Ειδήσεις

Ε.Ε: Επικίνδυνη η άρση της Σέγκεν

Η άρση της ισχύος της συνθήκης Σέγκεν μπορεί να διαταράξει την οικονομική ανάπτυξη, προειδοποιεί στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν υπογραμμίζει τους κινδύνους που πιθανολογεί ότι θα προκύψουν αν τερματισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν, η οποία αμφισβητείται εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

"Μια πιο γενικευμένη άρση και μέτρα που θα αναιρούν τα επιτεύγματα της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσαν να εν δυνάμει να διαταράξουν την οικονομική ανάπτυξη", τονίζει.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τους οικονομικούς κινδύνους -που συνδέονται με τη μαζική έλευση προσφύγων στο έδαφος της ΕΕ: "Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη τον αυξημένο αριθμό προσφύγων θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική εμπιστοσύνη, καθώς και να επιβραδύνει την κατανάλωση των νοικοκυριών".

Η Επιτροπή ζητεί συνεπώς " να ξεπερασθούν στο επίπεδο της ΕΕ οι μείζονες πολιτικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών".

Ο χώρος Σένγκεν είναι μια ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας, στο εσωτερικό της οποίας οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν καταργηθεί για τους ταξιδιώτες. Περιλαμβάνει 26 χώρες, οι 22 από τις οποίες ανήκουν στην ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή έξι χώρες έχουν αποκαταστήσει προσωρινούς ελέγχους: πέντε (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) με την ελπίδα να ελέγξουν καλύτερα τις ροές των μεταναστών και μία (Γαλλία) ως αντίδραση στην τρομοκρατική απειλή.

Όμως η μέγιστη διάρκεια που μπορεί να έχει η αποκατάσταση προσωρινών ελέγχων (έξι μήνες) φθάνει σύντομα στο τέλος της για μερικές χώρες, ενώ οι μεταναστευτικές ροές δεν φαίνεται να επιβραδύνονται.

Η ΕΕ εξετάζει κατά συνέπεια μια κατ' εξαίρεσιν παράταση για έως δύο χρόνια για ορισμένες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια