Ειδήσεις

Απόψε αποφασίζουν αν θα μπουν στα πλοία οι αγρότες

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την απόβαση των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα, καθώς οι αγροτοσυνδικαλιστές του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου δεν κατέληξαν χθες το βράδυ σε συγκεκριμένη απόφαση. Και θα ξανασυνεδριάσουν σήμερα, με στόχο, αν οργανώσουν την απόβαση, αυτή να γίνει σε χρόνο που να μπορέσει η Κρήτη να έχει τη δική της δυναμική παρουσία, πριν γίνει η συνένωση δυνάμεων των αγροτών του νησιού με τους αγρότες από τα μπλόκα της υπόλοιπης Ελλάδας!

Να μη βιαστούν να πάρουν απόφαση συμφώνησαν χθες το βράδυ τα αγροτικά στελέχη της Κρήτης, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, που συζήτησαν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ κάποια στιγμή επικράτησε στο τραπέζι των συζητήσεων η θέση να μην ανέβουν οι αγρότες στην Αθήνα, αλλά να συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εντός του νησιού.

Κι αυτό διότι φοβούνται, όπως είπαν ορισμένοι, ότι το μπλόκο του Βαγγέλη Μπούτα, που ως γνωστό βρίσκεται πάντοτε υπό την επιρροή του ΚΚΕ, θα επιδείξει την κομματική αυτή ταυτότητα και θα φανεί ότι οι αγρότες της Κρήτης συνταυτίζονται μαζί του. Βέβαια, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Γιώργος Τζωρτζάκης, είπε πολλές φορές ότι δε θα υπάρξει καμία κομματική ταμπέλα στον ξεσηκωμό της Παρασκευής, σύμφωνα με επανειλημμένες τηλεφωνικές διαβεβαιώσεις που έχει πάρει ο ίδιος από τον Βαγγέλη Μπούτα. Το ίδιο τόνισε και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Βαγγέλη Μπούτα και δε θα υπάρξει καμία τέτοια περίπτωση. «Ο αγώνας των αγροτών της χώρας είναι ενιαίος. Παλεύουμε κάτω από ενιαίο μέτωπο», είπε πολλές φορές ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Αλλά τελικά δεν μπόρεσαν χθες το βράδυ οι συνδικαλιστές να καταλήξουν σε απόφαση, κάτι που αναμένεται να κάνουν σήμερα, σε συνεδρίασή τους, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ.

Πάντως, αν τελικά γίνει η απόβαση, προφανώς και επικρατεί η άποψη, αντί για την Παρασκευή, η αναχώρηση του κόσμου να γίνει το βράδυ της Πέμπτης. Κι αυτό έχει τη σημασία του, καθώς οι αγρότες της Κρήτης θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά ξημερώματα Παρασκευής και θα οργανώσουν ως το Σύνταγμα τη δική τους εντυπωσιακή πορεία, εκδηλώνοντας τη διαμαρτυρία τους κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, πριν συγκεντρωθούν εκεί και οι αγρότες της Νίκαιας και άλλων περιοχών της χώρας.

Όπως ειπώθηκε χθες, οι αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου θα χρειαστούν αρκετές ώρες μέχρι να φτάσουν στην Αθήνα. Στη συνέχεια, λοιπόν, μόλις φτάσουν και οι Θεσσαλοί, θα ενωθούν όλα τα μπλόκα μαζί και θα υπάρξει έτσι πρωτοφανής πίεση και αντίδραση κατά της κυβέρνησης, που όπως όλα δείχνουν, σε ό,τι αφορά το αγροτικό κίνημα της χώρας, δε θα έχει προηγούμενο.

Επίσης, επικρατεί η άποψη, αν γίνει η απόβαση, οι αγρότες της Κρήτης να μπουν ξανά στα πλοία της γραμμής το βράδυ της Παρασκευής για να επιστρέψουν πίσω.

Στο Λασίθι

Σήμερα, οι αγρότες από Οροπέδιο, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο θα συγκεντρωθούν στον Άγιο Νικόλαο και θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας παράλληλα και την εφορία.

