Ειδήσεις

"Νεκρή" ημέρα η 4η Φεβρουαρίου για όλη τη χώρα

Δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει δηλώσει συμμετοχή στη μεγάλη γενική απεργία της Πέμπτης - Ακόμα και επιχειρηματίες βάζουν λουκέτο για το ασφαλιστικό. H συμμετοχή φορέων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για μεθαύριο Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ολοένα και αυξάνεται, προϊδεάζοντας για το κλίμα παράλυσης που θα επικρατήσει εκείνη την ημέρα σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο, μεθαύριο οργανώνονται δύο συγκεντρώσεις: αυτή που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στις 10 το πρωί, καθώς και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η οποία θα λάβει χώρα την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας. Οι διοργανωτές τονίζουν πως στόχος είναι η συμμετοχή να είναι μεγαλειώδης, ως μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα μέτρα που αφορούν στο ασφαλιστικό και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους.

Συμμετοχή στην απεργία, προκειμένου να απαντήσουν δυναμικά, όπως αναφέρουν, στη συνεχιζόμενη αφαίμαξη του εισοδήματός τους και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, έχουν δηλώσει οι εξής: Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΝΗ, ΟΕΒΕΝΧ, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Συμβολαιογράφων, Εμπορικός Σύλλογος και Ομοσπονδία Εμπόρων, με αποτέλεσμα τα εμπορικά καταστήματα εκείνη την ημέρα να παραμένουν κλειστά.

Επίσης, το Συντονιστικό Αγροτών - ΟΑΣΝΗ, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων - Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., η Ένωση Πυροσβεστικού Σώματος - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, η Ένωση Λιμενικού Σώματος, ο Σύλλογος Αλιέων, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, το Υπεραστικό-Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

«Απορρίπτουμε πλήρως το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου», βροντοφώναξαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που προχώρησαν οι διοικήσεις και τα μέλη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Οι φορείς του τόπου θεωρούν πως μόνιμη λύση για το ασφαλιστικό θα δοθεί μόνο μέσω άμεσων μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και συνακόλουθης μείωσης της ανεργίας. Υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προηγηθούν πριν από οποιαδήποτε μελέτη επίλυσης του ασφαλιστικού, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αποτελεσματικότητά τους και τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρουν στο σύστημα, προχωρούν σε κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τη μεγάλη γενική απεργία της Πέμπτης.

Χωρίς Αστικό ΚΤΕΛ

Σημειώνεται ότι το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου θα εκτελέσει κανονικά τα δρομολόγια έως τις 10 το πρωί της Πέμπτης, προτού τραβήξουν χειρόφρενο.

Μόνο μαθητές

Την ημέρα της απεργίας, το ΚΤΕΛ θα πραγματοποιήσει μόνο τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών, ενώ συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Εμπόρων Οπωρολαχανικών Ηρακλείου, η Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Δήμου Φαιστού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων.

Νέα 48ωρη

Νέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου προκήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ενώ παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου αποφάσισε η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Τέλος, σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι δημοσιογράφοι από τις 6 αύριο το πρωί έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Χωρίς βενζίνη

Να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με καύσιμα, ώστε να μην ξεμείνουν, θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα οι καταναλωτές, μιας και μεθαύριο Πέμπτη θα μπει λουκέτο στα πρατήρια και της Κρήτης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που εξήγγειλε για τις 4 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια