default-image

Νέα δεδομένα για το μητρικό θηλασμό

Υγεία
Νέα δεδομένα για το μητρικό θηλασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σειρά αποδείξεων που ενισχύουν σημαντικά όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το θηλασμό και την σπουδαιότητά που σχετίζεται με την μείωση της παιδικής θνησιμότητας έρχονται μέσα από μια σειρά μελετών που δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Επί της ουσίας πρόκειται για στοιχεία που αποδεικνείουν ότι η βελτίωση των πρακτικών μητρικού θηλασμού θα μπορούσε να σώσει τις ζωές πάνω από 820.000 παιδιών το χρόνο, τα 9 στα 10 από αυτά, βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Επίσης με την αύξηση του μητρικού θηλασμού θα μπορούσε να αποτραπεί το ήμισυ σχεδόν των περιστατικών διάρροιας και το ένα τρίτο των λοιμώξεων του αναπνευστικού - τις δύο κύριες αιτίες θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών.

Οι μελέτες Lancet δείχνουν επίσης ότι για κάθε χρόνο που μια μητέρα θηλάζει, ο κίνδυνος της ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου του μαστού μειώνεται κατά 6%. Τα τρέχοντα ποσοστά θηλασμού ήδη προλαμβάνουν σχεδόν 20.000 θανάτους από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί με βελτιωμένες πρακτικές του μητρικού θηλασμού. Η μεγαλύτερη διάρκεια μητρικού θηλασμού συνδέεται επίσης με τη μείωση του καρκίνου των ωοθηκών.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Τομέα Διατροφής της UNICEF Werner Schultink: «Επενδύοντας στο μητρικό θηλασμό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών και των παιδιών και στις οικονομίες τόσο των πλούσιων όσο και των φτωχών χωρών.

Η Σειρά Lancet επιβεβαιώνει τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τις γυναίκες και τα παιδιά τόσο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου, όσο και σε αυτές υψηλού εισοδήματος, δήλωσε η UNICEF.

Ο μητρικός θηλασμός μειώνει την παιδική θνησιμότητα στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Συνδέεται με 36% μείωση σε αιφνίδιους θανάτους βρεφών και σχεδόν 60% μείωση στην πιο κοινή εντερική ασθένεια μεταξύ των πρόωρων βρεφών. Ένα παιδί που θηλάζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο αργότερα στη ζωή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News