Ειδήσεις

Χαμός με το Τamiflu- Δωρεάν είπε ο υπουργός αλλά...

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού,  προκάλεσαν τα αυξημένα κρούσματα γρίπης το τελευταίο διάστημα, οπότε η απόφαση να δίδονται από τα φαρμακεία δωρεάν τα αντιικά φάρμακα TAMIFLU, κρίθηκε μονόδρομος, αλλά μόνο στα λόγια.

Ο υπουργός πριν από 3 ημέρες με στόχο να αναχαιτιστεί το κύμα της γρίπης και με δεδομένο ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 30 (εκ των οποίων  τέσσερις κατέληξαν πριν προλάβουν να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) ανακοίνωσε αυτή την απόφαση, δίχως όμως αμέσως μετά να προωθηθεί κάποια εγκύκλιος προς τους φαρμακοποιούς για το πώς θα γίνει η δωρεάν διάθεσή του.

Όπως τόνισε η κ. Κάλλια Σκουλά Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου «Δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε οδηγία σχετικά με το Tamiflu. Το δίνουμε στην κανονική του τιμή.  Εμείς για να διαθέσουμε το φάρμακο δωρεάν θα πρέπει να ενημερωθούμε συγκεκριμένα, κάτι που δεν έχει γίνει. Πώς θα τα δώσουμε; Θα το συνταγογραφούν οι γιατροί ; Θα έρχονται και θα το παίρνουν οι ασθενείς; Καταρχάς νομίζω ότι και η ΗΔΙΚΑ πρέπει να ενεργοποιηθεί προκειμένου να οριοθετήσει με 0% τη συμμετοχή για τους ασθενείς».

Η τιμή του

Τα Tamiflu στην αγορά κυκλοφορούν σε δύο σκευάσματα. Των 75mm και των 45mm. Το ένα στοιχίζει 17,67 και το άλλο 17,93 που πρέπει να καταβάλει ο ασθενής για να τα προμηθευτεί.

Η απόφαση του υπουργού

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας, τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται με σκοπό? την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών από? τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού? κινδύνου.

Λόγω της έξαρσης της επιδημίας, ο υπουργός παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου την ισχύ παλαιότερης απόφασης, η οποία αφορούσε τη χορήγηση των παραπάνω σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία οσελταμιβι?ρη και ζαναμιβι?ρη, αντίστοιχα.

Ποιοι είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου

Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου (παρατίθεται πιο κάτω), στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι εξής:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

- Μεταμόσχευση οργάνων

- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Νευρομυϊκά νοσήματα

- Έγκυες

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).

Σχόλια