Ειδήσεις

3,41 ευρώ το κιλό για λάδι της Κρήτης

Σε τιμή υψηλότερη από την προηγούμενη, που πάλι μέσω δημοπρασίας είχε επιτευχθεί, "έκλεισε" ο νέος διαγωνισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, με 3,41 ευρώ το κιλό, χωρίς το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, που ανεβάζει ακόμα παραπάνω την τιμή παραγωγού, αφού ενσωματώνεται στην τιμή, για όσους τηρούν λογιστικά βιβλία.

Η οργάνωση έχει ακόμα στις εγκαταστάσεις της εκατοντάδες τόνους ελαιολάδου και θα συνεχίσει με δημοπρασίες να πουλάει το "χρυσάφι" που συγκεντρώνει από τους ελαιοπαραγωγούς-μέλη της!

Μιλώντας στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του δραστήριου συνεταιρισμού Γιώργος Περογιαννάκης, σε αυτή τη δημοπρασία, που κατακυρώθηκε σε τυποποιητή από την Αθήνα - διαφορετικό από την προηγούμενη φορά - έκανε γνωστό πως πουλήθηκε μια ποσότητα 100 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,3.

«Έχουμε στις εγκαταστάσεις μας ακόμα 400 τόνους ελαιολάδου», λέει ο συνεταιριστής. «Και μέχρι στιγμής έχουμε συνολικά αλέσει 580 τόνους ελαιολάδου. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε ξεπεράσει τους 600 τόνους, αφού η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην περιοχή μας συνεχίζεται», σύμφωνα με τον ίδιο.

Όπως διευκρινίζει, έχει μείνει ακόμα για συγκομιδή ένα 20% της συνολικής παραγωγής της φετινής περιόδου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθεί η οργάνωση, γίνεται κοινή άλεση του ελαιοκάρπου και οι παραγωγοί πληρώνονται με εκκαθάριση το προϊόν τους. Για όσους αντιμετωπίζουν πιεστικά οικονομικά προβλήματα και ζητούν να πληρωθούν αμέσως το λάδι το οποίο παραδίδουν, ο συνεταιρισμός ανταποκρίνεται στην ανάγκη τους αυτή, χωρίς να ξεφεύγει από τη διαδικασία που εφαρμόζει απέναντι σε όλους τους παραγωγούς-μέλη του.

Οι δημοπρασίες

Η τελευταία δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, με την τιμή 3,41 ευρώ το κιλό χωρίς ΦΠΑ.

Η προηγούμενη δημοπρασία του συνεταιρισμού, που κατακυρώθηκε πάλι σε τυποποιητή των Αθηνών, έκλεισε με 3,37 ευρώ το κιλό, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Είχε προηγηθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου με δημοπρασία στις 12 Ιανουαρίου, με τιμή παραγωγού 3,24 ευρώ το κιλό χωρίς το ΦΠΑ.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2015 και συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς είχε πετύχει από δημοπρασία την τιμή των 3,85 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Πάλι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου στις 30 Ιουλίου είχε πετύχει "χρυσή" συμφωνία 4,06 ευρώ το κιλό χωρίς ΦΠΑ.

Αναλυτικά, τα στοιχεία αυτά τα συνέλλεξε και τα δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του σελίδα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ww. sedik. gr) από τους φορείς που εμπλέκονται στους διαγωνισμούς εμπορίας ελαιολάδου, ενώ ο ίδιος στηρίζει και προβάλλει τις πρωτοβουλίες αυτές, ως "μονόδρομο" για την επίτευξη της καλύτερης συμφωνίας, προς όφελος οργανώσεων και παραγωγών.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια