Ειδήσεις

Ρωσία: Το Κρεμλίνο υποστηρίζει την ειρήνευση στη Συρία

Η Ρωσία δεν αποφεύγει τις πολιτικές και διπλωματικές οδούς για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθιστώντας ωστόσο παράλληλα σαφές ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη συριακή κυβέρνηση.

"Η Ρωσία κάνει διαρκώς προσπάθειες εντός του γενικού διεθνούς πλαισίου όσον αφορά την αναζήτηση μιας ειρηνικής και πολιτικής ρύθμισης στην κατάσταση στη Συρία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Ταυτοχρόνως, η Ρωσία παρέχει υποστήριξη στη νόμιμη ηγεσία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας", πρόσθεσε την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα με τη μεγάλη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μια ακόμη σημαντική περιοχή από τους αντάρτες στη νότια επαρχία Ντεράα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, μαχητών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύρων και ξένων πολιτοφυλάκων, ανακατέλαβε την περιοχή Ατμάν, που βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα βορείως της Ντεράα, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

"Από την Ατμάν οι αντάρτες πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον της Ντεράα, εξ ου και η σημασία της επιτυχίας αυτής για τις κυβερνητικές δυνάμεις", εξήγησε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Έπειτα από περισσότερες από 80 ρωσικές επιδρομές μέσα σε 48 ώρες και σφοδρές μάχες, ο στρατός εξεδίωξε τους αντάρτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν ισλαμιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που κάνει λόγο για 10 νεκρούς μεταξύ των ανταρτών.

Η συριακή κυβέρνηση θέλει να ανακαταλάβει το σύνολο της πόλης Ντεράα, προπύργιο της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ το 2011, χωρισμένης μεταξύ του στρατού και των ανταρτών.

Η νέα αυτή επιτυχία του συριακού στρατού σημειώνεται μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανακατάληψη στις 25 Ιανουαρίου της πόλης-σταυροδρόμι Σέιχ Μισκίν, βορείως της Ατμάν.

"Ο στρατός ενισχύει έτσι τις θέσεις του βορείως της πόλης Ντεράα και του μένουν μόνο οι πόλεις Ντάελ και Ιμπταα", περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Σέιχ Μισκίν και Ατμάν, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Καταλαμβάνοντας τη Σέιχ Μισκίν, κοντά στα ιορδανικά σύνορα, ο συριακός στρατός κατήγαγε μεγάλη νίκη καθώς η πόλη αυτή θεωρείται στρατηγικό σταυροδρόμι που οδηγεί βορείως στη Δαμασκό και ανατολικά στη Σουέιντα, και οι δύο πόλεις ελέγχονται από τον συριακό στρατό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντεράα ελέγχεται ακόμη από τους αντάρτες, μεταξύ των οποίων είναι το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Στις επιτυχίες αυτές του συριακού στρατού συνέβαλε η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας από τις 30 Σεπτεμβρίου, στενού συμμάχου του προέδρου Ασαντ. Η ρωσική αυτή υποστήριξη επέτρεψε στις συριακές δυνάμεις να προελάσουν επίσης στο Χαλέπι, στο βορρά, και στη Λαττάκεια στη βορειοδυτική Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια