default-image

Λαοθάλασσα διαμαρτυρόμενων από ΕΚΗ και ΠΑΜΕ

Κρήτη
Λαοθάλασσα διαμαρτυρόμενων από ΕΚΗ και ΠΑΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απεργιακό ποτάμι έχει μετατραπεί το Ηράκλειο που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τρία μέτωπα του ΕΚΗ, του ΠΑΜΕ και των αγροτών .Πριν από λίγο η "κεφαλή" της μεγάλης πορείας των διαμαρτυρόμενων (εργαζομένων, άνεργων, συνταξιούχων )που ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έφθασε στην πλατεία Ελευθερίας την ώρα που η "ουρά" της είναι ακόμη στον Άγιο Μηνά. Χιλιάδες αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα βρίσκονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ετοιμάζουν να στήσουν μπλόκο τις επόμενες ώρες στον κομβο του Γιόφυρο.

Στην πορεία του ΕΚΗ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Κρήτης , από τα σώματα ασφαλείας ,ακόμη και από το ΕΚΑΒ διέσχισαν  κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου ,που έχει κατεβάσει ρολά με τα καταστήματα να είναι κλειστά, με κατεύθυνση την πλατεία Ελευθερίας.

Στο σχεδιασμό των διαμαρτυρόμενων είναι να ενωθεί η συγκεκριμένη  κινητοποίηση με την άλλη εξίσου μεγάλη πορεία των αγροτών .Τα δύο απεργιακά μέτωπα θα γίνουν λοιπόν  ένα στην πλατεία Ελευθερίας , κατευθυνόμενα εν συνεχεία στον κόμβο του Γιοφύρου , όπου και αναμένεται να κλείσουν τον δρόμο επ αόριστον επί της εθνικής οδού.

Νωρίτερα έξω από το ΕΚΗ , ήταν χαρακτηριστική μεταξύ άλλων και η παρουσία ανθρώπων του ΕΚΑΒ ,οι οποίοι  αυτήν την φορά βρίσκονται στους δρόμους όχι για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε συμπολίτες μας αλλά για να διατρανώσουν την αντίθεση στους στο κυβερνητικό σχέδιο.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη συγκέντρωσή του στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί και ακολουθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους . Ενω νωρίτερα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο εξέφρασαν την αντίθεση και την δυσαρέσκεια τους στην κυβερνητική πολιτική. Μεγάλη η συμμετοχή των διαμαρτυρόμενων που έχουν ήδη ξεκινήσει και εκείνοι από την πλευρά τους πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου

Μετά από ομόφωνη πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, όλη την εβδομάδα απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι συμβολαιογράφοι, ενώ οι δικηγόροι έχουν αποφασίσει την παράταση της πανελλαδικής αποχής τους έως και την ερχόμενη Δευτέρα.Σήμερα μάλιστα δικηγόροι συγκεντρώθηκαν έξω απο το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και με πανό διατράνωσαν την αντίθεση τους στα κυβερνητικά σχέδια

Ποιοί απεργούν σήμερα

* Οι γιατροί όλης της χώρας.

*Οι φαρμακοποιοί του νομού Ηρακλείου.

*Τα ΚΤΕΛ θα εκτελούν δρομολόγια μόνο μέχρι τις 10 το πρωί για μαθητές και λοιπούς επιβάτες και μετά βάζουν χειρόφρενο.

*Απεργούν βάζοντας χειρόφρενο τα φορτηγά, τα ταξί και τα αγοραία στην 24ωρη απεργία αύριο.

*Κλειστά θα μείνουν τα περίπτερα, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και όλοι οι χώροι κοινής εστίασης στο νομό Ηρακλείου.

*Απεργούν οι συμβολαιογράφοι και απέχουν μέχρι και τη Δευτέρα οι δικηγόροι όλης της χώρας.

*Νέα 48ωρη απεργία από αύριο των ναυτεργατών. Λήγει στις 6 το πρωί της Παρασκευής.

*Αύριο κλείνουν για συμπαράσταση ο Δήμος Ηρακλείου και άλλοι Δήμοι του νησιού.

*Στη διάρκεια της απεργίας δε θα ανοίξουν ούτε τα φροντιστήρια "Palso" στο νομό Ηρακλείου.

*Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ δασκάλων και νηπιαγωγών με κάλεσμα της ΔΟΕ.

