Ειδήσεις

Σε ειδική διαχειριστική αρχή τα 3 δις στην Τουρκία

Ειδική διαχειριστική αρχή θα αναλάβει την κατανομή των τριών δισ. που δίδονται στην Τουρκία για την ενίσχυση των προσφύγων, ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ υπογράμμισε ότι «τα τρία δισ. είναι βοήθεια για τους πρόσφυγες» και όχι προς την Άγκυρα.

Ερωτηθείς γιατί δεν δημιουργούνται hotspots στην Τουρκία, εξήγησε ότι μπορούν να γίνουν μόνο εντός συνόρων της Ε.Ε., γι' αυτό και δημιουργούνται σε Ελλάδα και Ιταλία. Εκτίμησε επίσης ότι αν τα hotspots είχαν γίνει νωρίτερα, θα είχαν δημιουργηθεί πολύ λιγότερα προβλήματα.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Το είχα πει και πριν από έναν χρόνο. Όχι μονάχα οικονομικά αλλά και πολιτικά», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει 15 αιτήματα για χρηματοδότηση και έχουν εγκριθεί τα 14 από αυτά. Όπως ανέφερε, η χώρα μας έχει πάρει ως προκαταβολή 33 εκατ. ευρώ. «Αδρανή σε λογαριασμούς παραμένουν τα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα για το προσφυγικό», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για ενίσχυση στρατιωτική των συνόρων της FYROM. Και ποτέ δεν τέθηκε θέμα για έξοδο χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ποτέ επίσημα δεν έγινε συζήτηση για ''μικρή Σένγκεν''. Επίσημα η Ε.Ε. ποτέ δεν συζήτησε θέμα εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και συνέχισε: «Επειδή κατά καιρούς διενεργούνται έλεγχοι για την εφαρμογή της συνθήκης όταν παρατηρούνται προβλήματα έρχεται η Ευρώπη και λέει: διορθώστε τα. Κάθε χώρα να εκπληρώνει τις ευθύνες που ανέλαβε».

Αναφερόμενος στις χώρες της Ε.Ε. που δεν εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους για το μεταναστευτικό, ανέφερε «Δεν σας κρύβω ότι έχουμε πάρει πρωτοβουλίες και σύντομα θα απευθύνω επιστολή σε όλες τις χώρες αυτές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», αλλά εξήγησε ότι πολλές χώρες προβάλουν ως επιχείρημα για την δική τους αργοπορία το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί τα hot spot και επομένως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κατανεμηθούν στην Ευρώπη.

Κ. Μαυρίδης: Οι χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία ενώπιον Κομισιόν

Κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ και αν υπάρχει επαρκής έλεγχος για τη σωστή διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - Σ&Δ) με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία κάλεσε να απαντήσει με την προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων.

Ο Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του (φιλοκουρδικού) Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) κ. Σελαχετίν Ντεμιρτάς  ενώπιον της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις 27.1.2016, ο οποίος με τόλμη αποκάλυψε ότι τα χρήματα τα οποία η ΕΕ παρέχει στην Τουρκία για εκπλήρωση των ενταξιακών της υποχρεώσεων [προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπέδωση της  Δημοκρατίας και των Κανόνων Δικαίου (rule of  law) και την προστασία των μειονοτήτων] μετατρέπονται σε πηγές χρηματοδότησης για το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν, συνεργατών της Κυβέρνησης και Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς συνδεδεμένους ευνοϊκά προς την Κυβέρνηση.

Όπως τόνισε, η κατανομή των κονδυλίων γίνεται με πολιτικές διακρίσεις ενάντια στους σκοπούς για τους οποίους παρέχεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικά,  ο κ. Ντεμιρτάς επεσήμανε ότι  τα κονδύλια για την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και οι Κυβερνητικοί Νομάρχες συνεχίζουν να λειτουργούν ενάντια στην νομοθεσία με την έγκριση της κυβέρνησης.

Ο κ. Μαυρίδης έθεσε τις πιο πάνω δηλώσεις και στοιχεία ενώπιον της Κομισιόν την οποία ρωτά να διευκρινίσει "ποιούς μηχανισμούς χρησιμοποιεί και ποιά μέσα ελέγχου και αξιολόγησης έχει στη διάθεσή της ώστε να εξακριβώνει ότι στην Τουρκία (α) η αξιοποίηση των κονδυλίων είναι συμβατή με τους σκοπούς παροχής τους και (β) η διαδικασία κατανομής των χρημάτων γίνεται με διαφάνεια και αξιοκρατία χωρίς διακρίσεις;".

Σχόλια