default-image

"Όχι"από περιπτεριούχους στη χρήση πλαστικού χρήματος

Κρήτη
"Όχι"από περιπτεριούχους στη χρήση πλαστικού χρήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζάνι που βράζει είναι  ο κλάδος των περιπτεριούχων που αντικρίζουν τα λιγοστά κέρδη τους από τη πώληση εφημερίδων, τσιγάρων και καρτών κινητής τηλεφωνίας να οδηγούνται στις τράπεζες, λόγω της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Και στην Κρήτη καταγράφονται σφοδρές αντιδράσεις με το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών να προχωρά τις επόμενες μέρες σε Γενικές Συνελεύσεις, με την πρόεδρο του κ. Ελένη Χαιρέτη να μεταβαίνει άμεσα στην Αθήνα προκειμένου να επιδιώξει συναντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο.

«Δεν γίνεται να μας κλείσουν.  Θα αντισταθούμε» τόνισε στοneakriti.gr η Ελένη Χαιρέτη η οποία όπως εξήγησε το λιγοστό κέρδος τους από την πώληση εφημερίδων, τσιγάρων και καρτών κινητής τηλεφωνίας οδηγείται στις Τράπεζες.\]

Για το λόγο αυτό διεκδικούν από το αρμόδιο υπουργείο να εξαιρεθούν από την χρήση των τερματικών αποδοχής καρτών οι εφημερίδες, τα τσιγάρα και οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

« Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που δεν διαθέτουν αυτές τις συσκευές ενώ άλλοι ζητούν από τους πελάτες μετρητά » επισήμανε η ίδια.

Παράλληλα, η κ. Χαιρέτη μας περιέγραψε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος, με το 60% των συναδέλφων της να έχει βάλει λουκέτο από το 2010 μέχρι σήμερα.

Εντωμεταξύ, η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν έχει ακόμα προμηθευτεί τα τερματικά αποδοχής καρτών λόγω των υψηλών επιτοκίων, όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Λεκάκης.

« Το 70% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει τα τερματικά αποδοχής καρτών τα λεγόμενα POS», δήλωσε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ένας ακατάσχετος λογαριασμός, ώστε να μπει φρένο στις κατασχέσεις που γίνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς επαγγελματιών που αφορούν χρήματα για πληρωμές εργαζομένων, λογαριασμούς (ΔΕΗ κ.α), λειτουργικά έξοδα κ.λ.π.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, βαριές καμπάνες έρχονται στις επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτες, αν και διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών.

Οι ποινές που προβλέπονται είναι:

-    Επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό προστίμου που διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου.

-    Κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο και 

-    Ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες.

Με πρόστιμα απειλούνται και όσες επιχειρήσεις δεν απαντούν εγγράφως σε καταγγελίες που υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 500 έως 5.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ:Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News