default-image

«Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη, η Σένγκεν και το Νόμπελ Ειρήνης…»

Απόψεις
«Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη, η Σένγκεν και το Νόμπελ Ειρήνης…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα βρέθηκε δυο φορές σε μεγάλο κίνδυνο τον τελευταίο χρόνο.

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Η πρώτη ήταν η λανθασμένη πολιτική επιλογή της αδιέξοδης διαπραγμάτευσης με αποκορύφωμα την άμεση απειλή για έξοδο από την Ευρωζώνη και η δεύτερη η τηρούμενη μεταναστευτική πολιτική μέχρι και σήμερα, με την απειλή για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Από την πρώτη απειλή μέχρι τη δεύτερη, κοινός παρανομαστής παραμένει η επιπόλαιη, παθητική, ιδεοληπτική τακτική της κυβέρνησης.

Παρά το ότι ο πρώτος κίνδυνος για χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη δεν έχει εκλείψει, στο σημερινό μας σχόλιο θα επιχειρήσουμε συνοπτικά την περιγραφή της κατάστασης που προκαλεί τον δεύτερο κίνδυνο, της εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Οι τραγικές εικόνες με τα άψυχα κορμιά μικρών παιδιών που ξεβράζονται κάθε μέρα στις Ελληνικές ακτές, αποτυπώνουν την αποτυχία και τις τεράστιες ευθύνες όχι μόνο της χώρας μας, αλλά κυρίως της Ευρώπης και γενικότερα της Διεθνούς κοινότητας, που επιμένουν να κλείνουν τα μάτια στις γενεσιουργές αιτίες του προσφυγικού προβλήματος.

Η Ελλάδα βιώνει αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση και τελεί υπό επιτροπεία λόγω των τριών μνημονίων, ενώ οι Ευρωπαίοι παραμερίζουν τις δικές τους ευθύνες και επιδιώκουν τώρα να μας αποβάλλουν από τη ζώνη Σένγκεν.

Η έξοδος αυτή είναι βέβαιο ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υφιστάμενη οικονομική συγκυρία, ενώ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εξελιχθεί ως προάγγελος της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης βέβαια είναι μεγάλες, κυρίως γιατί αντιμετώπισε το θέμα από την αρχή με προχειρότητα και ακτιβιστικές διαθέσεις, αφήνοντάς το να διογκωθεί ανεξέλεγκτα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μαγνήτη εισροής προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο από τη Συρία, αλλά απ' όλη την Ασία και της Αφρική.

Παρά ταύτα θεωρείται άδικο οι Ευρωπαίοι να εγκαλούν τη χώρα μας ως μοναδική υπεύθυνη για το πρωτοφανές μεταναστευτικό-προσφυγικό ρεύμα. Δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση στη Συρία, για τα εγκλήματα του Ισλαμικού κράτους και την ανεξέλεγκτη διακίνηση των μεταναστών από τους δουλεμπόρους της Τουρκίας.

Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουν τα πληρώματα των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής; Να απωθούν τις βάρκες με τα γυναικόπαιδα και να πνίγονται περισσότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο;

Μπορεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να θεωρούν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι», όμως προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά για την Τουρκία, λες και οι πρόσφυγες ή οι λαθρομετανάστες δεν προέρχονται από τη γειτονική μας χώρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, από τη λανθασμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αλλά και τους Ελληνικούς αδέξιους χειρισμούς για το ίδιο θέμα.

Για τους λόγους αυτούς, σήμερα είναι ανάγκη η Ελληνική κυβέρνηση να έρθει στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται η χώρα, για να μπορέσει να πράξει εκείνα που υποχρεούται στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γιατί είναι βέβαιο ότι οι νησιώτες του ανατολικού Αιγαίου και τα πληρώματα των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής που διασώζουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες, μεταδίδοντας μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, τη Σένγκεν και την Ευρωζώνη προτιμούν και όχι το Νόμπελ της ειρήνης….

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News