Ειδήσεις

Ξύλο και επεισόδια στην Κω για τα hot spots

Ένταση και επεισόδια στην περιοχή Πυλί της Κω.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και κατοίκους της Κω στο σημείο όπου βρίσκεται το στρατόπεδο 148 το οποίο θα μετατραπεί σε hot spot.

Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 300 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο για να εναντιωθούν στα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρο καταγραφής προσφύγων στο νησί τους. Εκεί βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ που φρουρούν το χώρο όπου είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής.

Άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και των γκλομπ τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κω τρεις κάτοικοι, ένας 70χρονος, ένας 35χρονος και ένας 30χρονος, οι οποίοι έφεραν θλαστικά τραύματα στο κεφάλι που προήλθαν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, από τα γκλομπ των ΜΑΤ.

Έγκριση υπουργείου για 9,3 εκ. ευρώ για κέντρα υποδοχής

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προχώρησε σήμερα στην έγκριση πιστώσεων ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για δύο έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Η έγκριση της χρηματοδότησης γίνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση και έγκαιρη αποπεράτωση των έργων που αφορούν στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hot spots.

Θύμα ξυλοδαρμού δημοσιογράφος που συνελήφθη στην Κω

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τα ΜΑΤ ισχυρίζεται ότι έπεσε ένας δημοσιογράφος από την Κω κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν σήμερα στο νησί, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων για τη δημιουργία hotspot στην περιοχή Πυλί, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο 148.

Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 300 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο για να εναντιωθούν στα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρο καταγραφής προσφύγων στο νησί τους. Εκεί βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ που φρουρούν το χώρο όπου είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και των γκλομπ τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ο ντόπιος δημοσιογράφος Γιώργος Λιοδάκης δέχθηκε την επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ που - σύμφωνα με την καταγγελία του - τον ξυλοκόπησαν και τον προσήγαγαν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα, αφού του κατάσχεσαν κινητό και κάμερα.

«Με έβαλαν κάτω και με χτυπούσαν 15 ΜΑΤατζήδες», είπε στους συναδέλφους του δημοσιογράφους ο κ. Λιοδάκης αμέσως μετά την απελευθέρωσή του. Σε δηλώσεις του περιέγραψε αναλυτικά τα όσα έζησε, από τον στιγμή του ξυλοδαρμού του μέχρι την σύλληψή του και την προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα. Όπως τονίζει, τον είχαν βάλει κάτω 15 άτομα των ΜΑΤ και τον χτυπούσαν και του έβριζαν την μάνα και τον πατέρα του.

«Έκαναν ένα "ντου" στον κόσμο που ήταν έξω, με είδαν ότι τραβάω και μου είπαν "τραβάς ρε;" Με τραβούσανε, μου πατούσανε το πόδι και με είχαν στο έδαφος.. Μου πήραν την κάμερα και το κινητό. Ήταν μόνο αστυνομικοί των Ματ και όχι από τους αστυνομικούς εδώ. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι πετούσα πέτρες όμως εγώ τραβουσα βίντεο. Δεν μπορούσα με το ένα χέρι να πετάω και με το άλλο να τραβάω αλλά και πάλι δεν θα άφηνα τη δουλειά μου», είπε ο κ. Λιοδάκης στο protothema.gr.

Παρακάτω το βίντεο με τις δηλώσεις του δημοσιογράφου

Σχόλια