default-image

Σε τροχιά κινητοποιήσεων η Κρήτη

Κρήτη
Σε τροχιά κινητοποιήσεων η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται όλοι οι νομοί της Κρήτης, με πολλές επαγγελματικές ομάδες να βγαίνουν στους δρόμους και να συμμετάσχουν τόσο στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, όσο και σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συμμετέχει στην γενική απεργία

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα νέα φορολογικά μέτρα που εξουθενώνουν τους παραγωγούς και τους οδηγούν στην εξαθλίωση. Ενώ συμμετέχει και στην απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου.

«Είναι ένας αγώνας δίκαιος για την επιβίωσή τους, για να μην πεταχτούν έξω από τα χωράφια τους και την παραγωγή τους. Για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Είναι αγώνας ενάντια στις αιτίες που εξαθλιώνουν και τις δικές μας ζωές», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. που με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου επιβάλλουν αβάσταχτη φορολογία στο εισόδημα και στην ασφάλιση τους. Τέτοια μέτρα είναι η αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος τους στο 26% από 13% που είναι σήμερα, με προκαταβολή φόρου στο 100%. Η κυβέρνηση ζητάει κάθε μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό, να πληρώνει κάθε χρόνο, μετά το 2019, στην Εφορία και στον ΟΓΑ, το 83% του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος του. «Είναι σίγουρο πως κανένας μικρομεσαίος παραγωγός δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης πατούν πάνω στα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν απώτερο στόχο να πετάξουν από την παραγωγή, τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν χωράφια και καλλιέργειες, ώστε να γίνει φτηνότερη η αγροτική παραγωγή και να συγκεντρωθεί στα χέρια των μεγαλοαγροτών αλλά και των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Επιπλέον, με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών και την υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, αμφισβητείται ακόμα περισσότερο η διατροφική επάρκεια της ελληνικής κοινωνίας. Εντείνεται έτσι η πολιτική της Ε.Ε. που με εργαλείο το ευρώ, μειώνει τη δυνατότητα για εξαγωγές και εξαρτά όλο και περισσότερο την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η επίθεση αυτή στους αγρότες είναι κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα σε βάρος όλων των κλάδων των εργαζομένων και συνολικά της κοινωνίας. Αποτελεί επομένως αναγκαιότητα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους ο κοινός τους αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των αγροτών που αυτές τις μέρες βρίσκονται στα μπλόκα πρέπει να εκδηλωθεί με την δική μας κινητοποίηση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση της 4ης Φλεβάρη.

«Ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, οργανώνει την Παρασκευή 5 Φλεβάρη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 7 μ.μ. για να οργανώσουμε τη συνέχεια από την μεγάλη πανεργατική απεργία της 4ης Φλεβάρη».

Και οι περιπτερούχοι στην απεργία

Το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Σωματείου και του Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η., αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου με κλείσιμο των περιπτέρων και ψιλικών, αντιδρώντας «στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Απεργούμε όλοι μαζί την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 σε όλους τους νομούς της Κρήτης», τονίζουν.

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Μαθητών Δήμου Ηρακλείου

Και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Μαθητών Δήμου Ηρακλείου συμμετέχει στην απεργία στις 4 Φεβρουαρίου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της «απεργούμε για εμάς και τα παιδιά μας».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Σήμερα ο πλούτος και τα υλικά αγαθά αφθονούν, η τεχνολογία και η επιστήμη καλπάζει και για εμάς μεγαλώνει η φτώχεια, ο υποσιτισμός, οι αρρώστιες και η σύγχρονη αμορφωσιά. Έχουμε σχολεία ερείπια, χωρίς δασκάλους και πολλούς μαθητές χωρίς φαΐ, χωρίς φάρμακα, χωρίς εμβόλια. Μαθητές που συχνά εγκαταλείπουν το σχολείο για την επιβίωση κι όχι γιατί «δεν παίρνουν τα γράμματα» όπως θέλουν να μας πείσουν. Δεκαπεντάχρονα παιδιά, εύκολα  θύματα προς εκμετάλλευση και ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια.

Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης - μην ξεχνάμε - οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξήλωσαν όλα τα δικαιώματα που κέρδισαν οι γονείς και οι παππούδες μας με τους σκληρούς, αιματηρούς και πολύχρονους αγώνες τους. Τώρα έρχονται οι "νέοι σωτήρες" ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δώσουν το τελικό κτύπημα σε ό,τι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση και τον δήθεν διάλογο για την παιδεία.

