Ειδήσεις

Διέρρευσε απόρρητο έγγραφο για το Κυπριακό

Διέρρευσε το απόρρητο έγγραφο προς τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τις εκτιμήσεις του προέδρου Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, το οποίο δόθηκε χθες στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η διαρροή έγινε στην ιστοσελίδα "sigma live" χθες βράδυ και σήμερα το έγγραφο δημοσιεύεται σε εφημερίδες.

Είναι πολύ λυπηρό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοδουλίδης, να διαπιστώνεται για άλλη μια φορά η αδυναμία τήρησης του απορρήτου και σεβασμού της αρχής της εμπιστευτικότητας. Επίσης, σημείωσε ότι είναι άξιο απορίας «σε τι πραγματικά αποσκοπούν ορισμένοι μέσα από τέτοιες πρακτικές, που πλήττουν όχι μόνο την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και τη διαπραγματευτική της ισχύ».

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι υποχρεωμένος να επανεξετάσει το θέμα παροχής εγγράφων στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και αντ' αυτού να συνεχιστεί η υφιστάμενη τακτική, βάσει της οποίας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μπορούν να μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο και επί τόπου να μελετούν όλα τα σχετικά έγγραφα».

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του προς τον γγ του ΟΗΕ ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει τα ακόλουθα:

«Είναι πολύ καλά γνωστό ότι από τον Μάιο έχουμε επιτύχει κοινή αντίληψη σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την πρόοδο παραμένουν ακόμη διαφορές σε όλα τα κεφάλαια. Και βάσει των όσων θα αναφερθώ στη συνέχεια πιστεύω ότι -παρά την περί αντιθέτου ελπίδα μας- δεν θα παρουσιάσουμε μια εικόνα η οποία δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και θα αποφύγουμε να δημιουργήσουμε προσδοκίες ότι είμαστε πολύ κοντά στη λύση.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν θέματα στα οποία έστω και αν φτάσουμε σε συναντίληψη, οι περιπλοκότητες που σχετίζονται την εφαρμογή της λύσης, χρειάζονται χρόνο και προσεχτικό προγραμματισμό, ώστε να αποφευχθούν κενά ή εποικοδομητικές ασάφειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τη βιωσιμότητα της λύσης.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησαν να δώσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, προσπάθεια που άρχισε μόλις πρόσφατα. Παρόλα αυτά είναι φυσιολογικό, όπως σε όλες τις μελέτες, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθούν.

Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της λύσης πριν παρουσιαστεί στον λαό. Επιπλέον, είναι προφανές ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν για τις αποζημιώσεις, θα είναι κατά πολύ λιγότερα αν η εδαφική αναπροσαρμογή είναι σημαντική και ο αριθμός των προσφύγων-ιδιοκτητών που επιστρέφουν είναι σημαντικός.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο πρόεδρος ανέφερε στον γγ πως την ίδια ώρα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι την πρώτη μέρα της λύσης θα υπάρχουν άμεσα οφέλη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, μεταξύ άλλων: Η συμμετοχή στην Κυβέρνηση, το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων, η οικονομική έκθεση (νόμιμη λειτουργία τραπεζών, απευθείας εμπόριο κτλ).

Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαιότητα και ισχυρή απόδειξη για κάτι τέτοιο και για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ότι δηλαδή θα έχει θετική επίδραση αμέσως η συμφωνία.

Είναι σημαντικό ότι την πρώτη μέρα της λύσης θα πρέπει ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων να αποχωρήσουν. Αυτό θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη βούληση για λύση από μέρους του πληθυσμού.

Συνεπώς, όπως είναι προφανές, για την άμεση εφαρμογή των πιο πάνω από την πρώτη μέρα θα χρειαστεί προσεκτική δουλειά, η οποία θα διαρκέσει μήνες. Οι πιο πάνω αναφορές μου στοχεύουν να ξεκαθαρίσουν ότι χρειαζόμαστε χρόνο. Πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι και να παρουσιάσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο στον λαό, χωρίς ελλείψεις, κενά, ασάφειες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή. Διαφορετικά ρισκάρουμε την πιθανότητα να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που θα διενεργήσουμε.

Από την πλευρά μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστώ με τον Μουσταφά Ακιντζί, όσο το δυνατό γρηγορότερα να πετύχουμε συμφωνία και εντός του 2016».

Σχόλια