default-image

Στους δρόμους και οι αγρότες της Γαλλίας

Κόσμος
Στους δρόμους και οι αγρότες της Γαλλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες της Γαλλίας και μάλιστα απειλούν να φτάσουν μέχρι την πρωτεύουσα.

Οι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ δρόμους στην περιοχή Grand Ouest της Γαλλίας, προσπαθώντας να στείλουν το μήνυμα στις Αρχές, για την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης: Τα χρέη στις τράπεζες έχουν γίνει δυσβάσταχτα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, οι πτωχεύσεις όλο και πιο συχνές. Βασικό αίτιο της κρίσης, θεωρείται η συνεχής πτώση των τιμών στο γάλα, στο βόειο κρέας και ιδιαίτερα στο χοιρινό κρέας, σε αντίθεση με την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ιδιαίτερα για τους χοιροτρόφους, θεωρείται ότι το εμπάργκο στη Ρωσία, έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, και αυτό παρ' ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για να μπουν στην κινέζικη αγορά.

Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί ζητούν άμεσα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τα 700 εκατομμύρια Ευρώ που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο, στα οποία προστέθηκαν άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ, την περασμένη εβδομάδα.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τους περίπου 42.000 αγρότες που αναγνωρισμένα βρίσκονται στα όρια πτώχευσης, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Γεωργίας, Στέφαν Λε Φολ.

Οι αγρότες απειλούν, ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με δράσεις κατά των σούπερ μάρκετ τις ερχόμενες μέρες, εάν δεν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες τροφίμων και τους μεγάλους διανομείς το θέμα του καθορισμού των τιμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News