Να μην δεχτούμε να περάσει το νέο ασφαλιστικό! Να δείξουμε την δύναμη μας!

Να μην παραδώσουμε την ασφάλιση μας και των παιδιών μας στα αρπακτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της υγείας.

Λαέ ένα πράγμα να φοβάσαι: μην σου γίνει η μιζέρια συνήθεια!       

Τότε είναι που δε θα σηκώσεις ποτέ κεφάλι!

Να μην δεχτούμε τα λίγα, να μη συνηθίσουμε στα λίγα.

Να πούμε όχι στην ανεργία, τους μισθούς των 500 ευρώ, στην σύνταξη-επίδομα πτωχοκομείου, στις ελάχιστες παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας.

Να είναι ο αγώνας μας ανυποχώρητος και η νίκη μας κληρονομιά και παρακαταθήκη για τα παιδιά μας!», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Σημαντικός ο ρόλος των συνδικάτων Χανίων

Κάλεσμα απευθύνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς Χανίων, στις 4 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.   

«Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, κόβει βάναυσα τις συντάξεις και ενοποιεί τους ασφαλισμένους στην εξαθλίωση. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι η αφετηρία της «διαπραγμάτευσης» με το κουαρτέτο. Αν είναι αυτή η «αφετηρία» της κυβέρνησης καταλαβαίνουμε πόσο χειρότερη θα είναι η κατάληξη...

»Πρόκειται για βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» που συνεχίζει επάξια την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βασική φιλοσοφία του νομοσχέδιου: Ο καθένας είναι «υπεύθυνος για την ασφάλισή του». Αν έχεις περάσει περιόδους στην ανεργία, την μαύρη και ελαστική εργασία, ας πρόσεχες! Ίσως  πάρεις κάποια στιγμή, στα βαθιά γεράματα, μία «σύνταξη» 300 ευρώ.

»Το σχέδιο της κυβέρνησης θα οδηγήσει τους νέους-κυρίως- εργαζόμενους στη  μαύρη και αδήλωτη εργασία και θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς στις σημερινές συνθήκες της μακρόχρονης ανεργίας και της ελαστικής εργασίας κανείς δεν θα προσδοκά να συμπληρώσει  40 χρόνια ασφάλισης για να πάρει μια κάποια σύνταξη!

Τα κυβερνητικά ψέματα δεν πείθουν κανέναν

»Η κυβέρνηση παπαγαλίζει τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο! Σε «5 χρόνια δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις», γιατί υπήρχαν «υψηλές συντάξεις και ανισορροπίες» -κατά το «μαζί τα φάγαμε» του αλησμόνητου κ Πάγκαλου.  Όλοι ξέρουμε ότι τα ταμεία από την αδιανόητη κλεψιά στα αποθεματικά τους, που γίνεται εδώ και δεκαετίες τώρα. Από τα θαλασσοδάνεια που έδιναν στις τράπεζες ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, τα 70 δισ. ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δισ. που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και αυτά που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Από την εφιαλτική ανεργία, που δημιουργεί και γιγαντώνει η κρίση του καπιταλισμού σε όλον τον κόσμο. Από την τεράστια εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα πεντάμηνα και τα Stage ακόμη και στον δημόσιο τομέα.

»Από όλα αυτά το μόνο με το οποίο ασχολείται η κυβέρνηση είναι να τσακίσει την «ασφαλιστική δαπάνη» κατά 1,8 δισ. ευρώ, τσακίζοντας τη ζωή μας.

Δημόσια ασφάλιση, αξιοπρεπή και σύνταξη για όλους 

»Η κυβέρνηση «απειλεί» ότι αν δεν περάσει το ασφαλιστικό θα «διακοπεί το πρόγραμμα» και θα «πέσει». Σπουδαία απειλή! Παλεύουμε να διακοπεί το καταστροφικό αυτό πρόγραμμα και ας βγει η κυβέρνηση  σε πρόωρη σύνταξη! Οι ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού είναι σε πλήρη αντίθεση με τη βάρβαρη λογική του κεφαλαίου, του «κουαρτέτου» και των κυβερνήσεων του. Η κοινωνική ασφάλιση, η περίθαλψη, η αξιοπρεπής σύνταξη είναι κοινωνικά δικαιώματα. Παλεύουμε να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε, που όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει τόσο πιο γρήγορα συγκεντρώνεται στα χέρια  του κεφαλαίου. 

