Ειδήσεις

Θολό τοπίο για τα έργα στην πλατεία

"Φωτιές" άναψαν πριν από λίγο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου οι πρόσφατες εργασίες που έγιναν από τον Δήμο στην πλατεία Ελευθερίας.

Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κ. Ηλίας Λυγερός, ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες αιχμές για εν κρυπτώ χειρισμούς και αδιαφανείς διαδικασίες από πλευράς της δημοτικής Αρχής.

«Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουμε ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου, αν υπάρχει μελέτη, αν έχει εγκριθεί η μελέτη, ή προϋπολογισμός, και από ποιον τελικά εκτελέστηκαν οι εργασίες. Αν εκτελέστηκαν δηλαδή από τον Δήμο με αυτεπιστασία ή από κάποιον τρίτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγερός.

«Ακόμα κι αν το έργο έγινε με αυτεπιστασία, δηλαδή από τις υπηρεσίες του Δήμου και όχι από εργολάβο», σημείωσε ο κ. Λυγερός, «δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες βάσει του νόμου διαδικασίες».

Όπως ανέφερε «βάσει νόμου απαιτείται εγγραφή του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου. Επίσης απαιτείται εκπόνηση τεχνικής μελέτης και έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία την αποκεντρωμένη διοίκηση. Όλα αυτά που υπάρχουν; Δεν τα έχουμε δει; Και γι αυτό κάνουμε λόγο για μη σύννομες διαδικασίες», υπερτόνισε ο κ. Λυγερός.

Απαντώντας στον επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης ισχυρίστηκε πως όλες οι παραπάνω διαδικασίες έχουν τηρηθεί κανονικά. Όπως είπε «οι εργασίες που έγιναν στην πλατεία Ελευθερίας είχαν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο έργο για τη συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, πάρκων και ενετικών τειχών, προϋπολογισμού 120 χιλιάδων ευρώ, που είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου εγείρει πάντως, κάποια ερωτηματικά διότι στα έργα με αυτεπιστασία, η νομοθεσία, όπως ανέφερε και ο κ. Λυγερός, ορίζει ρητά πως θα πρέπει να έχουν ενταχθεί με ξεχωριστούς κωδικούς στον προϋπολογισμό του ΟΤΑ και να έχουν λάβει εγκρίσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες που εκτελούνται. Ερωτηματικά μένουν και ως προς τη χρήση του ειδικού μηχανήματος με το οποίο τρίφτηκε το μάρμαρο στην πλατεία Ελευθερίας για να μην είναι πλέον ολισθηρό.

Ο κ. Μαμουλάκης υποστήριξε πως το μηχάνημα παραχωρήθηκε εθελοντικά από ιδιώτη στον δήμο. Ο κ. Λυγερός ωστόσο εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το πώς προέκυψε και υλοποιήθηκε αυτή η παραχώρηση, χωρίς μάλιστα, όπως σημείωσε ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφορικά με το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας τα ερωτηματικά είναι πελώρια, καθώς τέτοια εξειδικευμένα μηχανήματα έχουν στην κατοχή τους λίγοι εργολάβοι στο Ηράκλειο, οπότε ο αντιδήμαρχος θα πρέπει να εξηγήσει ποιος με ονοματεπώνυμο εργολάβος σε συνθήκες κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα διαθέτει "εθελοντικά" (δηλαδή δωρεάν) ένα τέτοιο μηχάνημα και έναντι αν υπάρχει, ποιου μελλοντικού αντιτίμου; Υπό αυτή την έννοια το ονοματεπώνυμο, του "εθελοντή" εργολάβου έχει ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί, για να δούμε την όποια τυχόν συμμετοχή του σε μελλοντικά έργα του δήμου Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV", δεκαπέντε ημέρες μετά την αρχική ερώτηση Λυγερού έσπευσε για πρώτη φορά να αναφερθεί σε εργασίες με αυτεπιστασία χωρίς όμως να παραπέμψει στα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτεί η νομοθεσία καλύπτοντας έτσι τον αντιδήμαρχο.

Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια