default-image

Στη Φλωρεντία "ταξιδεύει" το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι

Κρήτη
Στη Φλωρεντία "ταξιδεύει" το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Ιταλία αναχωρεί αύριο, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, ρεθεμνιώτικη αποστολή, στην οποία συμμετέχουν η  Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κα Πέπη Μπιρλιράκη - Μαμαλάκη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κ. Κώστας Ηλιάκης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού κ. Στέλιος Σαμψών και η Μιχελιδάκη - Ρακιντζή Αιμιλία από το Γραφείου Τύπου Δήμου Ρεθύμνου & μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα διπλωματικής διατριβής «Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι».

Η συμμετοχή του Ρεθύμνου προέκυψε κατόπιν αποδοχής εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης και της ΚΕΔΗΡ της πρόσκλησης συμμετοχής που απηύθυναν οι διοργανωτές του 1ου Διεθνούς Συμποσίου  με θέμα «Διάλογος μεταξύ Πολιτισμών - Καρναβάλια στον κόσμο», στην ΚΕΔΗΡ, το οποίο, σημειωτέον, συνδιοργανώνεται από πλήθος διεθνών, έγκυρων θεσμικών φορέων, στη Φλωρεντίας της Ιταλίας, κατά το διάστημα   2-7 Φεβρουαρίου 2015.  

Ενδεικτικά  αναφέρονται  μερικοί εκ των διοργανωτών: το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Κολομβίας, το Ίδρυμα  Romualdo del Bianco, Διεθνές Ινστιτούτο «Η ζωή πέρα από τον Τουρισμό» με έδρα τη Φλωρεντία, το Πανεπιστήμιο του Ναρίνο της Κολομβίας, τα ΙΚΟΜΟΣ Περού, το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια,  το Πανεπιστήμιο της  Μποκοτά,   το Ίδρυμα Καρναβαλιού  του Βιαρέτζιο, το Ανώτατο Ινστιτούτο θρησκευτικών επιστημών της Ιταλίας κ.α.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο Διεθνές Συμπόσιο θα εκπροσωπηθεί από το Ρέθυμνο όλη η Ελλάδα μια και είμαστε η μοναδική πόλη της χώρας που συμμετέχει στις εργασίες του.

Η συμμετοχή του Ρεθύμνου έχει ήδη συμπεριληφθεί στο επίσημο Πρόγραμμα, με ομιλήτρια την  Αντιδήμαρχο κ Μπιρλιράκη Πέπη και θέμα: «Η φιλοσοφία του  Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού,  του Καρναβαλιού της Κρήτης».

Η κα Μπιρλιράκη θα παρουσιάσει τα Αγγλικά, με παράλληλη προβολή αντιπροσωπευτικών διαφανειών, την μακραίωνη διαδρομή και αντοχή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στο χρόνο, τη μετεξέλιξη του στη σημερινή σύγχρονή του μορφή, το κοινωνικό του αποτύπωμα στην πόλη και τους ανθρώπους της, ως θεσμό που συνέχει, κοινωνικοποιεί, κινητοποιεί σε δημιουργική σύμπραξη όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και μεταμορφώνει την πόλη σε μια μεγάλη παρέα που καταθέτει με Εθελοντισμό και αισθήματα Αλληλεγγύης, τα πιο ισχυρά, ανθρώπινα αποθέματα της.

Στη ομιλία συμπεριλαμβάνεται και η οικονομική διάσταση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, ως πολιτιστικό γεγονός που προσφέρει μια αναγνωρίσιμη τονωτική οικονομική ένεση στην αγορά του Ρεθύμνου στην καρδιά της χειμερινής περιόδου.  Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει εξάλλου και στη συμβολή του ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στην εν γένει προβολή του Ρεθύμνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο σε επίπεδο πολιτισμού και παράδοσης, όσο και στην ανάδειξη της πόλης μας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό,  κατά την περίοδο των Απόκρεων.

Η Αντιδήμαρχος θα παρουσιάζει το Ρέθυμνο και το Καρναβάλι του, την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Φλωρεντία τις 3 πρώτες  ημέρες και θα συνεχιστούν στη γειτονική της πόλη Βιαρέτζιο.

Τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου θα σηματοδοτήσει η Μεγάλη Παρέλαση των Ομάδων και Αρμάτων στο Βιαρέτζιο.  Στο μεσοδιάστημα η κα Μπιρλιράκη και οι συμμετέχοντες στην αποστολή θα μεταβούν στη Βενετία, για μία ημέρα, προκειμένου να έχουν ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις με τους διοργανωτές του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού και με εκπροσώπους του Προγράμματος Marco Polo  στο οποίο συμμετέχει και η δική μας πόλη.

Ελπίζεται ότι η συμμετοχή του Ρεθύμνου, ως μοναδικής πόλης από την Ελλάδα που λαμβάνει μέρος  στη Διεθνή αυτή συνάντηση, η οποία έχει πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και τουριστικό χαρακτήρα,  θα κομίζει σημαντικά οφέλη τόσο στη διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού όσο, κυρίως, στη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας, με εκπροσώπους πολιτισμού και τουρισμού, σημαντικών φορέων και θεσμών απ' όλο τον κόσμο.  

Η αποστολή θα επιστρέψει στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News