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αλλά ούτε τελικά οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς επίσης και οι συνταξιούχοι, να σηκώσουν τις δυσβάστακτες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και να συνεχίσουν να αποτελούν μόνιμο στόχο της εκάστοτε άγριας και εξαντλητικής φοροεπιδρομής από τις κυβερνήσεις που αφήνουν τα καρτέλ να νέμονται τις κλειστές αγορές ανεξέλεγκτα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News