Ταυτόχρονα οργανώνονται και για το ενδεχόμενο της απόβασης στην Αθήνα, όπως ξεκαθαρίζουν οι εκπρόσωποί τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου προς το Οροπέδιο Λασιθίου.

Εξάλλου, το "παρών" στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα θα δώσουν οι αγρότες που ανήκουν στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας. Ειδικότερα, οι Ιεραπετρίτες αγρότες θα μπουν στο πλοίο - κατά πάσα πιθανότητα - την Πέμπτη το βράδυ, από το Ηράκλειο, για να βρεθούν το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα.

Στο Μαλεβίζι

Αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη κλείνουν το δρόμο προς Μεσαρά στο ύψος της Σταυρακιανής Καμάρας οι αγρότες του Μαλεβιζίου, σύμφωνα με απόφαση των προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών των χωριών της ευρύτερης περιοχής, που πάρθηκε χθες το βράδυ στην Αυγενική.

Όπως λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αυγενικής, Ναπολέων Λουκαδάκης, η συμμετοχή που υπήρξε σε αυτή τη σύσκεψη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο κόσμος δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, κλείνοντας το δρόμο προς Μεσαρά για το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης.

Στην Εφορία

Δεκάδες αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό στα γραφεία της Εφορίας Ηρακλείου στη λεωφόρο Κνωσού.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής, αρχικά με τη συμμετοχή αγροτών από τη Μεσαρά και στη συνέχεια από περισσότερους αγρότες, που έφτασαν από διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Ο αποκλεισμός της Εφορίας, από δεκάδες αγρότες, συνεχιζόταν μέχρι και χθες το βράδυ, ενώ στόχος των αγροτών είναι να παραμείνουν εκεί για όσο χρειαστεί, μέχρι να πάρει πίσω η κυβέρνηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στην Τράπεζα

Στον αποκλεισμό της εισόδου του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κέντρο των Χανίων, προχώρησαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι, από το μπλόκο του Κλαδισού, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι συγκεντρωμένοι είχαν παρατάξει στο σημείο αγροτικά οχήματα, ενώ στην πρόσοψη του κτηρίου, όπου βρίσκεται και η κεντρική είσοδος της Τράπεζας, ύψωσαν δύο πανό και ένα φέρετρο, με το κηδειόσημο να αφορά τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Την απόφαση να λάβουν μέρος στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα γνωστοποίησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι-μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Πέμπτης, καλώντας παράλληλα αγρότες και κτηνοτρόφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση να το δηλώσουν στους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους.

Ανάλογο κάλεσμα, στη μικρομεσαία αγροτιά του νομού Ηρακλείου, απευθύνουν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των Αρχανών και των Αστερουσίων, που καλούν σε προσυγκέντρωση τα μέλη των δικών τους συνδικαλιστικών φορέων, για το απόγευμα της Πέμπτης, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Να διευκρινίσουμε ότι τόσο οι Ενωτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες της Ιεράπετρας και των Χανίων όσο και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων βρίσκονται στο στρατόπεδο της ΠΑΣΥ και, ως εκ τούτου, συστρατεύονται με το στρατόπεδο του Βαγγέλη Μπούτα και του μπλόκου της Νίκαιας.

Σε Ρέθυμνο

Επίσης τα μπλόκα που βρίσκονται πάνω από μία εβδομάδα εξακολουθούν να υφίστανται στο Ρέθυμνο στον κόμβο του Ατσιπόπουλου, με τους αγρότες να προχωρούν σε αποκλεισμό της Εφορίας Ρεθύμνου, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα συνεχιστεί μέχρι σήμερα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στον κόμβο Ατσιποπούλου όπου θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Μάλιστα, οι αγρότες έχουν τοποθετήσει στην είσοδο της ΔΟΥ αγροτικά οχήματα και πανό, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Κλιμάκωση παντού

Την ίδια ώρα, σε ολόκληρη τη χώρα σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να μετακινηθούν στην Αθήνα την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία και να "στρατοπεδεύσουν" στο Σύνταγμα για τουλάχιστον δύο ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους και το αποτέλεσμα που θα έχουν, και ετοιμάζουν αντιπρόταση. Οι αγρότες των μπλόκων Τεμπών και Μικροθηβών, που δε συμμετείχαν την Κυριακή στην πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων στη Νίκαια και δεν προτίθενται να μετάσχουν και στην "κάθοδο" τρακτέρ και αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση-πρόταση με συγκεκριμένα αιτήματα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, η οποία έχει σταλεί και προς τα υπόλοιπα μπλόκα προκειμένου να ενημερωθούν και να συνυπογράψουν εφόσον το επιθυμούν.

