Ειδήσεις

Σαρώνει η γρίπη,παγκρήτια σύσκεψη στη ΔΥΠΕ

Με αμείωτο ρυθμό παρουσιάζονται και στην Κρήτη κρούσματα του ιού της γρίπης, η οποία βρίσκεται σε έξαρση σε όλη τη χώρα. Μόνο προχθές Σάββατο, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου δύο άτομα τα οποία είχαν προσβληθεί από τον ιό. Οι υγειονομικοί φορείς της Κρήτης κινητοποιούνται και για τον  λόγο αυτό προχώρησαν σήμερα σε σύσκεψη στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης προκειμένου να βάλουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής και πως μπορούν τα νοσοκομεία του νησιού να θωρακιστούν καλύτερα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υποδιοικητές των νοσοκομείων και από τους τέσσερις νομούς.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της γρίπης

Ειδικότερα, το Σάββατο μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Ρέθυμνο ένας 60χρονος άνδρας από τον Άγιο Νικόλαο. Εξάλλου, την ίδια μέρα, έφτασε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ασθενής από την Ικαρία, ο οποίος επίσης είχε προσβληθεί από τον Η1Ν1. Ο εν λόγω ασθενής, μάλιστα, χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του τοπικού νοσοκομείου, λόγω της έλλειψης κενής κλίνης στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τον ιό της γρίπης ανήκουν όσοι είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών, καθώς και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν κάποιο χρόνιο νόσημα, κάποιον επιβαρυντικό για την υγεία παράγοντα, ή και τα δύο μαζί.

Ως τέτοιες περιπτώσεις λογίζονται το άσθμα, κάποια άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια, η καρδιακή νόσος με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, η ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), η μεταμόσχευση οργάνων, η δρεπανοκυτταρική νόσος (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), ο σακχαρώδης διαβήτης ή κάποιο άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, η χρόνια νεφροπάθεια, αλλά και τα νευρομυϊκά νοσήματα.

Σημειώνεται ότι στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν και οι γυναίκες που κυοφορούν. Εξάλλου, ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).

Ανθεκτικά τα παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε δηλώσει προ ημερών στη "Ν.Κ." η παιδίατρος και πρώην διευθύντρια Παιδιατρικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ελένη Κόκορη, πιο ανθεκτικά εμφανίζονται στον ιό της γρίπης τα παιδιά. «Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα κλασικά, όπως ένας υψηλός πυρετός και επίμονος βήχας, όμως δεν αποκλείεται ο ιός να εκδηλωθεί με διάρροια και εμετό. Δε γνωρίζω όμως να υπάρχουν παιδιά που να χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Συνήθως έχουν καλύτερη εικόνα και καλύτερη εξέλιξη», είπε αναφερόμενη στον ιό της γρίπης η κ. Κόκορη.

"Ασπίδα" το εμβόλιο

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, ο Η1Ν1, που συνήθως προκαλεί βαριάς μορφής λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως σοβαρές πνευμονίες, απειλεί άμεσα όχι μόνο άτομα με προβλήματα υγείας, αλλά και υγιείς οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μοναδική ασπίδα προστασίας, εκτός από τα μέτρα πρόληψης, είναι ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα στο neakriti.gr ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Ανέστης Κιούλπαλης, «συνιστώ στα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα», ενώ διευκρινίζει ότι μπορεί στις περιπτώσεις των ατόμων που είναι υγιείς η γρίπη να έχει καλύτερη εξέλιξη, ωστόσο δεν παύει ως γρίπη να έχει αρκετά μεγάλη θνησιμότητα.

Οι επιστήμονες πάντως - οι οποίοι εκτιμούν ότι βαδίζουμε προς την περίοδο έξαρσης της γρίπης - δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι θα πρέπει να τηρούνται, και μάλιστα με μεγάλη προσοχή, οι κανόνες υγιεινής, όπως και να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε χώρους όπου συναθροίζονται πολλά άτομα.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια