Ειδήσεις

Αυξάνουν τα μπλόκα των αγροτών της Κρήτης (video)

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται σε εγρήγορση, με άλλο ένα μπλόκο, από τα πολλά που έχουν στηθεί στο νησί, να στήνεται το βράδυ της Τρίτης στον κόμβο των Αρχανών, με οχήματα και τρακτέρ να έχουν παραταχθεί, στέλνοντας μήνυμα ξεκάθαρο προς την κυβέρνηση να αποσύρει Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Μπλόκα παντού

Το μεσημέρι της Κυριακής, οι αγρότες της Κρήτης προχώρησαν σε ένα ακόμη μπλόκο, με περίπου 40 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα, στο δρόμο προς το Αρκαλοχώρι ενώ σήμερα θα κλείσουν συμβολικά και την είσοδο του Αρκαλοχωρίου από τον παλιό δρόμο.

Νωρίτερα είχε στηθεί προσωρινά, λόγω της έλευσης του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, και το μπλόκο της Βιάννου. Ενώ ακόμα πιο νωρίς, οι αγρότες είχαν κλείσει και το δρόμο προς τη Μεσαρά, στον κόμβο πριν τους Αγίους Δέκα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι βασικές κινητοποιήσεις, που είναι στο νομό Ηρακλείου στα Πραιτώρια, στο νομό Ρεθύμνου στο Ατσιπόπουλο, στο νομό Χανίων στα Μεγάλα Χωράφια και στο Λασίθι στο Οροπέδιο.

Αναλυτικότερα:

Οι κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο

Οι αγρότες του Ρεθύμνου που παραμένουν στο Ατσιπόπουλο , όπου και θεωρείται το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής μπλόκο της Κρήτης, με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «σε μια γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου, από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από την απώλεια των αγορών, από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημιές στη φυσική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, έρχονται να προστεθούν και τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των αγροεφοδίων, η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον ΕΦΚ πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%. Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ».

Οι κινητοποιήσεις στα Χανιά

Την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, στο ύψος της διασταύρωσης "Μεγάλα Χωράφια", απέκλεισαν για μισή ώρα προχθές το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι-μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους.

Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια διοργάνωσαν μουσική εκδήλωση με κρητικά και λαϊκά τραγούδια, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, ενώ στις 5 το απόγευμα έκλεισαν για λίγα λεπτά την εθνική οδό στο ίδιο σημείο.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, ενώ σήμερα αγροτικές κινητοποιήσεις θα γίνουν και από αγρότες-μέλη από τους Συλλόγους Πλατανιά, Βουκολιών, Σελίνου και Κισσάμου, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στην πλατεία Δικαστηρίων.

Αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Κλαδισού, απ' όπου με μηχανοκίνητη πορεία κατέληξαν στο σημείο της κινητοποίησης.

Οι κινητοποιήσεις στο Λασίθι

Στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου παραμένουν και οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως και οι αγρότες των Αστερουσίων, που συνεχίζουν να επανδρώνουν το μπλόκο στα Πραιτώρια.

Οι κινητοποιήσεις στα Πραιτώρια

Για 7η ημέρα παραμένουν στο μπλόκο των Πρατωρίων δεκάδες αγρότες που σήμερα ενημερώνουν τους αγρότες στα χωριά με συσκέψεις και επαφές, μετρώντας πλέον ελάχιστες ημέρες μέχρι και την Πέμπτη οπότε και δίνουν ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:00 πμ!

Στην ανακοίνωση τους τονίζουν: «Χαιρετίζουμε κάθε μικρομεσαίο αγρότη που βγαίνει στο δρόμο του αγώνα για επιβίωση. Τους καλούμε να πυκνώσουν τα μπλόκα, να συζητήσουν τα αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντά τους, ενάντια σε αυτή τη πολιτική που μας ξεκληρίζει, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, την ΚΑΠ της ΕΕ».

Το μπλόκο των Πραιτωρίων δέχτηκε τις έξι μέρες αυτές τεράστια συμμετοχή από τους μικρομεσαίους αγρότες των γύρω περιοχών, πρωτοφανή αλληλεγγύη από τους κατοίκους των γύρω χωριών, στήριξη από μαζικούς λαϊκούς φορείς.

«Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην απεργιακή συγκέντρωση στις 4 Φλεβάρη στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 πμ, με άλλους αγρότες, πλάι στους εργάτες και τους επαγγελματίες. Από εκεί συνεχίζουμε τον αγώνα σε συντονισμό με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της περιοχής, με την Ενωτικής Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, στο πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Οι κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σε νέα φάση κλιμάκωσης μπαίνουν από σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις -στον πλαίσιο και των αποφάσεων που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στα Τέμπη από εκπροσώπους μπλόκων- οι οποίοι από σήμερα αποφασίζουν κατά τόπους για την αύξηση των ωρών αποκλεισμού του ΠΑΘΕ και λοιπές δράσεις πίεσης προς την κυβέρνηση.

Στα Τέμπη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις με τους αγρότες να φέρονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Κοιλάδας συνεχόμενα μέχρι και αύριο το μεσημέρι. Ήδη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έχει ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας από τις 12 μετά το μεσημέρι και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Το απόγευμα, εξάλλου και από τις 5 το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα αποκλείουν τον κόμβο Πλατύκαμπου για δυο ώρες τουλάχιστον.

Σχόλια