*Κλείνουν για 24 ώρες στο πλαίσιο της απεργίας τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Τραβούν "χειρόφρενο"

Σήμερα η  χώρα πρόκειται να παραλύσει. Συμμετοχή στην απεργία της ανακοίνωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων. Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι οδηγοί φορτηγών διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό αλλά και τις παράνομες μεταφορές στον κλάδο τους.

Οι ναυτεργάτες

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, εξάλλου, κήρυξε νέα 48ωρη απεργία που θα αρχίζει αύριο Πέμπτη και θα ολοκληρώνεται μεθαύριο Παρασκευή.

Οι γιατροί

Οι γιατροί συμμετέχουν στην σημερινή  απεργία, μετά την τριήμερη αποχή τους από την 1η του μήνα μέχρι και σήμερα.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί συμπολίτες, εμείς, οι ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και το αδιέξοδο του παρόντος ασφαλιστικού συστήματος. Ως επαγγελματίες υγείας έχουμε πληγεί όπως όλες οι επαγγελματικές ομάδες τα τελευταία χρόνια (διάλυση ασφαλιστικών ταμείων, αναστολή διορισμών, ανείσπρακτες οφειλές από τα ταμεία). Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό!».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Νομού Λασιθίου, συμμετέχουν στη σημερινή γενική, πανελαδική και πανεργατική απεργία. Συμμετέχουν, όχι για την «τιμή των όπλων», αλλά έχοντας την πεποίθηση, ότι θα αποτελέσει αφετηρία αγώνων, ενάντια στην αντιδραστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται από την Κυβέρνηση και τους Δανειστές.

Κλειστά και τα περίπτερα

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τα περίπτερα θα κλείσουν, με απόφαση του Σωματείου τους, στο νομό Ηρακλείου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Σωματείου μας και της ΟΕΒΕΝΗ, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου με κλείσιμο των περιπτέρων και ψιλικών, αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα».

Ανάλογη ανακοίνωση έχουν εκδώσει και οι εκπρόσωποι των εστιατορίων, που επίσης θα μείνουν κλειστά, συμμετέχοντας στην απεργία.

Οι φαρμακοποιοί

Κάλεσμα προς τα μέλη του εξέδωσε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, που καλεί τους φαρμακοποιούς να κλείσουν τα φαρμακεία τους συμμετέχοντας στην απεργία.

Οι βενζινοπώλες

Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, επίσης, κλείνουν σήμερα τα βενζινάδικά τους. Ο Σύλλογός τους, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους βενζινοπώλες, όχι μόνο να απεργήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από τη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΗ.

Οι επιστήμονες

Μετά από τη νέα σύσκεψη, που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανακοινώνονται τα εξής: «Παρόλο που προσήλθαμε στο διάλογο με καλή διάθεση, μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, παρά μόνο αόριστες προτάσεις με αβάσιμους και αυθαίρετους ισχυρισμούς. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. Οι επιστημονικοί φορείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Το υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει».

Οι Δήμοι

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί, στηρίζοντας τον αγώνα των αγροτών και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλοι Δήμοι του νησιού, όπως ο Δήμος Μαλεβιζίου, ο Δήμος Χερσονήσου και άλλοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο  Βιάννου κατά την έκτακτη Συνεδρίαση στις 03/02/20165 με την συμμετοχή όλων των αγροτικών παραγωγικών φορέων του Δήμου  και με μοναδικό  θέμα ημερήσιας συζήτησης  την Κυβερνητική πρόταση  για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών , ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στα αιτήματα των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων,  και να εκφράσει την αντίθεσή του στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ζητώντας την απόσυρσή του.

Επίσης, ανακοινώσεις συμμετοχής και συμπαράστασης εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Κρήτης.

Οι κτηνίατροι

Το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανακοινώνει τη συμμετοχή των κτηνιάτρων της πόλης του Ηρακλείου στην πανεργατική απεργία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Τα κτηνιατρεία της πόλης θα παραμείνουν κλειστά και τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τον εφημερεύοντα κτηνίατρο (τηλ. 6945518212).

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει, εξάλλου, και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών του Ηρακλείου (Palso), η Ένωση Γονέων Μαθητών Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, καθώς και πλήθος άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ακυρώνονται πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air

Λόγω της 24ωρης απεργίας της ΟΣΥΠΑ καθώς και της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ, ακυρώνονται οι 66 πτήσεις εξωτερικού:

Ρεπορτάζ:Έλλη Κοκάλη-Βάλια Μπούη -Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News