Ειδήσεις

Η Κρήτη θωρακίζεται απέναντι στον ιό "Ζίκα"

Την ώρα που η έντονη δραστηριότητα του ιού Ζίκα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για τρομακτική εξάπλωση του ιού ακόμη και στην Ευρώπη , οι αρχές του νησιού λαμβάνοντας υπόψιν και την παροιμία ¨των φρονίμων τα παιδιά…"ξεκίνησαν ήδη  ενεργό δράση καθιστώντας την ίδια ώρα σαφές ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα ανησυχίας απέναντι σε αυτόν τον νέο εφιάλτη που έχει χτυπήσει την πορτα της υφηλίου.

Φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλο το νησί που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δηλαδή από αρχές Μαρτίου αντί για Απρίλιο και Μάϊο που ίσχυε μέχρι και πέρυσι , σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το νησί και με το δεδομένο μάλιστα ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένο κουνούπι, αν και προς το παρόν στην χώρα μας σε αντίθεση με άλλες χώρες της Γηραίας Ηπείρου δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα του ιού.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκο Καμπάνη "επισπεύδονται οι διαδικασίες για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο γίνεται με πιστώσεις της Περιφέρειας και επιβλέπεται από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν περιοχές και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης  ενώ τον πρώτο λόγο θα έχουν περιοχές όπου ως γνωστόν έχουν εντοπιστεί εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών όπως για παράδειγμα στο Ηράκλειο οι περιοχές του Γιόφυρου και του Ξηροπόταμου".

Ενώ απο την πλευρά του όπως τονίζει ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λουμπούνης, δεν χρειάζεται πανικός."Επειδή  ωστόσο το πρόβλημα των κουνουπιών αφορά την υγεία όλων μας και την ποιότητα της ζωής μας συστήνω την τήρηση μέτρων υγιεινής και κυρίως μεθόδων που θα συμβάλλουν στην αποφυγή οχλήσεων από τα τσιμπήματα των κουνουπιών αλλά και στην προφύλαξη από τον κίνδυνο ασθενειών.Να επισημανθεί ότι μεταξύ των μέτρων που πρέπει από την πλευρά τους να λάβουν οι πολίτες είναι , η χρηση της σίτας είτε σε σπίτια, είτε σε εξοχικά ,είτε σε επιχειρήσεις ,  η εξουδετέρωση των ενδοοικιακών και περιοικιακών εστιών ,που είναι κάθε ποσότητα στάσιμου νερού, όπως άχρηστα πηγάδια, χαντάκια, ανοικτές αποχετεύσεις, φραγμένες υδρορροές, ντεπόζιτα, βαρέλια, δεξαμενές, δοχεία και άλλα αντικείμενα, που ενδέχεται να συγκρατήσουν νερό, καθώς και οι αγωγοί αερισμού βόθρων."

Ο Ζίκα έφθασε και στην Ευρώπη

Πάντως ξεκινά η έρευνα για εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα, σύμωνα με το τμήμα εμβολίων του γαλλικού φαρμακευτικού ομίλου Sanofi Pasteur.

Κρούσματα του ιού Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο από το 2015, εντοπίστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο ιός, που πιστεύεται ότι προκαλεί σοβαρές δυσμορφίες στα έμβρυα, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες από την περασμένη εβδομάδα: τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Δανία και την Ελβετία.

Μέχρι στιγμής, στους ασθενείς δεν περιλαμβάνεται καμία εγκυμονούσα.

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, ούτε θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική.

Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση και εξάνθημα. Έχουν καταγραφεί δύο είδη σοβαρών επιπλοκών, κυρίως σε έμβρυα που μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές ή δυσμορφίες

Ρεπορτάζ :Βάλια Μπούη

Σχόλια