default-image

Στο Λονδίνο για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

Οικονομία
Στο Λονδίνο για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς συναντάται σήμερα  για το προσφυγικό στο Λονδίνο ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τους πρόσφυγες από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ δηλώνει ότι εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί τη συνεργασία της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σέγκεν.

Ο Γκι Φερχόφσταντ ζητά επίσης να μη δοθούν τα 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για να τα διαχειρισθεί ο Ερντογάν «χωρίς να μπορούν να ελέγξουν τι τα κάνει».

Προτείνει να μοιρασθούν τα 2 δισ. ευρώ κατευθείαν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Τουρκία. Αυτή η άμεση καταβολή των χρημάτων στους πρόσφυγες θα μπορούσε να τους πείσει να παραμένουν στους καταυλισμούς και να μην επιδιώκουν τρόπους για να φύγουν προς την Ευρώπη, υποστήριξε.

Όπως εξήγησε, «ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς είναι ότι στην αρχή ο ΟΗΕ προέβλεπε 28 δολάρια ανά άτομο την ημέρα για τη συντήρησή τους.

Σήμερα το ποσό έχει πέσει στα 7 δολάρια το άτομο, την ημέρα. Με ένα τέτοιο ποσό είναι αδύνατο να συντηρηθούν οικογένειες.

Προτείνουμε λοιπόν μια οικονομική βοήθεια, άμεση προς τους πρόσφυγες, χωρίς το ενδιάμεσο της Τουρκίας.

Με αυτή τη λογική και με την διάθεση των 2 δισ., θα έχουν γύρω στα 70-80 ευρώ το άτομο, ποσά που θα επιτρέψουν την επιβίωση μιας οικογένειας».

Το ένα δισ. ευρώ που απομένει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στους καταυλισμούς και την υγεία των προσφύγων, προτείνει ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News