Ειδήσεις

Έτοιμοι για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών

Ο διευθυντής των εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών κ. Αντώνης Κοτσώνης (πολιτικός μηχανικός), με κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων εγκατέστησε το πρωί της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου, την ομάδα των ειδικών επιστημόνων που θα εκπονήσουν τις 15 μελέτες που αφορούν στα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας.

«Είμαστε εδώ στην Ιεράπετρα για να εγκαταστήσουμε μια μεγάλη ομάδα μελετητών από διάφορα σοβαρά μελετητικά γραφεία πού έχουν συμπράξει, προκειμένου να εκπονήσουν τις μελέτες των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος Μπραμιανών. Τα έργα αυτά θα ανακαινίσουν το Φράγμα της Ιεράπετρας, που δίνει ζωή στην περιοχή, ενώ θα γίνει και η σύνδεση του με το μικρότερο Φράγμα του Μύρτου. Θα ανακαινίσουν όλες τις εγκαταστάσεις του Φράγματος Μπραμιανών και θα προσφέρουν άφθονο ποιοτικό νερό για τις καλλιέργειες των αγροτών», μας είπε ο εκπρόσωπος του υπουργού Υποδομών κ Χρήστου Σπίρτζη κ. Αντώνης Κοτσώνης κατά την περιοδεία του στο Φράγμα των Μπραμιανών.

«Θα αναπλάσουμε ολόκληρη την περιοχή του Φράγματος, θα φτιάξουμε τους δρόμους και τα αντιπλημμυρικά έργα της Γρα Λυγιάς, και τα ηλεκτρομηχανολογικά του Φράγματος, έτσι ώστε όλα αυτά τα έργα να δώσουν μια σοβαρή αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή για τα επόμενα 50 χρόνια. Συνολικά όλα μαζί αυτά τα έργα, θα απαιτήσουν ένα κονδύλι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εντάξουμε στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε. Εκτιμώ ότι θα είμαστε σε θέση να τα δημοπρατήσουμε σε τρία χρόνια, εφόσον θα ολοκληρωθούν και θα μας παραδοθούν οι μελέτες», πρόσθεσε ο κ. Αντώνης Κοτσώνης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Μανόλη Παπαδάκη, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια μας, και μας βοήθησε τεχνικά αλλά και οικονομικά στο ξεκίνημα του εγχειρήματος. Μας έχει βοηθήσει επίσης ο κ. Μπάμπης Δραγασάκης και οι συνεργάτες του για να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε, ενώ είχαμε και μεγάλη ανταπόκριση από το Δήμο», πρόσθεσε ο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνης Κοτσώνης.

Τα έργα που θα μελετηθούν στα Μπραμιανά προϋποθέτουν και την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος, ο οποίος στη συνέχεια θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα υπάρχουν ακόμη και για την τουριστική αξιοποίηση του, με σημείο αναφοράς την οικολογία και την ανάδειξη του ως τον μεγαλύτερο υδροβιότοπο της νοτιοανατολικής Κρήτης.

Όλες οι μελέτες που θα ξεκινήσουν να εκπονούνται άμεσα από τους σπουδαίους επιστήμονες που έχουν αναλάβει την συγκεκριμένη εργολαβία, καταλήγουν με απολύτως τεκμηριωμένες τεχνικοοικονομικές μελέτες, οι οποίες εξασφαλίζουν την ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά κοινοτικά προγράμματα.

«Στην Ιεράπετρα ήρθαμε να εγκαταστήσουμε τους μελετητές με εντολή του υπουργού Υποδομών κ Σπίρτζη. Ο ίδιος ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να προωθηθεί αυτό το τεράστιο έργο και θα κάνει τα πάντα, όπως μου είπε, να μεταφέρω εδώ στους κατοίκους, για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί και να ανακάμψει οικονομικά και να συγκρατήσει τους κατοίκους της στην ύπαιθρο», κατέληξε ο κ. Αντώνης Κοτσώνης.

«Μετά τη μελέτη "Παυλάκη" πριν μερικά χρόνια περάσαμε στην περίοδο της ιεράρχησης και της συνεχούς διεκδίκησης έργων όπως, η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός των Φραγμάτων Εκτροπής Μύθων και Καλαμαύκας, η συντήρηση της Σήραγγας Εκτροπής του Φράγματος Μπραμιανών και η Μελέτη αντικατάστασης της Προσαγωγού Διώρυγας Μύθων, η οποία ήδη έχει ανατεθεί σε Κοινοπραξία Μελετητικών Γραφείων'', μας είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

«Μετά από συνεχείς επαφές μας με τις Υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, βρήκαμε ανταπόκριση από την κ. Μποτοπούλου, και τον κ. Ευριπίου με αποτέλεσμα την επαφή μας με το Γενικό Δ/ντή της Δ/νσης Δ7 του παραπάνω Υπουργείου, κ.Αντώνη Κοτσώνη, τον οποίο προσκαλέσαμε στην περιοχή, δέχτηκε και πράγματι ήρθε στις 10-07-2013, παρέμεινε όλη την ημέρα και μαζί επισκεφτήκαμε όλα τα έργα της περιοχής που έχουν σχέση με το Φράγμα.

Μας έκανε τότε γνωστό ότι το Φράγμα δεν έχει ολοκληρωθεί σαν έργο, υπολείπονται σημαντικά συμπληρωματικά υποέργα του, π.χ. απάμμωση, διευθέτηση της υπερχείλισης, κατασκευή προφραγμάτων στις δύο προσαγωγούς διώρυγες κλπ, μας είπε ότι υπάρχει κωδικός με χρήματα για την ολοκλήρωση των έργων αυτών και δεσμεύτηκε τότε ότι, θα φροντίσει να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα έργα ώστε να παραδοθεί το Φράγμα στον ΤΟΕΒ», μας είχε πεί ο κ Μανόλης Παπαδάκης, ο οποίος συνόδεψε και εχθές στα Μπραμιανά τον κ Κοτσώνη με το κλιμάκιο από το Υπουργείο Υποδομών.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια