default-image

Καμία αύξηση στα κόμιστρα των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Κρήτη
Καμία αύξηση στα κόμιστρα των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθερές, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, θα παραμείνουν οι τιμές στα εισιτήρια των αστικών ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο, παρά τις ανατιμήσεις που ανακοινώθηκαν από τον ΟΟΣΑ στις κάρτες συγκοινωνιών για όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένου και του αεροπλάνου.

«Οι μετακινήσεις των πολιτών με το λεωφορείο τα χρόνια της κρίσης έχουν μειωθεί ήδη κατά 5%», τόνισε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών Καλλέργος Βουλγαράκης, οπότε και μια πιθανή αύξηση στα κόμιστρα θα καθιστούσε τη χρήση τους απαγορευτική στον κόσμο, καθηλώνοντας την ίδια ώρα τα λεωφορεία στις θέσεις τους, εξού και δε ζητήθηκε, όπως είπε.

Την ίδια στιγμή μάλιστα σε εκκρεμότητα παρέμεναν εδώ και αρκετούς μήνες τόσο το θέμα με τις μειωμένες τιμές στα εισιτήρια των φοιτητών, όσο και με τις κάρτες των ΑμεΑ, για τα οποία όμως προέκυψαν ευχάριστα νέα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών Καλλέργος Βουλγαράκης, «παρά το ότι η φορολόγησή μας έχει φτάσει στα ύψη, ούτε ζητήσαμε, ούτε θέλουμε να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου. Ο κόσμος έχει ήδη μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και δε θέλουμε να επιβαρύνουμε αυτήν του την κατάσταση. Άλλωστε, μια αύξηση θα είχε ως συνέπεια οι πολίτες να μην μπαίνουν καν μέσα στα λεωφορεία».

Ο ίδιος επισήμανε πως τα τελευταία 6 χρόνια διατηρείται η ίδια τιμή στα κόμιστρα, με τη μόνη ανατίμηση που σημειώθηκε να οφείλεται στην αλλαγή του ΦΠΑ από το 13 στο 23%. Έτσι, παρά τα όσα ανακοινώθηκαν για τις αλλαγές των εισιτηρίων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι επιβάτες των αστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου θα συνεχίσουν κανονικά τα δρομολόγιά τους με τις υπάρχουσες τιμές εισιτηρίων.

Μειώθηκε η κίνηση

Ωστόσο, ο κ. Βουλγαράκης ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στο ερώτημά μας για το αν, λόγω της κρίσης, ο κόσμος έχει περιορίσει τις μετακινήσεις με το ιδιωτικό του όχημα, αυξάνοντας από την άλλη τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, συγκριτικά το 2015 είχαμε μια μείωση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 5% σε σχέση με το 2014. Πράγμα που φαίνεται να οφείλεται στην κρίση αλλά και στη γενικότερη μείωση του αριθμού πολιτών που κινούνται στο κέντρο της πόλης ιδίως τις μέρες που τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά. Η μόνη πηγή ζωντάνιας, ακόμα και τις "νεκρές" μέρες, στην πόλη αποτελούν οι φοιτητές, που στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να χρησιμοποιούν λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους.

Παρότι όμως οι φοιτητές είναι καθημερινοί επιβάτες λεωφορείων, το θέμα παροχής μειωμένου κομίστρου για τη μετακίνησή τους παρέμενε σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και αυτό γιατί η συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών και του υπουργείου Παιδείας δεν έχει ανανεωθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων που είχαμε. Το ζήτημα, ωστόσο, βρήκε τη λύση του χθες το μεσημέρι, οπότε και τέθηκε στα πλαίσια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών Καλλέργος Βουλγαράκης με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, με τη συζήτηση να καταλήγει στην ανανέωση της σύμβασης, οπότε και οι φοιτητές θα συνεχίσουν να μετακινούνται με μειωμένες τιμές, όπως ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Κάρτες ΑμεΑ

Ευχάριστα νέα όμως προέκυψαν από τη συνάντηση του προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών Καλλέργου Βουλγαράκη με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Πρόνοιας για το θέμα αυτή τη φορά της ανανέωσης των καρτών μετακίνησης ΑμεΑ.

Υπενθυμίζεται πως, παρά το ότι οι κάρτες ΑμεΑ δεν έχουν ανανεωθεί για το 2016, εντούτοις η μεταφορά τους γίνεται κανονικά, εφόσον διαθέτουν θεωρημένη κάρτα για το 2015. Πολλοί επιβάτες όμως που χρησιμοποιούν αυτήν την κάρτα δεν είχαν προλάβει να τη θεωρήσουν, ωστόσο, κατόπιν παρέμβασης του κ. Βουλγαράκη, δόθηκε τελικά παράταση για τη θεώρηση των καρτών τους έως και τις 12 Φεβρουαρίου.

Μεταφορά ανέργων δωρεάν

Το μόνο θέμα που μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει είναι το αίτημα για τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων. Ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, αφού οι εγγεγραμμένοι άνεργοι συνεχώς αυξάνονται. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών έχει προβεί σε αλλεπάλληλες επαφές με το υπουργείο Εργασίας, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις της για το θέμα, η εφαρμογή του οποίου όμως προβληματίζει, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανέργων.

Ωστόσο, νεότερες εξελίξεις και επί αυτού αναμένονται το προσεχές διάστημα, ίσως και μέσα στο Μάρτιο.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News