Ειδήσεις

Π.Σκουρλέτης: Στόχος η επαρκής και φθηνή ενέργεια

Η επαρκής και φθηνή ενέργεια που θα υποστηρίξει την στροφή προς την ανάπτυξη είναι το κύριο ζήτημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την ομιλία του στο Athens Energy Forum 2016.

«Η παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα, της κλιματικής αλλαγής και των εξαντλούμενων πόρων, βασίζεται στην ενέργεια περισσότερο από ποτέ. Στην ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και στην ενέργεια ως εμπορεύσιμο αγαθό. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι η διαμόρφωση ενός οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μακροπρόθεσμου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και η υιοθέτηση μιας νέας δομής της ενεργειακής αγοράς, στη βάση της προωθούμενης από την Ευρώπη «Ενεργειακής Ένωσης»

Βασικές παραδοχές του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού είναι η ασφάλεια και διαφοροποίηση του εφοδιασμού από νέες πηγές προμήθειας ενέργειας, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, οι καινοτομίες και η αποθήκευση ενέργειας, η αποδοτικότητα, η εξοικονόμηση, η ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πόρων και ο περιορισμός της ρύπανσης με μείωση της χρήσης του άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ και η αλλαγή του μίγματος καυσίμου με προτεραιότητα στις ΑΠΕ.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη είναι η μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με εμβέλεια από την ΝΑ Ευρώπη έως και την ΝΑ Μεσόγειο.

Ο Υπουργός δήλωσε πως τα δύο ζητήματα που εξετάζονται αυτόν τον καιρό από τριμερή επιτροπή είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, με τον προσφορότερο αποδεκτό τρόπο και η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών κρατών, η οποία θα ξεκινά από Ισραήλ και μέσω της Κύπρου θα καταλήγει στην Ελλάδα και από εκεί στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

 «Πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή που μπορεί να προάγει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, καθιστώντας και τον τομέα της ενέργειας σε στοιχείο σύνθεσης και όχι διαίρεσης, όπως συχνά συμβαίνει στην πράξη. Αυτό τον χαρακτήρα έχει και η καλή συνεργασία που οικοδομούμε στην ευρύτερη περιοχή, τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ιράν, από το οποίο θα εισάγουμε εκ νέου αργό πετρέλαιο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα και γενικότερα την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ιράν, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα με τον Ιρανό Αναπληρωτή Υπουργό Πετρελαίου, τον κύριο Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια, επιβεβαιώνοντας την καλή θέληση και τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρονται.» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Σχόλια