Ειδήσεις

Η μέθοδος Silva, στην εκπομπή "Υγεία πάνω απ' όλα"

Η Μέθοδος Silva είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα ελέγχου του στρες και εξέλιξης του νου, που διδάσκεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και ώρα 2 το μεσημέρι η εκπομπή της Εύας Νελιδάκη  "Πάνω απ' όλα η Υγεία μας" στην "ΚΡΗΤΗ TV" θα ασχοληθεί με αυτή τη μέθοδο-εργαλείο σκέψης για μία καλύτερη υγεία και ζωή.

Καλεσμένοι στο στούντιο είναι ο κ. Παναγιώτης Μεταξάτος (καθηγητής μεθόδου Silva), η Μαρία Μαρκάκη (εκπαιδευτικός), η Ολυμπία Μπέη (ζωγράφος) και ο ξενοδόχος Γιώργος Σφακιανάκης.

Πενήντα χρόνια μέθοδος Silva

Η Μέθοδος Silva είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα ελέγχου του στρες και εξέλιξης του νου που διδάσκεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκπαιδεύει το άτομο να χρησιμοποιεί περισσότερο από το δυναμικό του εγκεφάλου και του νου του με αποτέλεσμα να έχει ένα αίσθημα ευεξίας και να απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής εν γένει. Γίνεται πιο αποτελεσματικό στην προσωπική του ζωή, στην εργασία του, στις σχέσεις του αλλά και σε κάθε άλλο τομέα της ζωής του.

Βασίζεται σε επιστημονική έρευνα και πρακτική εφαρμογή πέντε δεκαετιών και αποτελείται από νοητικές τεχνικές που αποδεδειγμένα σε οδηγούν βήμα-βήμα στην αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων του νου σου.

Πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Harvard βρήκαν ότι, μια σκέψη μένει στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων λιγότερο από 6-11 δευτερόλεπτα. Η εξήγηση που έδωσαν είναι το στρες.  

Αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν την ζωή τους μια και ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει ολιστικά έχει αποδειχθεί ότι χρειάζεται να εστιασθεί σε μια σκέψη ο νους για τουλάχιστον τριάντα λεπτά. Τόσος είναι ο χρόνος "εισόδου" για το βιοκομπιούτερ που λέγεται εγκέφαλος.

Μετά την εστίαση σε μια σκέψη ή έναν στόχο που συνήθως είναι αυτό που επιθυμείς να γίνει σε κάποιον τομέα, ο εγκέφαλος σου αρχίζει τη δράση. Η τεχνική λέγεται "Καθρέπτης του Νου" και έχει αποδειχθεί το πιο σπουδαίο νοητικό εργαλείο για να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Με την ίδια τεχνική μπορείς να σταματήσεις και μια κακή συνήθεια όπως τσιγάρο, αλκοόλ ή πολυφαγία ή μια φοβία ή έλλειψη αυτοπεποίθησης και να ενισχύσεις θετικές συμπεριφορές που σου δίνουν υγεία, χαρά και ευχαρίστηση. Μια κακή συνήθεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αρνητικός προγραμματισμός. Είναι στο χέρι σου να αλλάξεις αυτόν τον προγραμματισμό σε θετικό.

Το μυαλό ενός έξυπνου ανθρώπου είναι σαν μυδραλιοβόλο: Είναι ένα καλό όπλο, αλλά είναι άχρηστο χωρίς πυρομαχικά, δηλαδή γνώσεις και παιδεία.

Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστορικός

Τα μικρά μυαλά έχουν μικρές έγνοιες. Τα μεγάλα μυαλά δεν έχουν χρόνο για έγνοιες.

Ralph Waldo Emerson, 1803-1884, Αμερικανός φιλόσοφος

Λίγοι αξιοποιούν πραγματικά το μυαλό τους. Το σώμα σταματά να αναπτύσσεται μετά από μια ηλικία, το πνεύμα όμως, μπορεί να μεγαλώνει σε όλη τη ζωή.

John Lubbock, 1834-1913, Άγγλος πολιτικός & εντομολόγος

Οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας τους, αλλά αιχμάλωτοι των μυαλών τους.

Φραγκλίνος Ρούζβελτ, 1882-1945, Αμερικανός πρόεδρος [1936-1945]

Αν ο εγκέφαλος ήταν τόσο απλός, ώστε να μπορούμε να τον κατανοήσουμε, τότε θα ήμασταν τόσο απλοί, ώστε δεν θα μπορούσαμε να τον κατανοήσουμε.

Lyall Watson, 1939-2008, Νοτιοαφρικανός ανθρωπολόγος

Ο νους είναι ένας καθρέφτης. Ο καθρέφτης αντανακλά ό,τι συμβαίνει τριγύρω, αλλά δεν κρατάει τίποτε για τον εαυτό του. Αν όμως ο καθρέφτης είναι σκονισμένος, διαστρέφει την εικόνα.

Από τη διδασκαλία ΖΕΝ

Το μυαλό σου είναι ένα ιερό άβατο όπου τίποτε βλαβερό δεν μπορεί να μπει χωρίς την άδειά σου.

Arnold Bennett, 1867-1931, Βρετανός συγγραφέας

Ένα μικρό μυαλό είναι σαν ένα μικροσκόπιο που μεγεθύνει τα παράμικρα, αλλά δεν μπορεί να χειριστεί τα μεγάλα.

G. K. Chesterton, 1874-1936, Άγγλος συγγραφέας & κριτικός

Σχόλια