Πάντως, κοινή συνισταμένη όλων εξακολουθεί να παραμένει η απόσυρση των σχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και η άσκηση, από σήμερα κιόλας, ασφυκτικών πιέσεων στα σημεία που έχουν στηθεί τα μπλόκα, με περισσότερους επ' αόριστον και 24ωρους αποκλεισμούς.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των Κοινωνικών Ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου.    

Νωρίτερα, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα το αγροτικό, καθώς από τους είκοσι φορείς των αγροτών που είχαν κληθεί να συμμετέχουν μόνο το μπλόκο του Ορχομενού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει.

Συντυχάκης: Προσχηματικός ο διάλογος που επιδιώκει η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην επιτροπή τόνισε: «Ένα ερώτημα που τίθεται είναι: αυτό που λείπει από την ελληνική κοινωνία είναι ο διάλογος; Διάλογος πραγματοποιείται έτσι κι αλλιώς και, μάλιστα, προχτές, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση, με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση που έκανε το ΚΚΕ για τα αγροτικά προβλήματα.

Υπήρξε η δυνατότητα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν. Και πράγματι ήταν αποκαλυπτική η στάση της κυβέρνησης, απέναντι και στα ζητήματα των αγροτών, αλλά και τις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα με την τελευταία απόφαση 63 μπλόκων από όλη την Ελλάδα, που συναντήθηκαν στη Νίκαια και αποφάσισαν να κατέλθουν στην Αθήνα, διαδηλώνοντας με βάση τα αιτήματα τα οποία προτάσσουν με κύριο αίτημα να μην έρθει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, και μάλιστα την επόμενη μέρα, το Σάββατο, θα σμίξουν οι φωνές και των αγροτών και των εργατών στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση φοβάται τη φωνή των αγροτών, φοβάται την ενότητα των αγροτών, φοβάται την ενότητα των αγροτών με τους εργάτες, γιατί εδώ και τόσα χρόνια υπάρχει ένα έγκλημα, ένα έγκλημα που λέει ότι οι αγρότες θα πρέπει να εκμηδενιστούν, στην κυριολεξία να εκδιωχθούν από τη γη τους, βασικός στόχος είναι η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, η αλλαγή της χρήσης γης και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιβιώσουν, οι μεγαλοαγρότες, οι εμποροβιομήχανοι και τα καρτέλ και όχι βέβαια οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Όπως επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το 80% των επιδοτήσεων τις καρπώνεται μόλις το 20% των αγροτών.

Άρα λοιπόν το κάλεσμα, για να έρχονταν σήμερα οι αγρότες σε συζήτηση με την κυβέρνηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, είναι ένας διάλογος προσχηματικός, είναι ένας διάλογος παραπλανητικός που έρχεται να υπονομεύσει αυτούς τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Νομίζω ότι υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια ειδικά αρχές του 1990 και μετά ό,τι έχασε η εργατική τάξη οι αγρότες τα έχασαν ακριβώς στα πλαίσια αυτών των προσχηματικών διαλόγων.

Άλλωστε η ΚΟ του ΚΚΕ έχει βγάλει και σχετική καταγγελία για αυτό το διάλογο-απάτη και καλεί τους αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα του αγώνα να αχρηστεύσουν όλες αυτές τις παγίδες που στρώνει η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες και τους εργάτες. Άλλωστε η απεργία στις 4 του μήνα και τα μπλόκα των αγροτών, νομίζω ότι αναδεικνύουν ότι συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα μέχρι να αποσυρθεί αυτό το κυβερνητικό σχέδιο».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια