Ειδήσεις

Ηράκλειο: Μαζικά λουκέτα σε φροντιστήρια

Τραγικές είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά τη λειτουργία φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και στο Ηράκλειο.

Χαρακτηριστικά είναι  τα στοιχεία από την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO, που δείχνουν ότι ενώ το 2007 τα μέλη του Συλλόγου στο Ηράκλειο ήταν 192, τα τελευταία 8 χρόνια, παρά τις προσθήκες νέων μελών, ο αριθμός τους φτάνει συνολικά τα 136 μέλη.

«Τα φροντιστήρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει στρατιές άνεργων συναδέλφων μας που δεν κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους» εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών  PALSO στο Ηράκλειο κ. Γιώργος Χατζηδάκης.

Ένας επιπλέον «βραχνάς» όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, είναι και η καθυστέρηση με την οποία λαμβάνουν τα χρήματά τους οι επαγγελματίες του χώρου.

«Ένα ποσοστό γονιών, που ξεπερνάει το 30% δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές. Δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται, η κρίση όλους μας έχει γονατίσει, όμως αντιλαμβάνεστε ότι αν έχει ένα τέτοιο ποσοστό που καθυστερεί και ένα 10% περίπου που δεν πληρώνει ποτέ, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Τα μεγαλύτερα "θύματα" αυτής της κατάστασης είναι τα φροντιστήρια που διδάσκουν γλώσσες εκτός Αγγλικών που είναι η πιο δημοφιλής και στο Ηράκλειο. Ιδιοκτήτες φροντιστηρίων που έκαναν μαθήματα γερμανικών, γαλλικών κλπ άρχισαν από το 2008 και μετά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Την ώρα που τα φροντιστήρια βάζουν λουκέτο, «θεριεύουν» όπως λένε οι γνωρίζοντες τα ιδιαίτερα. Ειδικά μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που είχε ανοίξει η συζήτηση  για τη φορολόγηση, ο αριθμός των οικογενειών που επέλεξε ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών για τα παιδιά τους ήταν μεγάλος.

«Όσο έμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο, τόσο χάναμε από τα φροντιστήρια μαθητές. Οι γονείς ήθελαν μια ασφάλεια, οικονομική ασφάλεια εννοώ, που δεν μπορούσαμε να τους εξασφαλίσουμε αν από το 12 πηγαίναμε στο 20% ή κατέβαινε στην πολιτεία καμιά άλλη φαεινή ιδέα. Στα ιδιαίτερα που έχουν πολλαπλασιαστεί, σου λέει ο γονιός «ξέρω την τιμή δίχως αποκλίσεις», σου λέει και ο καθηγητής «μπορώ να κάνω καλύτερη τιμή» ειδικά αν δεν κόβει αποδείξεις,(που είναι και η συνηθέστερη πρακτική)» λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου PALSO στο Ηράκλειο.

«Είναι αυτό που ονομάζω αθέμιτο πλεονέκτημα, αυτό που έχουν οι άνθρωποι που κάνουν «μαύρα» ιδιαίτερα. Ένα αθέμιτο πλεονέκτημα που ενισχύεται όχι μόνο με την ανοχή αλλά και τη συνέργεια της ίδιας της πολιτείας που τόσα χρόνια δεν κάνει κάτι για να περιορίσει το φαινόμενο, προσποιούμενη ότι δεν  ξέρει».

Μία ακόμη παράμετρος είναι και οι  τιμές που έχουν τα τελευταία χρόνια «ρίξει»  τα φροντιστήρια.

Από 1500-1600 ευρώ για το Lower πριν από κάποια χρόνια, σήμερα σε φροντιστήρια οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται από 900-1200 ευρώ.  

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραίτη

Σχόλια