Να μην έρθει καν για ψήφιση - απεργιακή κλιμάκωση τώρα

»Η διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και 3 δεκαετίες. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιβάλει αυτά που θέλανε οι καπιταλιστές, παρά τα χτυπήματα που έφεραν στην κοινωνική ασφάλιση, εξαιτίας των αγώνων του εργατικού κινήματος. Τι ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σήμερα.

»Το αντιδραστικό νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί και να μην ψηφιστεί  με την δύναμη ενός πανεργατικού - παλλαϊκού ξεσηκωμού. Με άμεση κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια, 48ωρη απεργία και παραπέρα κλιμάκωση τώρα, με στόχο να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το καταθέσει, αλλά ακόμα κι αν το φέρει και το περάσει στη Βουλή να αναγκαστεί να το αποσύρει.

»Να αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ' ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:

* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι' αυτό απαιτούμε: πλήρης διαγραφή του χρέους.

*Από  τους  «ισοσκελισμένους  προϋπολογισμούς»,  στο  βωμό  των οποίων  θυσιάζονται  οι  κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι' αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.

* Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι' αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.

* Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).

*  Από  τη μέγγενη του ευρώ  και της ΕΕ, που  βρίσκονται  -χρόνια τώρα, αλλά και  στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι' αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

* Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί Τίποτα απ' όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ' ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:

* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι' αυτό απαιτούμε: πλήρης διαγραφή του χρέους.

* Από  τους  «ισοσκελισμένους  προϋπολογισμούς»,  στο  βωμό  των οποίων  θυσιάζονται  οι  κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι' αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.

* Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι' αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.

* Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).

*  Από  τη μέγγενη του ευρώ  και της ΕΕ, που  βρίσκονται  -χρόνια τώρα, αλλά και  στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι' αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

* Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί

Παλεύουμε για ένα δημόσιο, αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα:

  1. Να ηττηθεί η αντιδραστική ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των αστικών μνημονιακών κομμάτων και των ΕΕ-ΕΚΤ-ΕΜΣ-ΔΝΤ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και τα μνημόνια.
  2.  Η ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα. Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους χωρίς προϋπόθεσες.
  3. Κατώτερη σύνταξη ίση με το βασικό μισθό.  Ανατροπή όλων των περικοπών από το 2009 και μετά σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  4.  Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες (55 για τις γυναίκες), ή στα 30 χρόνια εργασίας. Σύνταξη στα 55 (50 για τις γυναίκες)  για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Μόνο με την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης  μπορεί να υπάρξει άμεση μεγάλη άμεση μείωση της ανεργίας.
  5. Πλήρης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνεργο, ή εργαζόμενο με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας.
  6. Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους. Κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
  7. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος.
  8. Προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών. Όχι στα μέτρα εξόντωσής τους.
  9. Νομιμοποίηση και ίσα ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες.
  10. Ενιοποίηση των δικαιωμάτων όλων προς τα πάνω! Όχι στην διάλυση / κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων για την εξαθλίωση όλων μας!
  11. Όχι στην τραπεζική / επιχειρηματική κλεψιά των αποθεματικών. Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».

Ο αγώνας για ένα αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα συνδέεται άρρηκτα με μια συνολική πολιτική σύγκρουσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Η εμπειρία του δημοψηφίσματος έδειξε ότι μέσα στο κλουβί της ευρωζώνης και της ΕΕ δεν μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο. Γι' αυτό απαιτείται:

?      Απαλλαγή από τη μηχανή του «δημόσιου» χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Παύση πληρωμών-μονομερής πλήρη διαγραφή του χρέους.

?      Ρήξη και έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

?      Ρήξη με τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των «επενδυτών» που επιδιώκουν την ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

?      Εργατικός έλεγχος στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις που μπορεί να εξασφαλίσει ότι εργοδότες και κράτος πληρώνουν τις εισφορές τους και δεν ρημάζουν τον ιδρώτα μας και τα ταμεία μας.

 Μπορούμε να νικήσουμε! Να έχει και ο Τσίπρας την τύχη του Γιαννίτση και των πολιτικών του φίλων!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News