default-image

Κρήτη: Δύο νεκροί και 14 στις ΜΕΘ από τη γρίπη (video)

Χανιά
Κρήτη: Δύο νεκροί και 14 στις ΜΕΘ από τη γρίπη (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δυο ανέρχονται έως αυτή τη στιγμή οι Κρητικοί που έχασαν τη ζωή τους από το "φονικό" στέλεχος της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για έναν 75χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο και μία γυναίκα από τα Χανιά, θύματα που "χτυπημένα" από τη γρίπη άφησαν την τελευταία τους πνοή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με συμπτώματα του ιού. Η γρίπη όμως δε σταματά εκεί... Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι άνθρωποι στη χώρα μας που έχασαν τη μάχη για τη ζωή παρουσιάζοντας επιπλοκές του ιού, ανάμεσά τους αρκετοί νέοι αλλά και μικρά παιδιά, έχουν ήδη φτάσει τους 51.

Τα τριψήφια νούμερα όσων, την ίδια ώρα, νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της Ελλάδας προκαλούν τρόμο. Ανησυχητικό ωστόσο στοιχείο για τα κρούσματα της γρίπης αποτελεί το γεγονός ότι φέτος παρουσιάζονται βαριά περιστατικά ακόμα και σε υγιή άτομα, κάτι που δεν είχε σημειωθεί παλιότερα σε περιόδους έξαρσης της γρίπης. Και αυτό είναι κάτι που φυσικά προβληματίζει.

Έχουν νοσηλευτεί 233 άτομα

Τα ύποπτα αλλά και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα θέτουν σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές, που με τη σειρά τους παίρνουν μέτρα προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν έγκαιρα. Αυτή τη στιγμή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Κρήτης νοσηλεύονται συνολικά 14 άτομα, ενώ στις ΜΕΘ όλης της Ελλάδας νοσηλεύονται 114 ασθενείς. Συνολικά από την αρχή του φαινομένου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 233 άτομα, αλλά οι επιστήμονες από την πλευρά τους καθησυχάζουν, δίχως όμως να παύουν να συνιστούν, κυρίως στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να κάνουν ακόμη και τώρα το εμβόλιο.

Δύο άνθρωποι χάθηκαν

Τα θύματα της γρίπης στην Κρήτη έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λίγων μόλις ημερών. Ο άτυχος 75χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου πριν από περίπου μια βδομάδα. Είχε ήδη βεβαρημένη υγεία. Η κατάστασή του όμως επιδεινώθηκε από την ημέρα που προσβλήθηκε από τον ιό Η1Ν1.

Η γυναίκα από τα Χανιά ήταν παχύσαρκη με προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια γυναίκα με διαβήτη και συμπτώματα γρίπης, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πριν από περίπου δέκα ημέρες. Δυστυχώς όμως, πριν καν επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για τον Η1Ν1, εξέπνευσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων. «Η γυναίκα αυτή είχε τα συμπτώματα και κατέληξε», τόνισε ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Αρχοντάκης.

Με τα κρούσματα της γρίπης να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Κρήτη, τα νοσοκομεία και στους τέσσερις νομούς βρίσκονται σε επιφυλακή. Χθες, μάλιστα, έγινε σύσκεψη για το θέμα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου ο μηχανισμός στα νοσοκομεία του νησιού να είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει σε κάθε περίπτωση. Σημαντική σημείωση, ωστόσο, αποτελεί το ότι τα περιστατικά δείχνουν να έχουν μια καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά τις σύνθετες επιπλοκές, εξαιτίας του ότι οι γιατροί, δίχως να έχουν οριστική απάντηση για τη γρίπη μέσω των εξετάσεων που αποστέλλονται στο "Παστέρ", δίνουν αντιική αγωγή, κερδίζοντας κρίσιμα 24ωρα.

