Ειδήσεις

Ιός Ζίκα: Ξεκινούν έρευνες για εμβόλιο

Ξεκινά η έρευνα για εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα, σύμωνα με το τμήμα εμβολίων του γαλλικού φαρμακευτικού ομίλου Sanofi Pasteur.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) και ο ΠΟΥ εξέφρασε φόβους για την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών λόγω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο από το 2015 και ευνοεί την κλιματική αλλαγή.

Η Sanofi επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι θα στηριχθεί "στην επιτυχία που είχαν εμβόλια που έχει παρασκευάσει κατά παρόμοιων ιών", όπως αυτό κατά του δάγγειου πυρετού.

"Η Sanofi Pasteur ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του ιού Ζίκα, το οποίο αιτιολογείται από την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η νόσος και τον κίνδυνο των ιατρικών επιπλοκών", δήλωσε ο Νίκολας Τζάκσον, διευθυντής του τμήματος Έρευνας του Sanofi Pasteur, το οποίο θα αναλάβει το σχέδιο για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα.

Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα και, όπως προειδοποίησε ο ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, ο ιός εξαπλώνεται με "εκρηκτικό τρόπο" στην Αμερική, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν 3 με 4 εκατομμύρια κρούσματα το 2016.

Ωστόσο η παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα μπορεί να χρειαστεί χρόνια, όπως σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση των Αλλεργιών και των Μολυσματικών Νόσων (NIAID) Άντονι Φάουσι, ο οποίος έκρινε ωστόσο ως πολλά υποσχόμενες τις σημερινές προσεγγίσεις στον τομέα της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια