default-image

"Μαντού" ούτε για δείγμα, ανεμβολίαστα τα Κρητικόπουλα

Κρήτη
"Μαντού" ούτε για δείγμα, ανεμβολίαστα τα Κρητικόπουλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη και αν έχουν περάσει τόσοι μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς , χιλιάδες νήπια και μαθητές στην Κρήτη παραμένουν εκτεθειμένοι απέναντι στο μικρόβιο της φυματίωσης καθώς οι ελλείψεις που καταγράφονται στην κεκαθαρμένη φυματίνη η οποία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών (η γνωστή σε όλους δοκιμασία Mantoux)είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές .

Ως γνωστόν στα νοσοκομεία εδώ και μήνες υπάρχουν τραγικές ελλείψεις του δοκιμαστικού τεστ Μαντού, με αποτέλεσμα οι γονείς των νηπίων που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς να τηλεφωνούν συνεχώς στο αντιφυματικό ιατρείο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου ρωτώντας να ενημερωθούν και να μάθουν εάν τελικά μπορούν να επισκεφθούν το ιατρείο  για να υποβληθούν τα παιδιά τους στο αναγκαίο διαγνωστικό τεστ και αν τελικά διατρέχουν κίνδυνο που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Εμβόλιο ούτε για δείγμα είναι η απάντηση που παίρνουν με τους γιατρούς ωστόσο να σπεύδουν να τους καθησυχάζουν αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί. Μάλιστα  σύμφωνα με ενημέρωση από το Τμήμα Εμβολιασμού του Αντιφυματικού Ιατρείου του Βενιζέλειου , το κακό φέτος με τα παιδικά εμβόλια έχει παραγίνει, καθώς όπως υπογραμμίζεται είναι η πρώτη φορά που έχει σημειωθεί τόσο μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα παιδιά όχι μόνο σε παιδικούς σταθμούς αλλά και σε δημοτικά σχολεία και μάλιστα μεγαλύτερων τάξεων εκτός της πρώτης δημοτικού να παραμένουν ανεμβολίαστα.

«Ο εμβολιασμός είναι πλημμελής εδώ και 2 με 2,5 χρόνια» τονίζει ο γιατρός δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης , «και όσο περνάει ο καιρός το φαινόμενο θα μετατίθεται και σε παιδιά μεγαλύτερων τάξεων . Αρκεί να σας πως ότι σε πολλά σχολεία του Ηρακλείου το εμβόλιο της Μαντού δεν έχει γίνει ούτε πρόπερσι, με αποτέλεσμα να είναι ανεμβολίαστοι μαθητές της τρίτης τάξης δημοτικού ακόμη και της τέταρτης δημοτικού με τα σχολεία της ενδοχώρας κυρίως να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Ενθαρρυντικό ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχει νεότερη ανακοίνωση από τον Υπουργείο Υγείας ότι τις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΤΕΡ θα χορηγήσει 150.000 δόσεις του δοκιμαστικού τέστ(φυματινη) για τα νήπια και 40.000 δόσεις του αντιφυματικού εμβολίου BCG σε πανελλήνιο επίπεδο. Και αυτό γιατί ήρθαν οι ανάλογες ποσότητες από το εργαστήριο της Δανίας , το οποίο και ευθύνεται για την τεράστια καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί φέτος με τα εμβόλια. Το θέμα βέβαια έχει φτάσει μέχρι την βουλή με τους βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων : «Προκαλεί βέβαια εντύπωση ότι, εφόσον ευσταθούν οι αιτιάσεις για μειωμένη παραγωγή, η παραγωγός εταιρεία είναι ξαφνικά έτοιμη να παράσχει 150.000 φιαλίδια σε τόσο μικρό διάστημα, τη στιγμή που για ολόκληρο το 2015 είχε αποστείλει λιγότερα από 6.000 φιαλίδια φυματίνης και για το 2014 περί τα 20.000, σύμφωνα με σχετική επιστολή του Ινστιτούτου Παστέρ».

Η εικόνα που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου

Σύμφωνα πάντως με τον υπεύθυνο του Δήμου Ηρακλείου για τους παιδικούς σταθμούς Γιώργο Βουρεξάκη , φέτος σε σχέση με τις προηγούμενές χρονιές ο αριθμός των παιδιών που είναι ανεμβολιάστα έχει εκτοξευτεί στα ύψη και μάλιστα υπολογίζεται ότι από τα 1800 παιδιά που φιλοξενούνται και αφορούν είτε σε  νέες εγγραφές, είτε σε επανεγγραφές, τα 1000 δεν έχουν επισκεφθεί το αντιφυματικό ιατρείο του Βενιζέλειου Ηρακλείου .Ενώ μπορεί ο μέσος όρος των παιδιών να αγγίζει το 50-60% ωστόσο υπάρχουν και παιδικοί σταθμοί όπου το ποσοστό εκτοξεύεται στο 80-90%.

Και σε όλα τα παραπάνω βέβαια να προστεθεί και το γεγονός ότι σε λίγους μήνες ,Απρίλιο Μάιο ξεκινάει η νέα παρτίδα εγγραφών στους παιδικούς γεγονός που σημαίνει ότι ένας νέος επιπλέον αριθμός παιδιών θα μπεί σε αυτήν την διαδικασία

Καθησυχάζουν οι αρμόδιοι

Από την πλευρά του ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης εμφανίζεται καθησυχαστικός . Ο κ. Μανόλης Λουμπούνη υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «οι γονείς ανησυχούν άδικα, γιατί ακόμη και το εμβόλιο να γίνει , αυτό δεν προφυλάσσει από την συγκεκριμένη ασθένεια. Φυματίωση έχει να παρουσιαστεί αρκετά χρόνια στην χώρα μας και μόνο παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους ηλικιωμένους που έχουν νοσήσει θα πρέπει να επισκεφθούν τον παιδιάτρο για να τους χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία κα να διαπιστωθεί αν είναι θετικοί στη Μαντού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα νοσήσουν.»

Ο γιατρός διαμηνύει ακόμη ότι  «ακόμη και παιδιά που δεν είναι Ελληνόπουλα είτε μιλάμε για παιδιά μεταναστών είτε για παιδιά που μένουν σε καταυλισμό , δεν υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν το μικρόβιο της φυματίωσης .»

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στην Κρήτη δεν έχει προσβληθεί παιδί από φυματίωση εδώ και πολλά χρόνια ,ενώ από την πλευρά τους τα νοσοκομεία έχουν μια μικρή ποσότητα από το συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο όμως κρατάνε φυλαγμένο στα αποθέματά τους για κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις ασθενών, όπου απαιτείται η άμεση χορήγησή του.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News