Στο Ρέθυμνο

Νεότερο κρούσμα αποτελεί ένας 65χρονος από την Ικαρία που νοσηλεύεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με αναπνευστική ανεπάρκεια. Συνολικά στο Ρέθυμνο νοσηλεύονται 4 άτομα. Εκτός από τον 65χρονο από την Ικαρία, ένας 68χρονος από τον Άγιο Νικόλαο - κρούσματα ύποπτα - μια 72χρονη γυναίκα που όμως βγήκε από την Εντατική και θα λάβει μέσα στις επόμενες μέρες εξιτήριο και από το νοσοκομείο, αλλά και ο 42χρονος νοσηλευτής του νοσοκομείου που νοσηλεύεται για τρίτη εβδομάδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αναπνευστική ανεπάρκεια, για την κατάσταση του οποίου ο διευθυντής της ΜΕΘ Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Μαρκάκης, τόνισε πως «είναι βελτιωμένη μεν, αλλά όχι ακόμα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να βγει από την Εντατική. Προβλέπεται λοιπόν ότι η νοσηλεία του θα διαρκέσει ακόμα μέρες». Ο ίδιος ωστόσο αναφορικά με τα κρούσματα της γρίπης, όπως αυτά καταγράφονται, είπε πως «συνήθως άτομα με προβλήματα υγείας είναι εκείνα που υπόκεινται σε επιπλοκές. Δεν μπορεί όμως κανένας να αποκλείσει ότι και ένας υγιής, κατά τα άλλα, δεν μπορεί να πάθει επιπλοκή».

Στο Ηράκλειο

Ταυτόχρονα, στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 3 άτομα, στο Βενιζέλειο επίσης 3 και στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου 2 ακόμη περιστατικά. Με δεδομένο ότι η γρίπη διανύει την περίοδο της έξαρσης, στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, που η Παθολογική Κλινική εφημέρευε λόγω υποστελέχωσης μόνο τέσσερις μέρες το μήνα, με τη συνδρομή των πνευμονολόγων θα εφημερεύει για τις επόμενες 15 συνεχόμενες μέρες λόγω των αυξημένων περιστατικών. «Βρισκόμαστε σε μια έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης, η οποία θεωρείται "φυσιολογική". Έτσι γίνεται κάθε χρόνο, οπότε ο κόσμος δεν πρέπει να το λαμβάνει όλο αυτό ως απειλή. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει απειλή για εκείνους οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού

Τα απανωτά κρούσματα, παρά το ότι αριθμητικά τουλάχιστον μπορεί να μην εμφανίζουν ραγδαία αύξηση, όπως λένε οι επιστήμονες, ωστόσο όπως όλα δείχνουν μπορεί να αφορούν ακόμη και στις πιο βαριές τους περιπτώσεις άτομα όχι απαραίτητα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Κάτι που σημαίνει ότι προσεχτικοί, για να μη χρειαστεί να νοσηλευτούμε, θα πρέπει να είμαστε όλοι. «Δυστυχώς τα νοσοκομεία δέχονται ένα τεράστιο φόρτο και μια μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή λόγω της έξαρσης της γρίπης. Το καλό νέο είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος φέτος καλύπτεται από το εμβόλιο. Το κακό, όμως, είναι ότι φέτος έχουμε αρκετά βαριά περιστατικά σε υγιή άτομα, κάτι που δεν είχαμε τις προηγούμενες φορές», είπε ο υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος. «Πέρυσι είχαμε 100 θανάτους από γρίπη. Δυστυχώς έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στους επαγγελματίες υγείας και στον κοινό πληθυσμό. Στην Αμερική η οδηγία για τον εμβολιασμό είναι καθολική. Εμβολιάζονται όλοι», σημείωσε η λοιμωξιολόγος Ελένη Ιωαννίδου, υπογραμμίζοντας μια άλλη σημαντική παράμετρο, αυτή του εμβολιασμού για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον ιό.

«Η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε τελικά από επιπλοκές της γρίπης», τόνισε ο κ. Αρχονάκης σε δηλώσεις του στο neakriti.gr:

Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της γρίπης

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη, Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News