default-image

Περιμένουν 3 - 4 εκ. κρούσματα του ιού Ζίκα το 2016

Υγεία
Περιμένουν 3 - 4 εκ. κρούσματα του ιού Ζίκα το 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και συγκαλεί επείγουσα διάσκεψη για την 1η Φεβρουαρίου για τον ιό Zika, που εξαπλώνεται "με εκρηκτικό τρόπο" στην αμερικανική ήπειρο, όπου αναμένεται η εκδήλωση 3 έως 4 εκατομμυρίων κρουσμάτων εντός του έτους.

"Ο ιός εντοπίσθηκε τον περασμένο χρόνο στην αμερικανική ήπειρο, όπου εξαπλώνεται κατά εκρηκτικό τρόπο. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό", δήλωσε στη Γενεύη η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Ήδη η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική.

Όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος chikungunya, ο ιός Zika, που έχει πάρει το όνομα το δάσους της Ουγκάντας όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1947, μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti (Κουνούπι Τίγρης).

Δύο περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Zika δημιουργούν υπόνοιες για μετάδοσή του και μέσω της σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με αμερικανό υγειονομικό αξιωματούχο.

Στην Λατινική Αμερική, η περισσότερο πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία, με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Την Πέμπτη, η Ονδούρα ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα του ιού από τον Δεκέμβριο.

"Περιμένουμε 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα" κατά το 2016 στην αμερικανική ήπειρο, δήλωσε στη Γενεύη αξιωματούχος του ΠΟΥ, ωστόσο ο Οργανισμός θεωρεί ότι η έκταση της επιδημίας έχει υποτιμηθεί διότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει επιπλοκές.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του ιού με την μικροκεφαλία και το σύνδρομο Gyllain-Barre, συνιστάται από τις αρχές στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στην Κολομβία, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News