default-image

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του κλίματος τον Ιανουάριο

Οικονομία
ΙΟΒΕ: Βελτίωση του κλίματος τον Ιανουάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται σημαντικά τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώνεται στις 91,6 (από 87,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα), σε επίδοση όμως χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (95,9 μονάδες).

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η άνοδος αυτή προκύπτει ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ «η εικόνα της συνολικής σταθεροποίησης που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην επιχειρηματική δραστηριότητα δεν ανατρέπεται, αν και οι προσδοκίες κινούνται γενικά σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Από την άλλη πλευρά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξασθενεί, καθώς οι προβλέψεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών στο επόμενο 12μηνο επιδεινώνονται σημαντικά. Ουσιαστικά φαίνεται να προεξοφλούνται αρνητικές εξελίξεις στο οικογενειακό εισόδημα, εκτός των άλλων, και λόγω των παρεμβάσεων που αναμένονται στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης».

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα, το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται ελαφρώς και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίζονται.

- στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνονται, ενώ στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το ισοζύγιο βαίνει θετικό για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2014.

- στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις δεν μεταβάλλονται, όμως είναι οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους που κερδίζουν έδαφος, ενώ και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνουν χαμηλά για την εποχή επίπεδα και άρα σημαντικές ρευστοποιήσεις.

- στις κατασκευές, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από την ενίσχυση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και από την άνοδο του δείκτη προβλεπόμενης απασχόλησης.

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνεται αισθητά και ο αντίστοιχος των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας οριακά, με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας και την εξασθενημένη πρόθεση για αποταμίευση να βελτιώνονται οριακά.

Επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται σημαντικά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να χάνει αντίστοιχα 1,8 και 1,7 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 106,7 και τις 105 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η πτώση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός από το Λιανικό εμπόριο, όπου καταγράφεται σταθερότητα. Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, οι σχετικοί δείκτες σημειώνουν τις ίδιες απώλειες (-1,2), ενώ στον τομέα των Κατασκευών, η πτώση είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (-1,5). Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται επίσης, αλλά ηπιότερα (-0,6), ενώ σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώνεται στην Γαλλία (+1,1) και οριακά στην Ολλανδία (+0,6) και εξασθενεί στην Ισπανία (-4,1), την Ιταλία (-1,7) και την Γερμανία (-2,1).

Στην ΕΕ, η ανάλογη επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα με αυτήν της Ευρωζώνης εκπορεύεται κυρίως από την έντονα αρνητική μεταβολή στις Υπηρεσίες (-4), καθώς η πτώση στη Βιομηχανία (-0,4) είναι οριακή και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη αμελητέα (-0,3). Στις Κατασκευές καταγράφεται μικρή άνοδος (+0,6), ενώ στο Λιανικό εμπόριο επιδείνωση του κλίματος (-1,2). Στο επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, οι προσδοκίες βελτιώνονται στην Πολωνία (+0,8) και τη Σουηδία (+2,4), αλλά εξασθενούν αισθητά στο Ην. Βασίλειο (-3,5).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News