default-image

Γλέντι αλληλεγγύης στο μπλόκο των Χανίων και… αιτήματα

Κρήτη
Γλέντι αλληλεγγύης στο μπλόκο των Χανίων και… αιτήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνης, το μεσημέρι της Κυριακής, οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια πραγματοποίησαν λαϊκό γλέντι με συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου το "παρών" έδωσαν πλήθος κόσμου και φορείς προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους των αγροτών, «πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 31 Ιανουαρίου το γλέντι αλληλεγγύης με πλήθος κόσμου και μαζικών φορέων, οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δηλώσει ήδη τη στήριξή τους προστίθενται το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ και ο Εμπορικός Σύλλογος των Καλυβών. Πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού για αρκετά λεπτά και μοιράστηκε η ανακοίνωση των αγροτών του μπλόκου με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς. Στη συνέχεια, ακολούθησε κρητικό γλέντι με τους Μάρκο Ρενιέρη και Μιχάλη Λουφαρδάκη.

Επίσης, υπήρξε κέρασμα στον κόσμο που παρευρέθηκε εκεί από τους αγρότες του μπλόκου. Αποφασίστηκε συνέχεια των κινητοποιήσεων και ο τακτικός αποκλεισμός της εθνικής οδού μέσα στην εβδομάδα, ενώ δόθηκε κάλεσμα για μαζικοποίηση του μπλόκου. Τέλος, δόθηκε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων και κάλεσαν τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να παρευρεθούν στο μπλόκο μετά την απεργιακή κινητοποίηση, όπου θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός της εθνικής οδού και στη συνέχεια γλέντι αλληλεγγύης».

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα αιτήματά τους παραθέτουν με ανακοίνωσή τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Χανίων και των Αγροτικών Συλλόγων Μύθημνας, πρώην Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Κολυμβαρίου, Κάινας, Μεσκλών, Κρυονερίδας, Γαβαλοχωρίου και Αμυγδαλοκεφαλίου, που καλούν όλους στο μπλόκο καθημερινά στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα για το συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού.

Ζητώντας να αποσυρθεί τώρα «το νομοσχέδιο-έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζουν, για το ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι των αγροτών από τους παραπάνω συλλόγους λένε «κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση!» και «Όχι στη νέα φοροεπιδρομή!» και επισημαίνουν:

«Βγήκαμε στους δρόμους και στήνουμε μπλόκο για 5η συνεχόμενη μέρα για ν' αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική που θέλει να μας ξεπαστρέψει, να μας πετάξει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της Ε.Ε. Για να μην περάσουν τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με άλλα κόμματα. Αυτά τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε "διάλογο".

Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός "διαλόγου" που δε θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθεί η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οργανωμένη αντεπίθεση παντού στην πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε. Για να φέρουμε τα πάνω κάτω!!!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Μαζικά και οργανωμένα να δείξουμε την αντίθεσή μας στο νέο χτύπημα που δεχόμαστε σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Να μη μείνει κανείς μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος μακριά από τον αγώνα, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποτρέψει το ξεκλήρισμά μας.

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και χτυπά όλο το λαό!

Να μην αφήσουμε να κυριαρχήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, ο αντίπαλος είναι κοινός, είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι και οι εφοπλιστές. Οι σύμμαχοί μας είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και εμποροβιοτέχνες, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Επόμενος βασικός σταθμός της αγωνιστικής μας πορείας θα είναι η πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Πάμε με όλους όσους στοχεύουν μαζί μας τον ίδιο αντίπαλο. Καλούμε τους αγρότες του νομού να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων και μαζί με τους κοινωνικούς μας συμμάχους, που έχουν την ίδια με μας αγωνιστική στόχευση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, να διαδηλώσουμε την αγωνιστική αντίστασή μας σε αυτή την πολιτική που μας καταστρέφει.

* Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

* Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της Ε.Ε., να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

* Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

* Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

* Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

* Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

* Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Εξασφάλιση όλων των κονδυλίων και του απαραίτητου εργατικού δυναμικού για την δακοκτονία.

* Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, ("πακέτο Χατζηγάκη"), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

* Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

* Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της Ε.Ε.

* Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News