Ειδήσεις

Κάτοικοι της Κω αποδοκίμασαν τον Καμμένο

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν κάτοικοι της Κω τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο την Τετάρτη στο νησί, ο οποίος επισκέφθηκε τους χώρους όπου θα στηθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων επικεφαλής κλιμακίου.

Τον υπουργό Άμυνας συνόδευαν, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Στη Κω κατά την άφιξη του υπουργού υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μικρής ομάδας κατοίκων του νησιού που εξέφρασαν την αντίθεση τους στο να γίνει στο νησί κέντρο μεταναστών. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε σε αρκετή απόσταση από τον χώρο όπου επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ στην περιοχή βρισκόταν και διμοιρία των ΜΑΤ. Στο νησί της Κω δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει που θα γίνει το κέντρο υποδοχής ενώ από την πλευρά του δήμου , έχουν προταθεί δέκα ακίνητα.

Στη Λέρο ο κ. Καμένος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατέφθασε στο αεροδρόμιο με ελικόπτερο Σινούκ όπου τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντινίδης και δημοτικοί σύμβουλοι. Στη συνέχεια μετέβησαν στο χώρο όπου ξεκίνησαν και συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες στα Λέπιδα προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε πιστεύεται ότι θα λειτουργεί ο χώρος ταυτοποίησης.

Τόνισε ότι τις εργασίες και το συντονισμό του έργου αναλαμβάνει ο στρατός και η ΜΟΜΑ και θα λειτουργεί αποκλειστικά αυτός μόνο ο χώρος ως ταυτοποίησης και υποδοχής και καμία άλλη δομή. Οι δε δήμοι που επιβαρύνονται με την αναγκαστική δημιουργία αυτών των κέντρων θα ενισχυθούν ποικιλοτρόπως.

Ο δήμαρχος Λέρου επεσήμανε ότι η όλη συνεργασία γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να μην ξαναζήσουμε τα καλοκαιρινά φαινόμενα στο Λακκί και αναμένει την υλικοτεχνική υποστήριξη του δήμου καθώς και την πρόσληψη προσωπικού αποκλειστικά από τη Λέρο. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ηγηθεί προσωπικά των ενεργειών προς ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του Δημάρχου Λέρου.

Yπόμνημα με τις θέσεις του Δήμου Κω απέστειλε ο δήμαρχος στον Κυρ. Μητσοτάκη

Επιστολή-υπόμνημα με τις προτάσεις και τις θέσεις του Δήμου Κω για το μεταναστευτικό, απέστειλε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κυρίτσης στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος Κω επισημαίνει την αντίθεση του Δήμου στη δημιουργία hot spot 40 στρεμμάτων που είναι βέβαιο ότι εντός λίγων ημερών θα κατακλυστεί από χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες και θα μετατρέψει τον τέταρτο τουριστικό προορισμό της χώρας σε αποθήκη ψυχών.

Ο κ. Κυρίτσης καταθέτει τις προτάσεις του Δήμου για:

- Δημιουργία κέντρου καταγραφής 4-7 στρεμμάτων με ταυτόχρονη δέσμευση για αναχώρηση όσων καταγράφονται εντός 24ωρου. Αναφέρει μάλιστα ότι ο Δήμος έχει ήδη προτείνει 10 ακίνητα για να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής και να μπορεί να υπάρχει μια πρώτη ιατρική φροντίδα στο συγκεκριμένο χώρο και ανθρωπιστική βοήθεια.

- Άμεση ενίσχυση του προσωπικού και του εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ αλλά και των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή.

Ο δήμαρχος ζητά την ίδρυση τμήματος συνοριοφυλάκων και τμήματος δίωξης παράνομης μετανάστευσης στην Κω.

- Το διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Ο δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι η πλειοψηφία όσων έρχονται είναι παράνομοι μετανάστες, που είναι αδύνατον πλέον να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες μετά την ένταση των συνοριακών ελέγχων και το κλείσιμο των συνόρων.

Τονίζει ότι δεν μπορούν να παραμένουν στη χώρα ή στο νησί και ζητά να υπάρχει αποτρεπτική πολιτική με την κράτηση τους σε ειδικά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα ή την επαναπροώθηση τους.

Σχόλια