default-image

Στην Ευρώπη για το προσφυγικό ο Ν.Ξυδάκης

Οικονομία
Στην Ευρώπη για το προσφυγικό ο Ν.Ξυδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά από σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στόχος της περιοδείας του υπουργού είναι να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το προσφυγικό, το γεγονός ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα από κοινού με το Frontex και ότι την ίδια στιγμή σώζει ανθρώπινες ζωές.  

Ο υπουργός αναμένεται να ζητήσει την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την από κοινού διαχείριση της ιστορικής κρίσης, με αναλογικότητα και αλληλεγγύη και την περαιτέρω συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων, υλική και ηθική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με κάθε σκέψη για άρση της Ζώνης Σένγκεν, σφράγισμα των συνόρων και ύψωση ενός νέου Σιδηρού Παραπετάσματος, που θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο το ιστορικό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Πρώτος του σταθμός θα είναι η Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δρ Μίχαελ Λίνχαρτ. 

Την Τρίτη θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα, όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάτσακ και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβάν Κορτσόκ.

Η περιοδεία του υπουργού εξωτερικών κ. Νίκου Ξυδάκη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στη Βουδαπέστη, όπου θα συναντηθεί με τους : Σάντορ Πιντέρ - υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας, τον υφυπουργό Επικρατείας αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τακάς Σομπόλς Φέρεντς, καθώς και τον υπουργό Οικονομικής Διπλωματίας Λεβέντε Μαγιάρ.

Την ίδια ώρα ....

Την απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ από την Κω και την ανάκληση της δημιουργίας hotspot ζητά ο Γιώργος Κυρίτσης από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στο νησί.

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε η ηγεσία της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια του Σαββάτου στο νησί με τις βιαιοπραγίες σε βάρος πολίτη, οι φθορές σε δίκυκλα αλλά και υβριστικές εκφράσεις αστυνομικών των ΜΑΤ. Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.

Τη διαβεβαίωση ότι στις 15 του μηνός θα είναι έτοιμα τα κέντρα καταγραφής και μετεγκατάστασης προσφύγων έδωσε ο υπουργός Άμυνας. Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Κω, ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε μέσω του τύπου ότι από πίσω βρίσκονται οργανωμένα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται οικονομικά τους πρόσφυγες, με την κάλυψη μάλιστα, αστυνομικού διευθυντή.

Τεταμένη η κατάσταση και στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με κατοίκους να αντιδρούν στα σχέδια για δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων. Οι συγκεντρωμένοι έριξαν τον φράχτη του στρατοπέδου και εισέβαλαν σε αυτό, ενώ αμέσως παρατάχθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και να τους εμποδίσουν να προσεγγίσουν στο χώρο των εργασιών, οι οποίες σταμάτησαν προσωρινά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News