Ειδήσεις

Tα Ανώγεια καθηλώνουν τους θεατές του BBC!

     Η δόξα των Ανώγειων...έφτασε μέχρι το BBC.Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ προβάλλεται στο BBC TWO το πρώτο κομμάτι από το ντοκιμαντέρ του Simon Reeve με θέμα την Ελλάδα στην οικονομική κρίση, μεγάλο μέρος των γυρισμάτων του οποίου έγιναν στα Ανώγεια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με το anogi.gr o Simon Reeve ξεναγήθηκε από τον πάτερ Ανδρέα Κεφαλογιάννη και συζήτησαν εκτενώς για την ιστορία του χωριού κατά το Β' παγκόσμιο πόλεμο. Βρέθηκαν στο ηρώο στο Αρμί όπου είναι γραμμένα σε πλάκα όλα τα ονόματα των Ανωγειανών ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα σε όλους τους πολέμους ανά τους αιώνες που χρειάστηκε.

   Επίσης, επισκέφθηκαν ένα μιτάτο στον Ψηλορείτη στην περιοχή "Χαμένι", όπου τους περίμενε μία παρέα κτηνοτρόφων και πέρασαν μία υπέροχη βραδιά τρώγοντας οφτό, πίνοντας κρασί και ακούγοντας τοπικές μαντινάδες συνοδεία μαντολίνου.

Το βρετανικό συνεργείο ενθουσιάστηκε από τοπίο και την φιλοξενία

           Με μαντινάδες και κρασί

   Ο Simon Reeve καθώς και οι συνεργάτες του, τεχνικοί και δημοσιογράφοι, δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την εμπειρία και την Κρητική φιλοξενία.Το μαντολίνο και οι μαντινάδες που αντηχούσαν στο ιερό βουνό του Ψηλορείτη, πλάι στην φωτιά που ήταν αναμμένη για να ψηθεί το παραδοσιακό οφτό, δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο και μαγικό θέαμα για τους ξένους τεχνικούς και δημοσιογράφους.

   Στην κάμερα του BBC μίλησε ο π.Ανδρέας καθώς και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Αεράκης και αναφέρθηκαν στα Ανώγεια, σε ιστορίες από την Κατοχή, τα Ολοκαυτώματα και πως το χωριό μας στάθηκε όρθιο και αναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Επίσης ο π.Ανδρέας αναφέρθηκε στους ανθρώπους του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα του, αλλά και τη ζωή στα Ανώγεια στα χρόνια της κρίσης.

          Εκτός από τα Ανώγεια ο Βρετανός δημοσιογράφος επισκέφθηκε και άλλα μέρη της Ελλάδας για να αναλύσει το θέμα της κρίσης, μεταξύ άλλων στην Αθήνα, την Ψέριμο και στην Λέσβο! Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου το BBC για το ντοκιμαντέρ : "Στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας στην Κρήτη, ο Σάιμον κατευθύνεται στα άγρια βουνά εκεί όπου κάθε βοσκός είναι οπλισμένος και ο τοπικός ιερέας είναι επίσης πρόεδρος του συλλόγου σκοποβολής. Κατασκηνώνοντας εκεί, κάτω από τα αστέρια ο Σάιμον μαθαίνει πως οι αναμνήσεις των Κρητών για τον ρόλο της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ακόμα χρωματίζουν την άποψη τους για την Ελληνική οικονομική κρίση..".

Φωτογραφία:anogi.gr

Σχόλια