default-image

Ιεράπετρα: Μνημείο για τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης

Πολιτισμός
Ιεράπετρα: Μνημείο για τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ιδέα ενός Ιταλού διακοσμητή του Αντόνιο Βιτούλι που ζει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ιεράπετρα με τη σύζυγό του Ολυμπία Θεοδόλη (πρόεδρο της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης "Krete for life"), για περιβαλλοντική αναβάθμιση και τουριστική αξιοποίηση της Παλιάς Πόλης της Ιεράπετρας, ήταν η αιτία της οργάνωσης μιας συζήτησης που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Ν.Π.Δ.Δ. "Περιβάλλον", προκειμένου να υποβληθούν και άλλες σχετικές προτάσεις και να αξιολογηθούν.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και η πρόταση οργάνωσης εβδομάδας αστροφυσικής παρακολούθησης στην παραλία της Ιεράπετρας με την καθοδήγηση του συντοπίτη αστροφυσικού διδάκτορα Μανόλη Αγγελάκη, ενώ θα υποβληθούν προτάσεις για τη δημιουργία πολιτιστικού μνημείου που θα παραπέμπει στη σήμα κατατεθέν της "Νύμφης" του Λιβυκού πελάγους που είναι η "Ιεράπετρα η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης".

«Ένας Ιταλός κάτοικος της Ιεράπετρας μας είχε κάνει προφορικά κάποιες αξιόλογες προτάσεις, παρακινώντας μας να αναβαθμίσουμε αισθητικά περιβαλλοντικά και τουριστικά την Παλιά Πόλη όπως έχει γίνει και σε άλλες τουριστικές πόλεις. Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Σωμαράκη και την επιτροπή ανάδειξης αρχαιοτήτων του Δήμου, οργανώνουμε στις 20 Φεβρουαρίου ημέρα Σάββατο μια εσπερίδα, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι τελικές προτάσεις και θα αξιολογηθούν», είπε ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. "Περιβάλλον" Δήμου Ιεράπετρας, δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Ο διακοσμητής Αντόνιο Βιτούλι είναι κάτοικος της Παλιάς Πόλης και γνωρίζει όσο κανείς άλλος τι χρειάζεται για να ξεκινήσει να αλλάζει το πιο επισκέψιμο κομμάτι της Ιεράπετρας, προκειμένου να αποκτήσει καινούργιο ενδιαφέρον η περιοχή και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

«Ο Αντόνιο Βιτούλι δεν προτείνει περίπλοκα η δύσκολα πράγματα στην αρχή. Θέλει να κάνουμε τα πρώτα μικρά βήματα άμεσα, μέχρι την άνοιξη. Να ξεκινήσουμε με την καθαριότητα της Παλιάς Πόλης από ξερόχορτα και μπάζα. Να βάλουμε κάποια πήλινα σκεύη σε διάφορα καίρια σημεία και να προσθέσουμε γλάστρες και λουλούδια όπου χρειάζεται. Να φτιάξουμε τις μισογκρεμισμένες πόρτες των παλιών σπιτιών, να βάψουμε και να ομορφύνουμε κάποιες άλλες, και να δώσουμε το ερέθισμα στους ντόπιους να περιποιηθούν λίγο περισσότερο τις ιδιοκτησίες τους. Να ξεκινήσουμε με τέτοια απλά πράγματα και μετά να πάμε στη χάραξη και σηματοδότηση ειδικών διαδρομών που θα οδηγούν στη "Ρωμαϊκή Ναυμαχία", στο σπίτι του Μεγάλου Ναπολέοντα, στο Φρούριο Καλές, στο λιμάνι η στο Τούρκικο Τζαμί», μας λέει η γυμνάστρια Μαρία Σπυριδάκη η οποία κατέθεσε τη σχετική πρόταση μαζί με τον Αντόνιο Βιτούλι στο δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα συζητηθεί και η εβδομάδα παρακολούθησης των άστρων, με τη συμμετοχή του Συλλόγου ερασιτεχνών αστροφυσικών Κρήτης.

«Η πρόταση για οργάνωση μιας εβδομάδας Αστροφυσικής παρακολούθησης στην παραλία της Ιεράπετρας δεν είναι καινούργια. Τώρα όμως είναι πιο κοντά στην υλοποίηση της αυτή η πρόταση γιατί θα αναλάβει να μας καθοδηγήσει ο συντοπίτης αστροφυσικός που εργάζεται στη Γερμανία Δρ. Μανόλης Αγγελάκης», μας είπε ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Σήμα κατατεθέν

«Ιεράπετρα η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης», αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να παίρνει μαζί του ο κάθε ξένος επισκέπτης ο οποίος θα απαθανατίζεται από το φωτογραφικό φακό, μπροστά σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μνημείο, το οποίο προτείνεται να στηθεί στην προβλήτα απ' όπου αναχωρούν τα κρουαζιερόπλοια για τη νήσο Χρυσή.

«Μια σκέψη την οποία είχα καταθέσει και στο παρελθόν θα προτείνω στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Είχα προτείνει την κατασκευή ενός μνημείου σε βάθρο μάλλον από μάρμαρο, που θα ήταν μια μεγάλη υδρόγειος σφαίρα και πάνω θα έγραφε "Ιεράπετρα 35ος παράλληλος. Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης".

Όλοι οι επισκέπτες θα έβγαζαν φωτογραφίες μπροστά σε αυτό το μνημείο, που θα γινόταν το σήμα κατατεθέν της πόλης μας και με αυτό τον τρόπο θα κρατούσαν άσβεστη την ανάμνηση τους ότι είχαν περάσει τις διακοπές τους στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Σωμαράκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News