Ειδήσεις

Άνθρωποι σαν και εμένα δεν είχαν μαθει να πληρώνουν

«Άνθρωποι σαν και εμένα, που έβγαζαν 40 έως 60 χιλιάδες ευρώ, δεν είχαν μάθει να πληρώνουν» δήλωσε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει» καθώς δεν «μπορεί να πληρώνουν συνέχεια οι μισθωτοί» συνέχισε ο υπουργός τονίζοντας ότι το νέο ασφαλιστικό έχει ως γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και έσπευσε να διευκρινίσει ότι κανένας εργαζόμενος με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Ο κ.Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι χάρη στην προβλεπόμενη ρήτρα ανάπτυξης, «οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν και θα επιτευχθεί ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για 13η σύνταξη, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κι άλλες προεκλογικές εξαγγελίες, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε δεν απέδωσε καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν πήγε όπως περίμενε η κυβέρνηση και κατά συνέπεια ο σχεδιασμός της απέτυχε. Δεν παρέλειψε όμως να υπενθυμίσει ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι πολίτες τα ήξεραν όλα αυτά αλλά επέλεξαν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, είπε ότι, «το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενομένου και κακώς λέγεται ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση των κύριων συντάξεων». Δεν παρέλειψε βέβαια να συμπληρώσει ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα ζητήματα κι αυτό είναι πάγια διαπραγματευτική τακτική των θεσμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο οι σημαντικότερες ενστάσεις των δανειστών είναι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και στην ανταποδοτικότητα του συστήματος.

Σχόλια